A gyermekjogok védelme a klímaválság árnyékában: az ENRICH projekt bemutatása

Miként fonódnak össze a klímaválság kérdései és a gyerekjogok? Miről szól az ENRICH Projekt? Tudj meg többet cikkünkből!

Hintalovon

2024.10.09.

Új nemzetközi projektben vesz részt a Hintalovon Alapítvány

A klímaválság egyre fenyegetőbb jelenléte nem csak a környezetet érinti, hanem közvetlenül hat a gyerekek jogaira is. A gyerekek jogainak védelme és biztosítása érdekében holisztikus, átfogó megközelítésre van szükség, amely magában foglalja a gyermekek élethez, túléléshez és egészséges fejlődéshez való jogát, valamint a politikai és döntéshozatali folyamatokban való részvételük biztosítását. Bár a gyerekjogok és a részvétel jogi kereteit széles körben szabályozza a nemzetközi és európai jog, még mindig jelentős a szakadék az elméleti részvételi elvek és a gyerekek valós és érdemi bevonása között a környezetvédelemmel kapcsolatos döntéshozatalban. Pedig ez a gyerekek életét és jövőjét nagyban befolyásolja.

A 2024-ben elindult Environment, Rights, Children (ENRICH) projekt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, miként fonódnak össze a klímaválság kérdései és a gyermekjogok. A projektben résztvevő magyar, osztrák, bolgár, észt, cseh, szlovén, német és horvát partnerek célja, hogy elősegítsék a gyerekek részvételi jogainak érvényesülését a környezetvédelmi és klímaváltozással kapcsolatos döntésekben. A projekt arra törekszik, hogy biztosítsa a gyerekek számára azt a jogot, hogy hangot adhassanak véleményüknek az őket érintő kérdésekben, különösen a klímaváltozás területén.

Ennek a célnak az elérése érdekében a projekt keretében a következő tevékenységek valósulnak meg 2024-2026-ban:

  1. Egy online kutatás, amelynek célja a szakemberek gyermekjogokkal kapcsolatos jelenlegi tudatosságának felmérése.
  2. Nemzeti szintű képzési programok kidolgozása, amelyek az érintett környezetvédelmi szereplők tájékoztatását célozzák a gyermekek részvételi jogairól, és gyakorlati módszereket nyújtanak ezek érvényesítéséhez.
  3. Két nemzetközi esemény, ahol a résztvevők megoszthatják tapasztalataikat, bemutathatják a kutatási eredményeket, és konkrét ajánlásokat tehetnek az EU döntéshozói számára a gyermekek részvételének gyakorlati megvalósításáról a klímaváltozás elleni küzdelem és a környezetvédelem kapcsán.

A projekt legfőbb célcsoportjai közé tartoznak a környezetvédelmi és gyermekjogi civil szervezetek és aktivisták, környezetvédelmi oktatók, valamint a gyermekekkel és a környezettel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó hivatalos testületek és döntéshozók. A hét EU-ország részvételével zajló projekt reményeink szerint hozzájárul az EU Gyermekjogi Stratégiájának megvalósulásához is.

Az ENRICH projekt tehát nemcsak a klímaváltozás kérdéseire, hanem a gyermekek jogainak fontosságára is rámutat, és arra törekszik, hogy a fiatalok hangja is helyet kapjon az őket érintő döntésekben.

A projekt eredményeiről folyamatosan hírt adunk majd.

További tartalmak a témában

Új együttműkődés indul: A CLEAR-Rights projekt célja a gyerekek számára nyújtott jogi segítség elősegítése Európában, melyben gyerek tanácsadók is aktívan részt vesznek. A program az Európai Unió Igazságügyi Programjának támogatásával jön létre, a Terre des hommes szervezet budapesti irodájának koordinálásában.
A civilek és a kormány félévente esedékes találkozóján Gyermekjogi Követünk az első gyermek résztvevőként vett részt, miután 2019-ben a követek meghívást kaptak a részvételre.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogi ábécé

Gyerekjogi ábécé – Plakát

Mire van szüksége a gyerekeknek? Mitől kell megóvni őket? A gyerekjogok nem elvont, bonyolult jogi passzusok, hanem azok a feltételek, melyek a kiegyensúlyozott gyerekkorhoz szükségesek.  Ha kíváncsi vagyok Gyerekjogi ábécé-nkre, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le plakátunkat!

Tüntetni készül a gyereked?

A gyerekeknek is joga van tüntetésen kifejezni a véleményét. 15 pontban összegyűjtöttük, diákként mit kell tudnia a tüntetésekről.

Iskolaváltás szabályai – Összefoglaló plakát

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart