Gyakran Ismételt kérdések

Gyakran Ismételt kérdések

Ez a sokat hangoztatott mondat még mindig nagyon jellemző, ha felmerül a kérdés, hogy érdemes-e segítséget kérni, pszichológushoz fordulni. Ha fáj a fogunk, ugyan egy darabig nem megyünk el a fogorvoshoz, de pár napos szenvedés után belátjuk, hogy a fájdalom bizony magától nem fog elmúlni, így felkeressük a fogorvost. A lelki fájdalom talán nem ilyen nyilvánvaló és feltűnő módon jelentkezik, veszélyessége azonban éppen ebben rejlik. Kész megoldásokat, válaszokat és direkt tanácsokat biztosan nem nyújt egy pszichológus, azonban egy olyan közeget teremt, ahol a gyerek biztonságban érezheti magát, ahol nyugodtan, titoktartás mellett oszthatja meg a gondolatait, érzelmeit, félelmeit, szorongásait.

Az egyéni terápiát követően érdemes a csoporton belüli foglalkozást is elkezdeni.

A legjobb segítő az igényekhez alkalmazkodik. Megpróbál nem úgy segíteni, ahogy neki lenne jó, ahogy ő gondolja, hogy az majd a másiknak jó, hanem koncentrál a segítségre szoruló gyerek igényeire, és aszerint viselkedik. Laikusként is sokat tehetünk. Jó példákat itt ismerhetsz meg.

A segítés egyik alapköve, hogy ha gyermekbántalmazás vagy gyerekkel szembeni rossz bánásmód jut a tudomásunkra, akkor azt jelezzük. Erről bővebben itt olvashatsz.

Azon kívül, hogy a gyermekjogok ismerete olyan fontos tudás, amely segíti a világban való eligazodást, a kötelességek eredményesebb betartását, fontos védelmi szerepe van.

Azok a gyerekek, akik ismerik a jogaikat, azt is tudják, hogy mit nem tehetnek meg másokkal, mi a megengedett és mi a megengedhetetlen bánásmód velük szemben; hogy hol vannak a saját határaik; hogy mi az a pont, amikor már segítséget kell kérniük. Ez a tudás segíthet abban is, hogy társaikon is észrevegyék, ha baj van, illetve tiszteljék egymás jogait. Bizonyos korban a gyerekek legjobb segítői a kortársak. Ez nem azt jelenti, hogy a gyerekekre terheljük annak felelősségét, hogy megvédjék magukat (és egymást). Ez a mi felnőtt felelősségünk. De a gyerekek nem passzív alanyai az őket érintő ügyeknek. Minden olyan ismeret fontos, mely az önvédelmet és a társak védelmét segíti. A „Hogyan beszélj a gyerekednek a gyerekjogokról?” című kiadványunk a segítségedre lehet.

A jogszabályok 35 gyermekjogot és 2 gyermeki kötelezettséget ismernek. Ezek a kötelezettségek a tanulást és az iskolába járást érintik. Ezért azt érezzük, hogy érdemesebb a kötelezettségek hangsúlyozása helyett a jogok gyakorlásában mutatott felelősséget hangsúlyozni. Csak azok a gyerekek tudnak felelősséget vállalni a döntéseikért, akik ismerik a lehetőségeiket és azok korlátait is. Ezek a lehetőségek és korlátok jelölik ki a gyermekjogok határait.

Gyermekjogi megközelítést alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy függetlenül attól, ki keresi fel a Gyermekjogi Központot, az érintett gyereke(ke)t képviseljük. Egy eljárásban ehhez a szülő/gyám (törvényes képviselő) hozzájárulása szükséges, így meghatalmazást tőle kérünk. De a munkánk során mindvégig a gyerek legfőbb érdekének igyekszünk érvényt szerezni.

Kérjük, olvasd végig a GYIK-et! Ezen az oldalon a leggyakrabban előforduló kérdéseket szedtük össze azért, hogy akár már itt választ kapj a kérdésedre. A témakörök alatt találsz esettanulmányokat, szakmai anyagokat és jogszabályi hivatkozásokat is.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2017-ben indította el a jogsegély szolgálatát, ami mára 32 fős tanácsadó központtá nőtte ki magát. A megnövekedett ügyfél- igény és a nagyobb hatékonyság érdekében  2019 szeptemberében komoly átalakulásokon megy keresztül a szolgáltatás: tanácsadót chatrobot és online tudásközpontot fejlesztenek mesterséges intelligencia segítségével. Az egyedülálló szolgáltatás 2020 év elején lesz elérhető.

A gyermekjogok nem szólnak másról, mint a gyermeki szükségletekről, ennek megfelelően nagyon sok jogterületet érintenek. A Gyermekjogi Központ munkájának kiemelt területei:

– a gyerekek erőszaktól való védelme, különös tekintettel a szexuális visszaélésekre,

– az iskolai és óvodai (oktatási intézményekkel kapcsolatos) ügyek és

– a válásban érintett gyerekek jogai.

A Központban jogászok, ügyvédek, pszichológusok, mediátorok, coachok mind együtt, csapatban dolgozunk a gyerekek érdekeinek érvényesüléséért. Aszerint állítjuk össze az adott üggyel foglalkozó szakembercsapatot, amilyen szükségletei vannak az érintett gyereknek és családjának. Mindannyiunkat titoktartás kötelez a munkánk során, de a csapaton belül a szakmai kérdéseket egyeztetjük, és együttműködünk. Ismerj meg minket itt