Gyermekjogi Követ Program - Hintalovon

Gyermekjogi Követ Program

“Fontos, hogy velünk is hasonlóan jogszerűen bánjanak, mint a felnőttekkel. Fontos, hogy egy gyerek tisztában legyen a jogaival, mert csak így ismerheti fel, ha nem megfelelően bánnak vele.” 

Miről szól?

Hisszük, hogy a gyerekekről gondolkodni csak velük együtt érdemes. A Gyermekjogi Követ program célja, hogy elősegítse a gyerekek véleményének figyelembevételét Magyarországon, és biztosítsa részvételüket a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkájában. 14-18 éves gyermekjogi követeinkkel közös, szemléletformáló munkánk a gyermekjogi ismeretek növelését, a gyerekek és felnőttek közötti bizalom erősítését célozza. A  gyerekeknek szóló tájékoztató anyagaink célja, hogy növeljék a 18 év alattiak jogtudatosságát, a felnőtteknek szóló anyagaink pedig szakmai segítséget nyújtanak a gyermekek jogainak tisztelete és részvétele érdekében.

hintalovon_kovet_logo.jpg

Miért fontos a gyerekek részvétele?

A gyerekek hangját ma nem halljuk Magyarországon. Akár jó szándék, féltés, tekintélyelvű hagyományok vagy hatalmi játszmák állnak a háttérben, többnyire ellenérzés övezi azt a gondolatot, hogy egy gyereknek külön véleménye legyen, nemet mondjon,  beleszóljon abba, mi a jó neki. A gyerekekről gondolkodni csakis velük együtt érdemes. A jóllétükért, kiegyensúlyozott fejlődésükért tett törekvéseink csak akkor érnek célt, ha figyelembe vesszük az ő nézőpontjukat is. Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye szerint egy gyereknek joga van ahhoz, hogy minden őt érintő ügyben figyelembe vegyék a véleményét. A felnőtteknek pedig elég információt és lehetőséget kell biztosítaniuk ahhoz, hogy ezt kialakíthassák és kifejezhessék, akár egyénileg, akár közösen. A gyerekek bevonásában kihasználatlan lehetőség is rejlik: erősíti önbizalmukat, felelősségvállalásukat, és segíti a demokratikus értékek kialakulását.

Kik a gyermekjogi követek?

A gyermekjogi követek a gyermekjogok fiatal hangjai. Jelenleg 14–18 éves fiatalokből álló 11 fős csapattal dolgozunk együtt heti rendszerességgel, akik 2017 nyarán csatlakoztak hozzánk. Gyermekjogi ismereteik folyamatos bővítése mellett részt vesznek az Alapítvány programjaiban, kortársaknak szóló kreatív, gyermekjogi tartalmakat készítenek, nyilvános fórumokon képviselik a gyermeki jogokat, segítik a gyerekek véleményének bemutatását a gyermekjogok érvényesüléséről szóló hazai és nemzetközi jelentésekben.

A program eredményei

A kezdetektől fogva gyerekek részvételével készül az Alapítvány szexuális edukációval foglalkozó weboldala és mobilalkalmazása, a Yelon. A gyermekjogi követek több sajtóbeszélgetésen, szakmai fórumon beszéltek a gyerekek helyzetéről és a felnőttek figyelméről. A gyerekek számára elkészült egy gyermekjogi plakát és kiadvány, illetve megjelent az alapítvány 2016. évi Gyermekjogi jelentésének kifejezetten nekik szóló kiadása. A 2018-as parlamenti választások előtt elkészült az első gyermekjogi 1x1 a politikai kampányok szervezői és a politikusok számára.