Gyermekjogi Pro Bono Központ | Hintalovon

Gyermekjogi Pro Bono Központ

gyerekjogi központ eredményei

Jogsegélyszolgálat és -képviselet a Magyarországon élő gyerekek jogainak érvényesítéséért. 

Miért indítottuk ezt a programot?

A gyerekek joga sokféle módon sérülhet, és gyakran sérül is. Ma Magyarországon minden 3. gyerek szülei elválnak: a válások negyedében nem születik egyezség, így a gyerekkel való kapcsolattartás, a gyerek lakóhelye és nevelése folyamatos konfliktusok forrása. Minden 10. gyerek bántalmazás, erőszak áldozatává válik. Több mint 20.000 gyerek él családon kívül állami gondoskodásban, akiknek képviseletét alig több mint 20 gyermekjogi képviselő látja el az országban. A gyermekjogi jogsértések jelentős része rejtve marad, mert a gyerekek – és felnőttek – sem ismerik a gyermekjogokat, vagy éppenséggel nem tudják, hogyan érvényesíthetnék azokat.

Az általunk indított jogsegélyprogrammal azt szeretnénk elérni, hogy csökkenjen a gyermekjogi jogsértések száma, és ha szükséges, magas színvonalú gyermekjogi képviselet legyen elérhető a kiskorúakat is érintő eljárásokban, legyen szó gyermekvédelemről, más közigazgatási eljárásról, esetleg büntető- vagy polgári jogi ügyről. 

Hogyan működik a Gyermekjogi Központ?

Munkánk során gyermekjogi megközelítést alkalmazunk, tehát függetlenül attól, hogy ki keresi fel alapítványunkat, mi minden esetben az ügyben érintett gyereket tekintjük ügyfelünknek.

A Gyermekjogi Központban holisztikus és gyermekközpontú szemlélettel dolgozunk, ami azt jelenti, hogy  a hozzánk kerülő esetet minden szempontból megvizsgáljuk, és annak megfelelően alakítjuk ki az ügyön dolgozó csapatot, hogy a gyermekjogi jogsértés jellege mit kíván. Ennek megfelelően dolgoznak velünk jogászok, mediátorok, pszichológusuk, gyermekvédelmi szakemberek, iskolai szociális munkások, coachok is. 

A Központ működését a Réczicza Dentons Europe LLP Ügyvédi Iroda, az Oppenheim Ügyvédi Iroda, a DLA Piper Ügyvédi Iroda és a Partos and Noblet Ügyvédi Iroda ügyvédei pro bono munkájukkal segítik. Működésünkhöz szakmai támogatást nyújt továbbá a PILnet Alapítvány. 

Tapasztalataink:

A 2017 januárjában, a PILnet Alapítvánnyal közös ötletelés eredményeként és 17 ügyvéd aktív közreműködésével dolgozó Gyermekjogi Központban az első két évben több mint 400 esetben nyújtottunk jogsegély-szolgáltatást a hozzánk forduló családoknak, gyerekeknek, fiatal felnőtteknek – leggyakrabban válás, kapcsolattartás, gyermekbántalmazás és oktatási konfliktusok ügyében. Az ügyek elhúzódó jellege és a nagy ügyteher miatt előfordul, hogy csak várólistára tudjuk felvenni az újonnan beérkező eseteket. Erről minden esetben tájékoztatjuk a hozzánk fordulókat.

Ha információra van szükséged vagy  szeretnél tőlünk egyedi ügyben segítséget kérni:

1. Először olvasd el esettanulmányainkat, mivel nagyon sok ügyet feldolgoztunk már, hátha rögtön választ kapsz a kérdésedre!

2. Ha nem találtál megfelelől információt, kérünk, hogy  töltsd ki az űrlapot! 

FONTOS: Telefonon, facebook üzenetben, emailen beküldött egyedi megkeresésre, segítségkérésre  adatvédelmi okok miatt nem áll módunkban reagálni!!!

Kérjük az alábbi tájékoztatást olvasd el az űrlap kitöltése előtt:

A Gyermekjogi Központ indulása óta, több mint 500 esetben nyújtottunk jogsegélyt, ügyeink többsége azonban tartós képviseletet, közreműködést és többszintű támogatást igényel, ezért általában hónapok múlva tudnak csak kollégáink egy ügyet lezárni, és új ügyet felvenni. Jelenleg a beküldött ügyeket csak várólistára tudjuk felvenni. 

Megértésedet köszönjük!

Gyermekjogi Központ