Szőrös kérdések: a kamaszkor testi változásai

A kamaszkori testi változások között a szőrkérdés az egyik legnehezebb sok fiatal számára; szülőként azonban tehetünk azért, hogy a gyerekünk ebben az időszakban is jól érezze magát a bőrében.
kamaszkori szőrösödés, testi változások, szőrtelenítés

Hintalovon

2019.08.29.

Kamaszkorban az egyik legszembetűnőbb változás – és gyakran az egyik legbosszantóbb is – a szőr megjelenése: lábon, karon, hónaljon, hason, háton, arcon és a nemi szervek tájékán. Mit tanácsoljon a szülő? Ebben segít Varga Aida, a Yelon-chat ügyeletvezetője.

Bár manapság sokféle szőrtrend fut egymás mellett, mégis nagyon nehéz megtalálni kamaszként, hogy mit is kezdjenek azzal a sok szokatlan szőrrel. Leborotválják? Netán gyantázzák? Vagy hagyják csak úgy, ahogy van? De mit szólnak a többiek? Nem ciki a kozmetikusnál gyantáztatni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sokasága futhat végig egy átlagos kamasz fejében, mikor ezzel a problémával szembesül.

Borotvahasználat, túl forró otthoni gyanta, kétes házi praktikák

Hogyan tudnak ebben a világban a gyerekek kiigazodni? Nehezen. Arról nem is beszélve, hogy ha egyedül hagyják őket a szőrkérdéssel, akár olyan módszerekhez is folyamodhatnak, amiket nehéz jól alkalmazni és megsérülhetnek (nem megfelelő borotvahasználat, túl forró otthoni gyanta, kétes házi praktikák), vagy olyan megoldás mellett teszik le a voksukat, amitől nem is érzik jól magukat. Amennyiben tudnak erről a szülővel beszélni, közösen sokkal könnyebb (és biztonságosabb!) arról gondolkodni, hogy mi a legmegfelelőbb módszer – már ha tényleg szeretnének megválni a szőrtől. Ebben persze nem kell minden kérdésre tudnunk válaszolni, bátran kérhetjük kozmetikus segítségét akár mi is!

Vannak, akik szőr nélkül nem érzik jól magukat és kifejezetten szükségük van rá. Akadnak olyanok is, akiknek tetszik a szőr magukon és a párjukon is. Vannak, akik a borostát szeretik, és olyanok is, akik csupaszon érzik a legkomfortosabban magukat. Sőt, akad, aki szereti díszíteni a szőrét színes festékkel és csillámmal is. Szóval tényleg igazán sokfélék vagyunk, igazán sokféle preferenciával. 

Beszéljük meg! 

Lehetséges, hogy gyerekünk teljesen máshogy vélekedik a szőrről, mint mi. Érdemes erről közösen gondolkodni, nyitva az ő álláspontja felé is. Nehéz megtalálni, hogy mi az egyénre szabott legmegfelelőbb válasz a szőr kezelésére, de a legfontosabb, hogy bármi legyen is, gyerekünk jól érezze magát tőle a bőrében. Mert lehet szőrös, csillámos vagy épp csupasz – a legfontosabb az, aki a szőrt viseli. 

(A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, amely a www.yelon.hu/szuloknek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelés kényes kérdéseiben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekeit képviseli.)

forrás: Délmagyarország

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Mit tehetünk, ha a tartásdíj nincs tekintettel az inflációra?

Jelentős drágulás tapasztalható mindenhol, ami a gyereket nevelő családokat is súlyosan érinti. Az elvált szülők gyermekei ebből a szempontból külön veszélynek vannak kitéve, ha az esetükben megállapított tartásdíjat úgy szabályozta a bíróság (vagy úgy állapodtak meg a szülők), hogy az nincs tekintettel az inflációra.  

Boys kutatás

A fiúk nem sírnak – Fiúk szexuális bántalmazása és kizsákmányolása Magyarországon

Kik bántalmaznak fiúkat és miért? Beszélnek-e a fiúk az őket ért szexuális visszaélésekről?Egyedülálló kutatás készült a fiúk szexuális bántalmazásáról

Csapda a neten – a film, ami odavág, és nem ereszt

Mélyen elgondolkodtató kísérlet a Csapda a neten, amely leleplezi, hogyan vált a gyermekbántalmazás e modern formája mindennapos, rendkívüli módon elterjedt fenyegetéssé.

Magadról is posztolnád? – Kampány indul a szülők digitális tudatosságáért

 

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Adományoddal hozzájárulhatsz a Hintalovon folyamatos működéséhez, és fejlődéséhez, így még több gyermeknek tudunk segíteni.
Egyszeri

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Beszélnünk kell róla, hogy megelőzhessük…- 7 napos e-mail-kurzus a szexuális erőszakról

Milyen tévhitek élnek még a szexuális erőszakkal kapcsolatban? Egyáltalán mi számít erőszaknak? Tudj meg többet, jelentkezz még ma e-mail-kurzusunkra!

OLOVKA X Hintalovon beanie sapka- piros

OLOVKA x Hintalovon beanie sapka – piros

Egy sapka melegség, védelem és kicsit önmagunk kifejezése is. Támogass minket egy sapkányi adománnyal, ajándékozz  Hintalovon sapkát!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart