Pannonhalmi Szimpózium - Hintalovon

Pannonhalmi Szimpózium

 

Csendtől a Szóig

A Pannonhalmi Főapátság és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány iskolai gyermekbántalmazásról szóló közös konfrenciája - 2019. október 15.

A szimpózium célja, hogy világosság tegyük: a gyermekvédelem közös ügyünk. Az eseményen egyházi és világi fenntartású iskolák és szakemberek találkoznak annak érdekében, hogy közös erőfeszítéseket tegyenek, és állást foglaljanak a biztonságos iskolák fontossága mellett.Hogyan tud egy intézményi kultúra, egy iskola belső klímája úgy megváltozni, hogy kevesebb legyen a rossz titok, és eltűnjön a rossz csend? Ehhez szavak kellenek. Nyíltan felvállalt, őszintén kimondott szavak, vállalások, felelősség, átláthatóság.  Ezek kimondására vállalkozik a Pannonhalmi Apátság és a Hintalovon Alapítvány közös konferenciája, ahol a gyerekekkel szembeni iskolai erőszakról és bántalmazásról tabuk nélkül beszélünk majd, valódi megoldást keresve.

 

BESZÁMOLÓ A KONFERENCIÁRÓL

 

Kapcsolódó anyagok 

Pannonhalmi Főapátság, 2019. október 15.

A Csendtől a szóig – Pannonhalmi Gyermekjogi Szimpózium hazánk első nagyszabású gyermekjogi konferenciája lesz 2019. október 15-én, a Pannonhalmi Főapátság és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közös szervezésében. A szimpózium lesz hazánkban az első olyan találkozás, amelynek keretében különböző világnézeti alapon álló felek, jelesül a Pannonhalmi Főapátság mint a Katolikus Egyház ezer éves monostora, a Hintalovon Alapítvány, valamint a KLIK (EMMI) mint az állami szféra megjelenítője a gyermekvédelem témájában leül egymással, hogy azok védelmét állítsa közös fókuszba, akik ránk vannak bízva, s akik nekünk a legfontosabbak: a gyermekeket. A nagy érdeklődésnek köszönhetően néhány nap alatt teltházas lett a rendezvény, sőt áthelyeztük a Bencés Gimnázium Díszterméből a gimnázium Tornacsarnokába.

A szimpózium fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Hogyan tud egy intézményi kultúra, egy iskola belső klímája úgy megváltozni, hogy kevesebb legyen a rossz titok, és eltűnjön a rossz csend? Ehhez szavak kellenek. Nyíltan felvállalt, őszintén kimondott szavak, vállalások, felelősség és átláthatóság. Konferenciánkon olyan egyházi és világi előadók szólalnak meg, akik elkötelezettek a feltárás, a transzparencia és a biztonságos keretek megteremtése mellett.

A szimpózium moderátora Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Iskolaközpont főigazgatója.

Program

10.00-10.45 Köszöntők
Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár

Astrid Winkler, az ECPAT Austria igazgatója

10.45-11.30 Előadások
Mons. Robert W. Oliver, a Kiskorúak Védelme Pápai Bizottságának titkára, Seán O’Malley bíboros küldötte

Békés Gáspár fiatal felnőtt

Kökéndy Ákos, a Pesthidegkúti Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
iskolaképviselője

11.30-12.00 Kávészünet

12.00-12.45 A biztonságos iskola felépítése – esettanulmány

13.00-13:30 Részvételi lehetőség a bencés szerzetesközösség napközi imádságán a bazilikában

13:30-14:30 Szendvicsebéd

13:30-14:00 Sajtótalálkozó

14.30-15.15 Kerekasztal-beszélgetés – vezeti: Bombera Krisztina műsorvezető, újságíró
Astrid Winkler, az ECPAT Austria igazgatója

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke

Hardi Titusz OSB, a Pannonhalmi Főapátság Oktatási Igazgatósága igazgatója

Karolin Kuhn SSND, a Pápai Gergely Egyetem (Róma) kiskorúak védelmével foglalkozó központja szakértője

Lápossy Attila, az AJBH Esélyegyenlőségi és Gyermekvédelmi Főosztály főosztályvezető-helyettese

Mons. Robert W. Oliver, a Kiskorúak Védelme Pápai Bizottságának titkára (Róma)

15.15-15.45 Milyen eszközök vannak a kezünkben? Bemutatkozik a iskolai gyermekvédelmi irányelvek program

16.00-17.00 Színházi átvezetés
Klamm háborúja. A szótól a csendig – egy tanár vallomása

(Kai Hensel azonos című műve alapján)

Főszerepben: László Sándor

Rendező: Mezei Kinga Jászai Mari-díjas színész, rendező

Miről szól a Pannonhalmi Gyermekjogi Szimpózium?

