Szőrös kérdések: a kamaszkor testi változásai

A kamaszkori testi változások között a szőrkérdés az egyik legnehezebb sok fiatal számára; szülőként azonban tehetünk azért, hogy a gyerekünk ebben az időszakban is jól érezze magát a bőrében.
kamaszkori szőrösödés, testi változások, szőrtelenítés

Hintalovon

2019.08.29.

Kamaszkorban az egyik legszembetűnőbb változás – és gyakran az egyik legbosszantóbb is – a szőr megjelenése: lábon, karon, hónaljon, hason, háton, arcon és a nemi szervek tájékán. Mit tanácsoljon a szülő? Ebben segít Varga Aida, a Yelon-chat ügyeletvezetője.

Bár manapság sokféle szőrtrend fut egymás mellett, mégis nagyon nehéz megtalálni kamaszként, hogy mit is kezdjenek azzal a sok szokatlan szőrrel. Leborotválják? Netán gyantázzák? Vagy hagyják csak úgy, ahogy van? De mit szólnak a többiek? Nem ciki a kozmetikusnál gyantáztatni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sokasága futhat végig egy átlagos kamasz fejében, mikor ezzel a problémával szembesül.

Borotvahasználat, túl forró otthoni gyanta, kétes házi praktikák

Hogyan tudnak ebben a világban a gyerekek kiigazodni? Nehezen. Arról nem is beszélve, hogy ha egyedül hagyják őket a szőrkérdéssel, akár olyan módszerekhez is folyamodhatnak, amiket nehéz jól alkalmazni és megsérülhetnek (nem megfelelő borotvahasználat, túl forró otthoni gyanta, kétes házi praktikák), vagy olyan megoldás mellett teszik le a voksukat, amitől nem is érzik jól magukat. Amennyiben tudnak erről a szülővel beszélni, közösen sokkal könnyebb (és biztonságosabb!) arról gondolkodni, hogy mi a legmegfelelőbb módszer – már ha tényleg szeretnének megválni a szőrtől. Ebben persze nem kell minden kérdésre tudnunk válaszolni, bátran kérhetjük kozmetikus segítségét akár mi is!

Vannak, akik szőr nélkül nem érzik jól magukat és kifejezetten szükségük van rá. Akadnak olyanok is, akiknek tetszik a szőr magukon és a párjukon is. Vannak, akik a borostát szeretik, és olyanok is, akik csupaszon érzik a legkomfortosabban magukat. Sőt, akad, aki szereti díszíteni a szőrét színes festékkel és csillámmal is. Szóval tényleg igazán sokfélék vagyunk, igazán sokféle preferenciával. 

Beszéljük meg! 

Lehetséges, hogy gyerekünk teljesen máshogy vélekedik a szőrről, mint mi. Érdemes erről közösen gondolkodni, nyitva az ő álláspontja felé is. Nehéz megtalálni, hogy mi az egyénre szabott legmegfelelőbb válasz a szőr kezelésére, de a legfontosabb, hogy bármi legyen is, gyerekünk jól érezze magát tőle a bőrében. Mert lehet szőrös, csillámos vagy épp csupasz – a legfontosabb az, aki a szőrt viseli. 

(A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, amely a www.yelon.hu/szuloknek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekeit képviseli.)

forrás: Délmagyarország

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

What should we pay attention to when organising a fresher’s camp

Mire figyeljünk gólyatábor szervezésekor?

Hogyan lehet olyan gólyatábort és más beavatási szertartást szervezni, amelynek során minden szereplő biztonságban és jól érzi magát?

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Ajánlás -iskolaőr

Ajánlás iskolaőröknek, intézményvezetőknek

Hogyan tudnak partneri viszonyt kialakítani és együttműködni az iskolaőrök és intézményvezetők a gyerekek és a felnőttek biztonsága érdekében? Ha kiváncsi vagy ajánlásunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart