Az EU lakossága támogatja a gyerekek online szexuális zaklatásának megelőzését

Az EU lakossága határozottan támogatja a gyerekek online szexuális zaklatásának megelőzését - derül ki az Európai Bizottság Flash Eurobarométer-felmérés eredményeiből.
online biztonság

Hintalovon

2023.08.02.

Megjelent az Európai Bizottság Flash Eurobarométer-felmérés eredménye a gyerekek online szexuális visszaélésekkel szembeni védelméről. Az Eurobarométer gyorsfelmérést 2023. június 28. és július 4. között végezték el az Európai Unió 27 tagállamának több mint 26000, 18 évnél idősebb állampolgárából álló reprezentatív minta alapján.

A gyerekek szexuális zaklatását ábrázoló online anyagok terjesztése és a grooming (becserkészés) esetei riasztó mértékben nőttek. A WeProtect Global Alliance nemrégiben készült tanulmánya szerint tíz válaszadóból hét (68%) tapasztalt már online szexuális bántalmazást 18 éves kora előtt.

Mi lett a felmérés eredménye?

Július 20-án az Európai Bizottság közzétette a gyermekek online szexuális visszaélésekkel szembeni védelméről szóló Eurobarométer-felmérés eredményeit. Ezek szerint az európaiak túlnyomó többsége:

  • úgy véli, hogy a gyermekek egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve az interneten (92%)
  • úgy gondolják, hogy a gyerekek szexuális zaklatása az interneten nagyon/meglehetősen elterjedt probléma az országukban (73%),
  • a gyerekekkel szembeni visszaélések felderítésének képességét ugyanolyan fontosnak vagy fontosabbnak tartják, mint az online magánélethez való jogot (96%),
  • támogatják, hogy a szolgáltatók eszközöket használjanak a már ismert képek és videók (89%), az új képek és videók (85%) és a zaklatás (84%) automatikus felismerésére. Még akkor is, ha ezek az eszközök sérthetik a felhasználók magánéletét,
  • támogatják, hogy a szolgáltatók észleljék a CSAM-et (gyerekek szexuális ábrázolását tartalmazó anyag) és a groomingot az online üzenetekben (87%). Akkor is, ha a szolgáltatások végponttól végpontig terjedő titkosítást használnak (83%), ha egy adott platformon jelentős a gyermekek szexuális zaklatásának kockázata,
  • jóváhagyja a Bizottság jogalkotási javaslatát a gyermekek szexuális zaklatásának megelőzésére és leküzdésére (78%).

Mit mond jelenleg az EU szabályozás? 

A jelenlegi EU-s szabályok nem teszik kötelezővé a cégeknek, hogy olyan technológiákat használjanak, amelyek képesek kiszűrni a gyerekekről készült olyan felvételeket, amelyek szexuális bántalmazást jelentenek. Illetve azokat a képeket és videókat sem, amelyeket egyes felhasználók azért készítenek vagy szereznek meg, hogy szexuális visszaélést kövessenek el.

Sőt, egy EU-s rendelet életbe lépése miatt 2020 óta több program, pl. a Messenger, a WhatsApp és a Skype is leállította ezeket az eljárásokat. Pedig korábban ezeket a felvételeket szűrték, a küldő személyeket pedig beazonosították, hogy az elkövetőket jelenteni lehessen a hatóságoknak.

2021-ben a Facebook 10 hónapra kénytelen volt leállítani az ilyen felvételek felderítését és szűrését az EU-ban. Ez 58%-os csökkenést eredményezett a gyermekekkel való szexuális visszaéléssel kapcsolatos anyagok felderítésében és eltávolításában.

Most azonban az EU élen járhat a gyerekeink számára biztonságosabb digitális forradalomban. 2023-ban egy olyan új uniós jogszabály előkészítése zajlik (CSA), amely  biztosíthatja a gyerekek harmonizált védelmét a 27 uniós tagállamban, és példát mutathat a világ többi országa számára.