A világ változásával, a kultúra alakulásával az olyan nagy hagyományokkal rendelkező intézményeknek is változniuk kell, mint az egyház, vagy egy ezeréves szerzetesközösség. Az elmúlt idők egyik legnagyobb felismerése közösségeinkben, hogy iskoláinknak „gyermekközpontúnak” kell lenniük, s hogy ez ma egészen mást jelent, mint húsz vagy ötven éve. Ennek az emberközpontúságnak egyik legfontosabb eleme, hogy a tisztelet, a szeretet, a remény és a méltóság mindenkit megillet, különösen is a gyengéket és védelemre szorulókat. Az ő védelmük mindennél előbbre való: hagyományoknál, presztízsnél, tekintélynél. Sőt, a biztonságos keretek mellett való elköteleződés, az értük való tevékenység teremthet az iskolákban és intézményekben új hagyományokat, újfajta bevonódást. A konferencián azt szeretnék megmutatni és átélhetővé tenni, hogy a védelemre szorulók melletti elköteleződés összeköt minket felekezettől, világnézettől és fenntartótól függetlenül, sőt bizalommal számíthatunk egymás tudására és segítségére. És ha egy iskolában a gyermekvédelemért tevékenyen cselekszünk, akkor a jövőért cselekszünk. (Dr. Dejcsics Konrád OSB)

Az elmúlt években egyre több iskolai zaklatás és tanárok, edzők, nevelők által elkövetett gyermekbántalmazási ügy került napvilágra Magyarországon is. Az iskolai zaklatás, az erőszak, bármilyen bántalmazás nem marad nyom nélkül: akárhogyan is kötődik egy szervezet a gyerekekhez, ezeknek a konfliktusoknak komoly következményei lehetnek. A megfelelő reagálás óriási kihívást és félelmet jelenthet egy szervezetnek, de elengedhetetlenül fontos.

A pannonhalmi gyermekjogi szimpózium keretében egyházi és világi, állami és alapítványi fenntartójú iskolák és intézmények találkoznak egymással. A konferencia meg szeretné mutatni, hogy ha a gyermeket és az ő javát állítjuk az iskolai és szervezeti kultúra középpontjába, akkor az ideológiai és felekezeti határok is felszámolódnak, és közös nyelvet tudunk beszélni.

A szimpózium nyitó előadását követően megszólal egykori áldozat, beszámolnak a gyermekvédelemben tett előrehaladásukról iskolaigazgatók, és maguk a gyerekek is bemutathatják, miként élik meg a saját iskolájukban a gyermekvédelem és gyermekjogok helyzetét. Célunk, hogy a iskolai gyermekvédelmi irányelvek program segítségével a konferencián és azon túl is hatékony segítséget és reményt nyújtsunk az iskoláknak.

A Pannonhalmi Szimpóziummal igazi mérföldkőhöz értünk a hazai gyerekvédelem területén. A  változtatáshoz először őszinte szembenézésre van szükség. Példaértékűnek tartom, ahogy ebben a Pannonhalmi Főapátsággal partnerre találtunk, az egész magyar társadalom erőt  meríthet ebből az összefogásból. Az első lépést megtesszük október 15-én, utána viszont országosan minden iskolavezető, gyerekvédelmi szakember elhivatottságára szükség lesz ahhoz, hogy valódi változást érjünk el. Ahol a gyerekek biztonságban vannak, ott mindenki biztonságban lehet, hiszen a gyerekekkel való bánásmódnál semmi sem mutatja jobban a társadalom állapotát. (Dr. Lippai Vera, a Hintalovon Alapítvány Gyermekvédelmi Irányelv programjának vezetője)

A szimpózium keretében beszámolunk az iskolai gyermekvédelmi irányelvek program keretében az iskolai együttműködések nyomán létre jött gyermekvédelmi irányelvekről. A gyermekvédelmi irányelvek lényege, hogy a gyermekekkel kapcsolatba kerülő szervezetek – iskolák, egyházközségek, sportszakkörök, püspökségek, gyermekvédelmi intézmények, gyermek- és ifjúsági szervzetek – képesek legyenek olyan biztonságos légkört teremteni, amely megvédi mind a gyermekeket, mind a felnőtteket attól, hogy bántalmazás vagy visszaélés áldozatává váljanak. Az irányelvek segítséget nyújtanak a gyermekbántalmazás és veszélyeztetés felismerésében, segítenek a hatékony intézményi problémakezelésben, átlátható kereteket teremtenek a gyermekekkel szembeni erőszakesetek megfelelő intézményi kezelésére és utánkövetésére.

 Tegyünk együtt a változásért!


A részvétel ingyenes, de a férőhelyek korlátolt száma miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Büféebédet  biztosítunk.Az esemény sajtónyilvános. Parkolásra a Viator Étterem és Borbár melletti parkolóban illetve az Arborétum délkeleti oldalán van lehetőség.