14-17 éves vagy, és szeretnél kiállni a gyerekekért?

Gondolkoztál már azon, hogy milyen lehet Gyermekjogi követnek lenni? Most a gyermekjogok legfiatalabb képviselői árulják el, hogy miért lehet ez jó neked - és mit szeretnek Ők ebben a munkában.
Jelentkezz gyermekjogi követnek!

Hintalovon

2018.06.01.

Jelentkezz Gyermekjogi Követnek! Most a gyermekjogok legfiatalabb képviselői árulják el, hogy miért lesz ez jó neked. Tudj meg többet!

A program célja,

hogy a gyerekek véleményét jobban figyelembe vegyék Magyarországon. Szól a gyerekekhez, hogy megismerjék a jogaikat, és támogassa őket véleményük biztonságos kifejezésében. De szól a felnőttekhez is, hogy bevonják a gyerekeket az őket érintő kérdésekbe, odafigyeljenek a gyerekek nézőpontjára, és úgy tudjanak együttműködni velük, hogy az eredményes, biztonságos és etikus legyen. A program támogatja a gyerekek részvételével történő kutatásokat, projekteket, és bevonja a gyerekeket az alapítvány szakmai munkájába is – hiszen róluk gondolkodni csak velük érdemes.

Miért fontos?

Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye szerint egy gyereknek joga van ahhoz, hogy minden őt érintő ügyben figyelembe vegyék a véleményét. A felnőtteknek pedig elég információt és lehetőséget kell biztosítaniuk ahhoz, hogy ezt kialakíthassák és kifejezhessék, akár egyénileg, akár közösen. A gyerekek bevonása erősíti a gyerekek önbizalmát, biztonságérzetét és felelősségvállalását, és segíti a demokratikus értékek kialakulását. Jobb döntésekhez vezet, mert a gyerekekkel közös gondolkozás hatékonyabb és fenntarthatóbb megoldásokat eredményez az őket érintő kérdésekben.

Mit teszünk?

A program 2017-ben indult, hogy – hazánkban az elsőként – a gyerekekkel közösen dolgozzunk a gyerekek jogainak képviseletén. Ekkor már egy éve dolgoztunk a Yelon programban résztvevő diákönkéntesekkel, de egyrészt szerettünk volna az alapítvány bővülő tevékenységeiben is helyet adni a gyerekek véleményének; másrészt célul tűztük ki, hogy mások is figyelembevegyék azt, ha gyerekekkel dolgoznak vagy hozzájuk szólnak.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Rendezvényt szervezel gyerekekkel?

Ha gyerekek is lesznek az eseményen, amit szervezel, akkor ez az anyag neked szól. Mutasd meg, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol egy gyerek nem eszköz és nem díszlet!

Gyerekjogok az orvosnál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak az orvosnál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Ismerd meg a jogaidat! – Gyerekjogokról gyerekeknek

18 éven aluli vagy és mindig csak a kötelességeiddel jönnek? Ismerd meg a jogaidat is, ez a kiadványunk neked szól! A gyerekjog világnézet:)

Cikkajánló

×
×

Cart