Gyermekjogi jelentés 2016

Publikálva
k, 11/21/2017 - 16:22
Legutóbb frissítve
1 hét.
199megtekintés

2017-ben nemcsak azt ünnepelhettük, hogy 26 éve ismerjük a gyermekjogokat, hanem az 1997-ben elfogadott, tehát 20 éves gyermekvédelmi törvényt is. De vajon tényleg volt okunk ünnepelni? Milyen két és fél évtizeddel a gyermekjogok megjelenése után gyereknek lenni Magyarországon?

2017-ben először készült olyan átfogó vizsgálat az elmúlt év gyermekjogi eseményeiről, amely képet adott a jogszabályi változásokról, a statisztikákról, a gyermekjogok érvényesüléséről és nem utolsósorban arról, hogy milyen gyermekjogi témák uralták a közbeszédet – azaz hogyan gondolkodtunk mi, felnőttek a gyerekekről.

2017-től kezdve minden évben elkészül ez a tényszerű, objektív – a problémákat és a pozitív eredményeket egyaránt számba vevő – jelentés, ami értékalapú, gyermekjogi megközelítést alkalmaz, de nem értékelő (így például ajánlásokat sem tartalmaz). Bízunk benne, hogy ezzel a jelentéssel olyan információforrást teremthetünk, amely növeli a gyermekjogi érzékenységet, és segíti mindazoknak a szakembereknek a munkáját, akik gyermekjogokkal vagy a gyermekvédelemben dolgoznak.