Vonjátok be a gyerekeket az értük folyó munkába!

2019 óta a Hintalovon Alapítvány is a gyermekjogi szervezeteket tömörítő Eurochild tagja; tudd meg, hogyan zajlott az éves közgyűlés, és hogyan vettek részt ebben a munkában a gyerekek.
Eurochild, gyerekrészvétel

Hintalovon

2020.06.18.

2019 óta a Hintalovon Alapítvány is a gyermekjogi szervezeteket tömörítő Eurochild tagja. A Eurochild 2020. június 15-16-án tartotta éves közgyűlését, amit a járványügyi korlátozások miatt online rendeztek meg. A közgyűlésen és az azt követő tematikus gyermekjogi webinarokon gyerekek és felnőttek közösen gondolkodtak a gyerekeket érintő legfontosabb kihívásokról. A programon az alapítvány tagjai is részt vettek.

Bemutatták a Eurochild 2019-es éves jelentését, külön foglalkoztak a koronavírus gyerekekre gyakorolt hatásával is. Felszólalt Dubravka Suica, az Európai Bizottság alelnöke is, aki megerősítette az EU elköteleződését arra, hogy bevonja a gyerekeket az értük folyó munkába. Beszédében kiemelte, hogy proaktívan tenni fognak azért, hogy megismerjék a gyerekek véleményét, és tájékoztassák arról az európai uniós döntéshozatalt. A gyerekek részvételhez való joga az online konferencia programjában is külön fókuszt kapott, ami a gyerekbarát költségvetés, gyerekszegénység, a korai gyermekkor, a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek helyzete mellett a Eurochild munkájának kiemelt területe.

Ismerd meg a legfontosabb gondolatokat

Ezen a linken rajzos formában ismerkedhetsz meg a legfontosabb alapelvekkel és felvetésekkel.

A webinarokon szó volt arról, hogyan lehet a gyerekekkel érdemben együtt dolgozni jogaik érvényesítésében, mivel kell támogatni őket véleményük biztonságos kifejezésében, és hogyan tudjuk segíteni együttműködésüket a határokon túl is. Különösen emlékezetes volt a a nemzetközi szervezet gyerek tanácsa, a Eurochild Children’s Council által vezetett webinar, ahol Juhász Lili, Gyermekjogi Követünk is részt vett.

A webinar témája az oktatás helyzete volt a koronavírus alatt, ami aktuális, és minden országot érintő téma. Online is profi volt a szervezés, számos európai országból voltak jelen: Egyesült Királyság, Szlovénia, Ukrajna, Ciprus, Belgium és még sokan mások.. Különösen jó volt látni, hogy az Eurochildnak a Hintalovonhoz hasonlóan nagyon fontos a gyerekek részvétele: az egész beszélgetést gyerekek szervezték és vezényeltek le. Csoportbontásban 10 fős “breakout room”-okat szerveztek, így könnyebb volt beszélgetni és megosztani a véleményünket. A csoportban vegyesen vettek részt gyerekek és olyan felnőttek, akiknek ehhez kapcsolódó szakmájuk van és együtt ötleteltünk.

Az online oktatás gyerekszemmel

Mi az online oktatás hátrányairól beszéltünk, és kiderült, hogy többé-kevésbé mindenhol ugyanazok az aggodalmak és problémák.Mindenhol megterhelte a gyerekeket az új kihívás, sok helyen probléma volt, hogy nem ugyanazt kommunikálta az iskolájuk és a kormány, és emiatt nagy volt a bizonytalanság illetve az online tanulás felerősítette a már meglévő egyenlőtlenségeket. Jó volt hallani, hogy sok helyen keresik a megoldásokat, és megpróbálják alkalmazni a jövőben is a távoktatás alatt tanultakat és megtartani belőle azt, ami bevált. Volt olyan ország is, ahol felmerült, hogy ezentúl “hibrid” oktatás lesz, részben online és részben az iskolában.

– mondta el Juhász Lili, Gyermekjogi Követ.

A Eurochild Közgyűlése kiváló példája volt annak, hogyan lehet profin megszervezni egy online nemzetközi konferenciát, és érdemben bevonni a gyerekeket a róluk szóló gondolkodásba.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért fontos, mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön.

Teljesen rendben van, ha- plakát

Teljesen rendben van – Plakát

Milyen az a hely, ahol a gyerekek biztonságban érzik magukat? Szerintünk olyan, ahol lehet hibázni, kérdezni, fáradtnak lenni, segítséget kérni  Ha kíváncsi vagy plakátunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le még ma!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart