Vetkőzés gyerekként a társak előtt: az orvosi vizsgálat

A gyerekeket ugyanúgy megilleti a testük és a magánszférájuk védelme - vajon a velük foglalkozó tanárok, orvosok, egészségügyi dolgozók segítenek a gyakorlatban is érvényesíteni ezt?
Vetkőzés a társak előtt, magánszféra, gyerekjogok

Hintalovon

2018.08.16.

Egy szülő kereste fel Alapítványunkat azzal, hogy a 11 éves lánya arra panaszkodott, hogy ​az iskolai orvosi vizsgálaton a gyerekeket ötösével hívják be a rendelőbe. A lány számára nagyon kínos és megalázó, hogy társai előtt  derékig le kell vetkőzni, felelni az orvos kérdéseire és végigvárni, míg mindenkit megvizsgálnak. A szülő kérte a Gyermekjogi Központ tájékoztatását arról, hogy a gyerekeknek van-e joguk egyesével bemenni az orvoshoz az iskolai vizsgálatok alkalmával.

A szülőt a következőkről tájékoztattuk:

Míg egy felnőttnek természetesen kijár a testét és a magánszféráját megillető tisztelet, sajnos egy gyerek esetében nagyon gyakran eszébe sem jut ugyanez a velük foglalkozó tanárnak, orvosnak, egészségügyi dolgozónak.

Az egészségügyi törvény (1997. évi CLIV. törvény)  azonban előírja:

  • hogy az egészségügyi ellátás során az emberi méltóságot tiszteletben kell tartani​
  • a betegnek szeméremérzete is van, és arra való tekintettel: „ruházata csak a szükséges időre és a szakmailag indokolt mértékben távolítható” el; illetve hogy a dokumentációkba kerülő valamennyi adattal a beteg rendelkezik.

Sajnos ezen szabályok nem érvényesülnek maradéktalanul valamennyi egészségügyi intézményben, attól ezek még törvényi előírások. Számonkérhetők, és mindenkit megilletnek, így a gyerekeket is.

A méltóság és a szeméremérzet, valamint a személyes adatok védelmének tiszteletben tartása olyan alapvető emberi és gyermeki jogok, amelyeket a gyerekei esetében megsértették.

Sajnos sokszor a felnőttekben fel sem merül, hogy a megszokott ügymenet jogellenes lehet. Általában nem is értik, hogy mi a gond azzal, ha például egy gyerekre nyilvánosan sértő, megalázó, lealacsonyító megjegyzést tesznek (ami egyébként verbális abúzus).

Az ilyen esetekre szoktuk javasolni azt az egyszerű tesztet, hogy képzeljük el, mi történne, ha ugyanennek a sztorinak a szereplői nem gyerekek, hanem felnőttek lennének. Ha például egy munkahelyi egészségszűrésen a munkavállalókat hármasával hívnák be, aztán bugyiban, melltartóban egymás után ráállítanák őket a mérlegre, majd a kapott eredményeket hangosan diktálnák be a nyilvántartásba… vagy a látványra (visszerekre, narancsbőrre, úszógumira) hangos megjegyzéseket tennének.

A gyerekek fokozottan kiszolgáltatottak, az érdekeik védelme pedig a mi (felnőtt) felelősségünk. Ezért is kell ezekben a helyzetekben jelezni az iskolának, hogy tartsa tiszteletben a gyerekek emberi méltóságát.

Az esettanulmányaink valódi történeten alapszanak, de a felismerhetőség elkerülése miatt, az érintett gyerek(ek) védelme érdekében minden egyedi körülményt és jellemzőt megváltoztattunk, így bármilyen egyezés csak a véletlen műve lehet. 

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Kérheti-e az iskola a különleges szükségletű igény felmérését a szülő belegyezés nélkül?

MIt tehet az iskola, ha a szülő nem akarja szakértői vizsgálatra vinni különleges szükségletű gyerekét?

Mit tehet az óvoda, ha a szülő részegen jön a gyerekért?

Mit tehet az óvoda, ha a szülő részegen jön a gyerekért? Kinek a felelőssége egy ilyen helyzet, mi a jó megoldás?

4. hullám: Mit írhat elő az iskola és mit nem?

Milyen járványügyi korlátozások élnek tovább az iskolákban-óvodákban és mik nem?

Biztonság és gyermekjogok a sportiskolákban

Nem lehet része az intézményi sportoktatásnak a megalázó, bántalmazó viselkedés a gyerekekkel szemben.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Kamaszkor – útikalauz (a felvilágosításról) szülőknek 2. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

OLOVKA X Hintalovon beanie sapka

OLOVKA x Hintalovon beanie sapka – mustársárga

Egy sapka melegség, védelem és kicsit önmagunk kifejezése is. Támogass minket egy sapkányi adománnyal, ajándékozz  Hintalovon sapkát!

Hintalovon termosz

Hintalovon termosz

Támogasd munkánkat, vidd magaddal üzeneteinket! Legyél te is Hintalovas és tarts velünk!

Cikkajánló

×
×

Cart