Kik vagyunk mi, gyermekjogi követek? - Hintalovon

Kik vagyunk mi, gyermekjogi követek?

2017 nyarán 11 fiatal csatlakozott az Alapítványhoz, hogy együtt tegyünk a gyerekekért, és segítsék a programjainkat. A gyermekjogi követek első csapata egy évig dolgozott velünk. Ismerjétek meg, kik ők és miért dolgoztak.

“A gyerekek nem a jövőt jelentik, hanem a jelent.”

Tizenéves fiatalok vagyunk, 11 fiú és lány vegyesen. Sokszínű társaság, így meg tudjuk osztani egymással a különböző tapasztalatainkat, megismerhetjük egymás látásmódját, tanulunk  egymástól. Mindannyian más okból   veszünk részt a csoport munkájában. Vannak, akikkel igazságtalanul bántak az iskolában, vannak, akik később gyerekekkel vagy joggal szeretnének foglalkozni, ahogy olyanok is, akik csak szeretnének tisztában lenni a jogaikkal,  vagy csak egyszerűen szeretnék megváltani a világot. Mindannyiunknak erős az igazságérzete, ezért harcolunk a gyermekjogokért. A gyermekjogi fejlődésünkben nagy szerepet játszanak a kéthetente tartott képzések, amelyek arra is felkészítenek minket, hogy minden fórumon -  interjúk, beszélgetések során-  helyt tudjunk állni és képviselni tudjuk a gyermekjogokat. A közös gyűlések és programok mellett lelkes résztvevői vagyunk az alapítvány projektjeinek is.

Elsősorban gyerekek vagyunk, ezért fontos számunkra különösen ez a téma.

Szerintünk fontos, hogy velünk is  jogszerűen bánjanak, mint a felnőttekkel. Fontos, hogy egy gyerek tisztában legyen a jogaival, mert csak így ismerheti fel, ha nem megfelelően bánnak vele. Mindenki került már olyan helyzetbe, vagy hallott olyan esetről, ahol az igazságérzete azt súgta, hogy itt valami nem teljesen úgy történik, ahogyan kéne. Mi ezek ellen harcolunk, hiszen az ilyen esetek nagy része jogsértéseken alapul.Azt próbáljuk elérni, hogy a gyermekjogok létezéséről mindenki tudjon, a gyermekjogok egyre szélesebb körben érvényesüljenek a mindennapokban. 

Azt üzenjük a többi gyereknek, hogy merjenek beszélni, felszólalni,  bármilyen probléma esetén.

A gyermekjogokkal sok esetben nemcsak a gyerekek, de a felnőttek sincsenek tisztában, így a tudatlanság miatt sok jogsértő helyzet alakul ki. Semmilyen bántalmazást nem kötelességünk eltűrni, mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy ha valaki akár mentálisan, akár fizikálisan bánt minket  az nem a mi hibánk. Senkinek sincs joga ahhoz, hogy ilyesmit tegyen velünk. 

Az a célunk, hogy mi, gyerekek tisztában legyünk a jogainkkal,  ki is merjünk állni értük.

Fel kell tudnunk ismerni, ha sérelem ér bennünket,  tudnunk kell, kihez fordulhatunk. Fontos, hogy tudjuk: nem annak ciki, akit bántanak, hanem annak, aki megsérti a jogainkat.  Ha egy gyerek tisztában van a jogaival, akkor továbbadhatja a tudását azoknak, akik nem ismerik ki magukat a témában, elültetheti a gondolatot mások fejében. Egy tájékozott gyerek az iskolában, a családjában, bárhol hirdetheti, hogy a gyermekjogok igenis léteznek, sőt adott esetben felhívhatja a figyelmet arra, ha valamelyik jog sérül.

Nagyon fontos, hogy a gyereket minden rá vonatkozó, őt érintő kérdésben meg kell kérdezni és hallgatni.

A felnőtteknek  minden esetben figyelembe kell venni a gyerek véleményét. A gyerek egyéni, a felnőttekétől eltérő látásmódot képvisel. Minél több dologba vonják be gyerekkorban, annál érdeklődőbb lehet, annál komplexebbé válhat a személyisége. Mi vagyunk az új generáció, és ha úgy szocializálódunk, hogy a gyermekjogok érvényesülése a mindennapjaink része, akkor a következő felnőtt korosztály is nagyobb eséllyel neveli majd ilyen szellemiségben a gyermekét.

Árvay-Vass Iván, Bagoly Andris, Biró-Markovics Dani, Csabai Sára, Csesznók Flóra, Kordás Olivér, Kovács Koppány, Mészöly Marcell, Págyor Vivien, Sipos Botond

_dsc9434_2.jpg