Hogyan ismerd fel az emberkereskedőt?

Vannak akik hasznot próbálnak húzni a menekültek kiszolgáltatott helyzetéből. Miről ismerheted fel az ilyen helyzeteket?

Hintalovon

2022.03.08.

A humanitárius vészhelyzetek megerősíthetik az emberekben a segítő szándékot, de vannak olyanok, akik hasznot próbálnak húzni a menekültek kiszolgáltatott helyzetéből.

Az Ukrajnában zajló háború elől folyamatosan menekülnek az emberek, miközben a kijutás egyre nehezebb.
A humanitárius vészhelyzetek megerősíthetik az emberekben a segítő szándékot és a tenni akarást, de sajnos vannak olyanok,
akik hasznot próbálnak húzni a menekülők kiszolgáltatott helyzetéből.Közülük talán a legnehezebb a professzionális emberkereskedők felismerése, akik pénzért, javakért, rabszolgamunkáért, a menekülők kizsákmányolásával
és kihasználásával “végzik a munkájukat”.

Hogyan ismered fel és mit tudsz tenni ha felmerül benned a gyanú, hogy egy ukrajnai menekült emberkereskedők csapdájába került?

A leggyakrabban előforduló jelek:

  • Ha a menekültek elhelyezése nagyon szegényes. Szállításuk, lakhatásuk biztosítása megalázó körülmények között történik (összezsúfolva, tekintet nélkül a menekülők nemére, családi kapcsolataira, egészségi állapotára, szükségleteire).
  • Ha a menekülő ember arról számol be, hogy együtt lakik a munkaadójával vagy hogy dolgoznia kell annak, aki elszállásolja, vagy a továbbszállítását megígérte.
  • Ha a menekülő ember visszautasítja, hogy ismeretlenekkel (pl. veled) egyedül beszélgessen. Ha a szállásadója, szállítója nem engedi, hogy a menekült új kapcsolatot létesítsen (pl. segítőkkel, állami vagy önkormányzati, esetleg civil szervezetekkel); vagy ha azt tapasztalod, hogy előre megírt, megtanult szöveggel kommunikál csak.
  • Ha a menekülő embertől elvették a személyes okmányait (útlevél, személyi, vízum, stb.).
  • Ha a menekülő ember úgy dolgozik, hogy nem fizetnek neki érte, vagy csak nevetségesen keveset.
  • Ha fizikai bántalmazás, fizikai vagy érzelmi erőszak, megfélemlítés, megalázás jeleit látod. Ha a menedéket kereső ember fél, félti a családtagjai biztonságát (nem a háborútól, hanem meg nem nevezett személytől, fenyegetéstől).
  • Ha a menekülő embert prostitúcióra, másokkal való szexuális együttlétekre kényszerítik.

Ha felmerül benned a gyanú, hogy egy olyan menekülő emberrel találkoztál, aki emberkereskedelem áldozatává válhatott, jó ha tudod:

Az emberkereskedelem bűncselekmény.
Bármit is mondtak a bűnözők a menekülőknek, a magyar jogszabályok szerint csak ők büntethetőek, az áldozatok nem!

Van állami ellátórendszer: a készenléti rendőrségen belül létrehoztak egy Emberkereskedelem Elleni Osztályt, és az Áldozatsegítő Szolgálatok is speciális segítséget nyújthatnak (pl. védett szálláshelyet), akár anélkül is, hogy az érintett büntető feljelentést tenne.
A védett szálláshellyel és egyéb segítségnyújtási formákkal kapcsolatban az OKIT (Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat) nyújt bővebb tájékoztatást: 06 80 20 55 20
Az állami ellátórendszerről bővebben itt olvashatsz.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

A verés tilos

Miért tilos a verés? – Beszéljünk a fenyítés káros hatásairól

Miért ártalmas a pofon, a fenékre csapás vagy a tasli ? Milyen más nevelési technikákat tudunk alkalmazni helyette? Segítünk!

Lili és a bátorság: Te tudod- titoknyitogató füzet

Mia különbség jó és rossz titok között? Ilyen és ehhez hasonló nehéz témákat jár körbe Te tudod- titoknyitogató fűzet.

Mitől lesz gyerekbarát egy anyag?

Mitől lesz egy anyag gyerekbarát?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes figyelned egy gyerekeknek szóló anyag készítése kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart