Gyerekrészvétel

Semmit róluk nélkülük!

Számít, hogy a gyerek mit gondol! A gyerekek részt vehetnek az őket érintő kérdésekben. Kifejezhetik a véleményüket, és azt figyelembe is kell venni a róluk szóló döntésekben. A gyerekek bevonása és a véleményükre való odafigyelés akkor is fontos, ha egyetlen gyerekről van szó, például válásnál. Ugyanígy akkor is, ha egy csapat gyerek áll ki a véleménye mellett, pl. diáktüntetéseknél. A gyerekrészvétel jogát törvények mondják ki, de tudjuk, hogy ezeket nem könnyű végrehajtani. Az Alapítványnál mi ezt minden nap gyakoroljuk, és neked is segítünk, ha szeretnéd jól csinálni.

Kiskorú Kollégáink

A Kiskorú Kollégáink (KiKo) az Alapítvány 13-17 éves önkéntes csapata. Tanácsadóként, aktivistaként, kutatóként dolgoznak velük, szakmai rendezvényeken és a médiában is kiállnak a gyerekek jogaiért. Segítik a gyerekek szempontjainak megjelenését saját munkánkban, hazai és nemzetközi programokon, emellett önálló projekteken is dolgoznak. Céljuk, hogy a gyerekek megismerjék a jogaikat, a felnőttek pedig jobban figyelembe vegyék a véleményüket.

Eredmények

Hangot kell adni a gyerekeknek, hogy elmondhassák a véleményüket. De ez még csak a kezdet. Biztosítani kell azt is, hogy a gyerekek gondolatai eljuthassanak azokhoz, akikhez szólnak, és ők odafigyeljenek azokra. A legfontosabb eredményeink ezt a célt szolgálják.

gyerekkel dolgoztunk már együtt
0 +
projekt, amiben gyerekek is részt vettek
0 +
szakmai anyag a gyerekrészvételről
0 +

Munkatársaink

Botos Viktória

Gyerekrészvétel munkatárs

Viki még gyerekként csatlakozott az alapítványhoz, Kiskorú Kollégaként. Ezután a gyerekrészvétel csapat mentora lett, most már pedig koordinátorként segíti a munkánkat. A Kiskorú Kollégák bevonásáért és mentorálásáért felelős, hiszen ha valaki, Ő pontosan tudja milyen gyerekként velünk dolgozni. Célja, hogy biztosra menjen az alapítványon belül, hogy ne csak beszéljünk a gyerekekről, hanem ismerjük meg és építsük is be a véleményüket a munkánkba.

Buday-Palotay Lilla

Gyerekrészvétel programkoordinátor

Lilla az alapítvány oszlopos tagja, Annával, Szofival, Vikivel (és természetesen a Kiskorú Kollégákkal és az önkénteseikkel) ők alkotják a Gyerekrészvétel Program szuper csapatát. 1000%-ban hisz abban, hogy a gyerekeket be kell vonni a róluk szóló döntésekbe és ezért a célért dolgozik óriási kreativitással és elhivatottsággal nap mint nap. Nevével gyakran találkozhattok az angol nyelvű honlapunk cikkeiben is, de sok magyar nyelvű anyagot is neki köszönhetünk.

Glatz Anna

Gyerekrészvétel munkatárs

Anna fél évig Németországból segítette az alapítvány munkáját önkéntesként, majd hazatérte után csatlakozott a Gyermekjogi Központunkhoz és a Gyerekrészvétel Programhoz koordinátorként. Nemzetközi tanulmányok szakon végzett, jelenleg pedig jogásznak tanul, így tudása és tapasztalata nélkül nem lenne igazi a csapatunk.

Sall Zsófia

Gyerekrészvétel munkatárs

Szofi szintén önkéntesként csatlakozott hozzánk először, 2023 őszétől viszont már a Kiskorú Kollégák egyik koordinátoraként tesz azért nap, mint nap, hogy a gyerekek részvétele a munkánk minden területen érvényesüljön. Nagyon nem szeret unatkozni, a munka mellett jelenleg a doktori kutatását csinálja, ahol a gyermekrészvétel és a demokrácia kapcsolatát kutatja.

