Kik a gyermekjogi követek? | Hintalovon

Kik a gyermekjogi követek?

A gyermekjogi követek a gyerekjogok fiatal képviselői, az Alapítvány középiskolás önkéntesei. Azért dolgoznak, hogy a kortársaik ismerjék a jogaikat, és a felnőttek jobban megértsék a gyerekek nézőpontját.

Saját, hétköznapi példáikkal szeretnék megmutatni, hogy a gyerekjogok nem elvont jogszabályok és nem csak azokat érintik, akik valami törvényelleneset követnek el. A gyerekjogok irányt mutatnak akkor is, ha csúfolják őket, ha kivételeznek az osztálytársaikkal, vagy ha nincs beleszólásuk abba, hogy melyik iskolába menjenek. A gyermekjogi követek azt képviselik, hogy fontos a véleményük, a fejlődésük, és nem lehet a gyerekeket megalázni vagy bántani. Saját Instagram oldalukon és az alapítvány felületein osztják meg véleményüket azokban a témákban, ami a gyerekek mindennapjait érinti. A követek arra törekednek, hogy megismerjék más gyerekek véleményét.

#agyerekjogvilágnézet Azt jelenti, hogy képesek vagyunk meglátni és mérlegelni a gyerek érdekeit és szempontjait egy-egy döntésben. A gyermekjogi követek számos szakmai eseményen, médiamegjelenésen vesznek részt velünk annak érdekében, hogy a társadalom jobban megértse a gyerekeket és jogaikat.

A Gyermekjogi Követ Program 2017 augusztusában indult, amikor 11 fiatal csatlakozott hozzánk (őket itt tudod megismerni). 2018 szeptemberétől részben átalakult a csapat, jelenleg tizenkét lelkes diák önkéntessel dolgozunk együtt.