TOP 10 gyermekjogi probléma a Covid-19 járvány idején

Nagyon sok minden zajlik a gyerekek körül, és több területen lehet most szükségük a felnőttek figyelmére: összegyűjtöttük a 10 legfontosabb területet és legnagyobb kockázatot.

Hintalovon

2020.11.20.

A pandémia minden más mellett nagyon komoly gyermekjogi kihívásokat is hozott – ezek közül sok viszonylag nyilvánvalónak tűnik, akadnak viszont kevésbé láthatóak, kevésbé megfohatóak is. Összeszedtük a 10 legfontosabb kockázatot, amit a koronavírus, és az azzal kapcsolatos változások a gyerekek számára jelentenek, jelenthetnek.

A gyerekek biztonsága és egészséges felnövekedése mindannyiunk közös érdeke, és a felnőttek felelőssége. Ezért is fontos, hogy ismerjük a gyerekjogokat, és megértsük, mi fenyegetheti ezek teljesülését. Covid-19 idején az alábbi 10 területre biztosan jobban oda kell figyelnünk:

1. Gyermekszegénység

A járványválság miatt sok család anyagilag nehéz helyzetbe került. A munkájukat elvesztett, vagy csökkentett bérből gazdálkodó szülők mellett a gyermekek szociális biztonsághoz való joga komolyan sérülhet.

2. Gyermekbántalmazás

A bántalmazások legnagyobb részét a gyerekek a saját családjukban szenvedik el. Az összezártság, a korlátozó intézkedések sokszor azokkal kényszerítik össze a gyerekeket, akik a legnagyobb veszélyt jelentik rájuk.

3. Oktatáshoz való jog

A digitális oktatás nem mindenki számára hozzáférhető. Nagy különbségek vannak iskolánként, osztályonként, családonként a digitális eszközök számában, azok minőségében, és a távoktatás színvonalában is.

4. Elvált szülők gyermekei

A különélő szülővel való kapcsolattartás jogát a korlátozó intézkedések és a járványhelyzet sok gyerek számára megnehezítik. Talán soha nem volt akkora szükség arra, hogy az elvált házastársak szülőtársként együtt tudjanak működni, mint ebben az időszakban.

5. Biztonságos médiahasználat

A megnövekett internethasználati idővel párhuzamosan nő a kockázata annak, hogy a gyerekek olyan tartalmakhoz juthatnak, ami veszélyeztető lehet számukra. Erőszak, pornó, radikális eszmék, álhírek…

[woo_product_slider id=”4796″]

6. Információhoz való jog

Nagyon sok minden zajlik a gyerekek körül, és joguk van tudni róla, hogy mi miért történik. Elképesztően fontos lenne, hogy gyermeknyelvű híradások, tájékoztatások, információs anyagok szülessenek.

7. Egészségügyi ellátáshoz való jog

A koronavírus elsősorban nem a gyerekekre veszélyes, de az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt a betegséggel küzdő gyerekek orvosi ellátáshoz való, vagy az ellátás ideje alatt a szülőkkel való kapcsolattartáshoz (látogatáshoz) való joguk sérülhet.

8. Szexuális kizsákmányolástól való védelemhez való jog

Az online szexuális kizsákmányolás a gyerekektől szexuális tartalmú felvétel megszerzése, kizsarolása, annak megosztása, az azzal való kereskedés, valamint a gyerekek online szexuális cselekményekbe való bevonása az Interpol adatai szerint jelentősen megnőtt a járványidőszak alatt.

9. Szabadidőhöz, játékhoz, kultúrához való jog

Bár a digitális oktatás miatt látszólag a gyerekek többet lustálkodnak, valójában a minőségi szabadidő csökkent, a napjuk szétfolyóvá vált, és sokuknak nincs lehetőségük kulturális, sport és szabadidős tevékenységeket folytatni.

10. Magánélethez való jog

Az online kommunikáció komoly kockázata a magánélethez való jog sérülése. A gyerekek többet posztolnak, kevésbé óvatosan osztanak meg magukról információkat.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Párkapcsolat vagy szülőség?

Párkapcsolat vagy szülőség?

Szülőként annyi mindenre kell figyelni... Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek a párkapcsolatot megerősíteni.

20 mondat, ahelyett hogy NE SÍRJ! – Plakát

Adunk néhány tippet arra, mit tudsz mondani ahelyett, hogy ne sírj! Töltsd le plakátunkat!

Mit érdemes tudnod az iskolai közösségi szolgálatról?

Összeírtuk, hogy mit érdemes átgondolni az iskolai közösségi szolgálat előtt, mi a célja, mire érdemes figyelni. Hogy válaszd ki a megfelelő helyet, mire számíthatsz?

Cikkajánló

×
×

Cart