A felhasználók magánélethez való joga és a gyerekek erőszakkal szembeni védelemhez való joga nem zárja ki egymást, ezeknek együtt kell érvényesülniük. A javaslat nem általános jellegű nyomonkövetési kötelezettséget ír elő, hanem egyedi esetekben történő nyomonkövetésre vonatkozik. Emellett számos biztosítékot tartalmaz az összes alapvető jog tiszteletben tartására. A gyermekek szexuális zaklatása elleni küzdelem érdekében régóta alkalmazott technológiák kizárólag a gyermekekkel való szexuális visszaélés észlelésére szolgálnak. Ezáltal csak az erre utaló mintákat ismerik fel. 

A WhatsApp, egy end-to-end titkosított (E2EE) szolgáltatás, már fejlett technológiát alkalmaz a rosszindulatú programok észlelésére anélkül, hogy befolyásolná a titkosítást. Ez ugyanúgy alkalmazható a gyerekek online szexuális zaklatásának felderítésére. A rendelet nem kéri a titkosítás feltörését. Csak arról rendelkezik, hogy amennyiben létezik olyan technológia, amely lehetővé teszi a gyermekekkel való szexuális visszaélés észlelését a magánélet megsértésének minimalizálása mellett, az ilyen technológia felhasználható legyen az E2EE-szolgáltatásokban való észlelésre, amennyiben megfelel a rendelet által bevezetett biztosítékoknak.

Mit mond a magyar szabályozás? 

A hatályos szabályozás szerint a gyerekekről készült, pornográf felvételek azonnali eltávolítása kérhető. Ezt bárki megteheti – aki a felvételt meglátta, megtalálta a neten – az internethotline.hu oldalon. 18 éven aluli személyről ilyen felvételt készíteni, vagy ilyen felvételt birtokolni, azzal kereskedeni bűncselekménynek számít. 

Az ilyen felvételt készítő gyerek (18 éven aluli), ha saját maga szerepel a fotón, videón, akkor nem büntethető, azonban az a fiatal, akinek elküldte a képet, már büntetőjogi felelősségre vonható, akár pusztán azért, mert telefonján tárolja azt. A 14. életévét betöltött partner, beleegyezéses szexuális kapcsolat esetén is felelősségre vonható a szexting miatt. 

Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert míg a hatályos jogszabályok alapján a beleegyezéses szexuális kapcsolat alsó korhatára 12 év (egy másik, 18 évesnél nem idősebb gyerekkel már 12 éves kortól szexelhet egy gyerek), egy 14 éves pedig már életkori korlátozás nélkül bárkivel szexelhet, addig a szexting nem megengedett ebben az életkorban! 

Mit tehetünk felelős felnőttként? 

Aggódunk a magánélethez való jog miatt – különösen azoknak a gyermekeknek a jogai miatt, akiknek szexuális zaklatását megosztották az interneten. A gyerekek online zaklatásának szörnyű “járványa” elleni küzdelem előmozdításának ez a leghatékonyabb és leghatásosabb módja az, ha valamennyi tagállamban koherens, harmonizált szabályrendszert alkotunk. Csak ez lehet igazán hatékony fellépés a megelőzés érdekében. Egyedül az EU rendelkezik azzal az sajátos hatalommal, hogy előidézze ezt a változást.

Támogatjuk, hogy a rendelet biztosítsa, hogy a gyerekekkel való szexuális visszaéléssel kapcsolatos anyagok észlelésére szolgáló technológiák mindig megfeleljenek a felhasználók adatvédelmére vonatkozó szigorú biztosítékoknak. Ezért is kérjük az online szolgáltatók átláthatósági mechanizmusainak megerősítését azokon a platformokon, ahol a gyerekekkel való szexuális visszaéléssel kapcsolatos anyagok észlelését szolgáló technológia működik.

Kövesd nyomon az EU jogalkotási folyamatát, csatlakozz petíciónkhoz és tudj meg többet a témáról weboldalunkon!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Szexting – Mit gondolj át mielőtt belemész ebbe a játékba?

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a szexting és mit érdemes átgondolnod mielőtt belemész ebbe a játékba, akkor  töltsd le az erről szóló plakátunkat!

Mit gondolj végig, ha kikérnéd a gyerekek véleményét?

Mit gondolj végig, ha kikérnéd a gyerekek véleményét?

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen szempontokat érdemes végiggondolnod és figyelembe venned, ha a gyerekek véleményére vagy kíváncsi, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart