Kik vagyunk mi, gyermekjogi követek?

12 tizenéves fiatal, fiúk és lányok vegyesen. Sokszínű társaság vagyunk, így meg tudjuk osztani egymással a különböző tapasztalatainkat, megismerhetjük egymás látásmódját, és tanulunk is egymástól. Mindannyian más okból jöttünk ide és veszünk részt a csoport munkájában. Vannak, akikkel igazságtalanul bántak az iskolában, vannak, akik később gyerekekkel vagy joggal szeretnének foglalkozni, ahogy olyanok is, akik csak szeretnének tisztában lenni a jogaikkal, és azzal, hogy hogyan tudják ezeket érvényesíteni, vagy csak egyszerűen szeretnék megváltani a világot. Mindannyiunknak erős az igazságérzete, ez az oka annak, hogy a gyermekjogokért harcolunk. Elsősorban gyerekek vagyunk mi is, ezért fontos számunkra különösen ez a téma. Szerintünk lényeges, hogy velünk is hasonlóan jogszerűen bánjanak, mint a felnőttekkel. Fontos, hogy egy gyerek tisztában legyen a jogaival, mert csak így ismerheti fel, ha nem megfelelően bánnak vele.

A gyermekjogi követté válásunkban, illetve fejlődésünkben nagy szerepet játszanak a kéthetente tartott képzések, amelyek arra is felkészítenek minket, hogy minden fórumon (pl. interjúk, beszélgetések, gyakorlati helyzetek) helyt tudjunk állni, és képviselni tudjuk a gyermekjogokat. A közös gyűlések mellett különféle programokon veszünk részt, és lelkes résztvevői vagyunk az alapítvány projektjeinek is.

Azt üzenjük a többi gyereknek, hogy bármilyen probléma esetén merjenek beszélni, felszólalni. Semmilyen bántalmazást nem kötelességünk eltűrni, és mindenkinek tisztában kell lennie vele, hogy ha valaki bánt minket (akár mentálisan, akár fizikálisan), az nem a mi hibánk, nem miattunk van, és senkinek sincs joga ahhoz, hogy ilyesmit tegyen velünk. Mindenki került már olyan helyzetbe, vagy hallott olyan esetről, ahol az igazságérzete azt súgta, hogy itt valami nem teljesen úgy történik, ahogyan kéne. Nos, mi ezek ellen harcolunk, hiszen az ilyen esetek nagy része, mint utólag ki szokott derülni, jogsértéseken alapul.

Szerintünk a cél az, hogy mi, gyerekek tisztában legyünk a jogainkkal, és ki is merjünk állni értük. Fel kell tudnunk ismerni, ha sérelem ér bennünket,  tudnunk kell, kihez fordulhatunk, és fontos, hogy tudjuk: nem annak ciki, akit bánatnak, hanem annak, aki megsérti a jogainkat. Mert ha egy gyerek tisztában van a gyermekjogokkal, akkor továbbadhatja a tudását azoknak, akik nem nagyon ismerik ki magukat a témában, és elültetheti a gondolatot mások fejében, hogy valójában milyen fontos a gyerekek jogainak érvényesítése, illetve az is, hogy ezek ne legyenek megsértve.

Ezen kívül egy tájékozott gyerek az iskolában, a családjában és még egyéb helyeken is hirdetheti, hogy a gyermekjogok igenis léteznek, sőt adott esetben fel is hívhatja a figyelmet arra, ha valamelyik jog sérül.

Épp ezért azt próbáljuk elérni, hogy a gyermekjogok létezéséről mindenki tudjon, ezáltal egyre szélesebb körben érvényesüljenek a mindennapokban. Ezekkel a jogokkal sok esetben nemcsak a gyerekek, de a felnőttek sincsenek tisztában, így a tudatlanság miatt sok jogsértő helyzet alakul ki. Az alapvető szükségletek biztosításán kívül nagyon fontos, hogy a gyereket minden rá vonatkozó, őt érintő kérdésben meg kell kérdezni és hallgatni. A felnőtteknek pedig minden esetben figyelembe kell venni a gyerek véleményét. A gyerek egy egyéni, a felnőttekétől eltérő látásmódot képvisel. Minél több dologba vonják be gyerekkorban, annál érdeklődőbb lehet, annál komplexebbé válhat a személyisége. Mi vagyunk az új generáció, és ha úgy szocializálódunk, hogy a gyerekjogok érvényesülése a mindennapjaink része, akkor a következő felnőtt korosztály is nagyobb eséllyel neveli majd ilyen szellemiségben a gyermekét.
Mert a gyerekek nem a jövőt jelentik, hanem a jelent.

Árvay-Vass Iván, Bagoly András, Biró-Markovics Dániel, Csabai Sára, Csesznok Flóra, Kordás Olivér, Kovács Koppány, Mészöly Marcell, Págyor Vivien, Sipos Botond, Tóta Lencsi