Partnereink

Rólunk mondták

Kapcsolódó tartalmak

Kapcsolódó termékek

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Gyerekek rendezvényeken, konferenciákon

Ha kíváncsi vagy, hogy mit érdemes végiggondolnod, ha a gyerekek is aktív résztvevői az általad szervezett rendezvénynek, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Mitől lesz gyerekbarát egy anyag?

Mitől lesz egy anyag gyerekbarát?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelned egy gyerekeknek szóló anyag készítése kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

5+1 indok amiért jó a szülőknek ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a szülőknek, ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért jó a szülőknek, ha megkérdezik és figyelembe veszik gyerekeik véleményét is az őket érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

5+1 indok, amiért érdemes a gyereked bevonni a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a gyerekednek, ha őt is bevonod a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért érdemes a gyerekedet is bevonni az őt érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Szempontrendszer

Szempontrendszer – a véleményükért kiálló gyerekek támogatásához

Virrasztást, sztrájkot, petíciót vagy más akciót szerveznek a suliban? Miket fontos átgondolni előtte?  Ha kíváncsi válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

gyerekek a jogi eljárásokban

Gyerekbarát anyagok jogi eljárásokhoz

A felnőttek felelőssége, hogy a gyerekeket tájékoztassák a jogaikról a jogi eljárásokban. A gyerekbarát anyagok érhetőbbé teszi a gyerekeknek mi fog velük történni egy jogi eljárás során.

mi értelme az online kérdőíveknek

Van értelme kitöltenem? Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek

Mire jó egy online kérdőív? Tényleg számít, mit gondolnak a gyerekek? Honnan tudhatjuk, hogy nem élnek vissza vele?

Mit érdemes tudnod az iskolai közösségi szolgálatról?

Összeírtuk, hogy mit érdemes átgondolni az iskolai közösségi szolgálat előtt, mi a célja, mire érdemes figyelni. Hogy válaszd ki a megfelelő helyet, mire számíthatsz?

Médiaszereplés alapelvei gyerekeknek

Hogyan bánhat a gyerekkel egy riporter? Mire érdemes figyelni, ha gyereked médiaszereplésre készül? Töltsd le gyerekeknek szóló anyagunkat!

Gyerekjogok az orvosnál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak az orvosnál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Gyerekjogok a nőgyógyásznál - Plakát

Gyerekjogok a nőgyógyásznál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak a nőgyógyásznál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Ismerd meg a jogaidat! – Gyerekjogokról gyerekeknek

18 éven aluli vagy és mindig csak a kötelességeiddel jönnek? Ismerd meg a jogaidat is, ez a kiadványunk neked szól! A gyerekjog világnézet:)

Rendezvényt szervezel gyerekekkel?

Ha gyerekek is lesznek az eseményen, amit szervezel, akkor ez az anyag neked szól. Mutasd meg, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol egy gyerek nem eszköz és nem díszlet!

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Tüntetni készül a gyereked?

A gyerekeknek is joga van tüntetésen kifejezni a véleményét. 15 pontban összegyűjtöttük, diákként mit kell tudnia a tüntetésekről.

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Családi Szerződés

Bejön kopogás nélkül a szobádba? Türelmetlenek vagytok egymással? Zavarjátok egymást tanulás, munka közben? Itt egy kis segítség a békés családi élethez!

Ajánlások újságíróknak: interjúkészítés gyerekekkel

Hogyan lehet felelősen interjút készíteni gyerekjogi szempontból a gyerekekkel. A média munkatársainak szóló anyagunkban 14 pontban foglaljuk össze, töltsd le ajánlásunkat!

10 alapelv, ha felnőttekkel dolgozik a gyereked

Hogyan dolgozzon együtt egy gyerek felnőttekkel? Milyen jogai vannak, milyen feltételeket kell, hogy biztosítanak neki? Olvass utána!