Családjukon kívül nevelkedő gyerekek ellátása

A szakellátásban élő gyerekek érdekeinek lehető legjobb érvényesülése a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos; ismerd meg az Alapítvány Gyermekjogi Központjának EMMI részére tett ajánlásait.

Hintalovon

2020.03.25.

Újabb EMMI útmutatót észrevételeztünk; a koronavírus kapcsán kialakult veszélyhelyzet miatt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020. március 22-én útmutatót publikált a családjukon kívül nevelkedő gyerekek ellátásával kapcsolatosan. 

Gyermekjogi Központunk 03.25-én megküldte az EMMI-nek az útmutatóval kapcsolatos észrevételeinket, és felajánlottunk szakmai segítségünket a további útmutatók kidolgozásában, hogy a szakellátásban élő gyerekek érdeke a legjobban tudjon érvényesülni a jelenlegi helyzetben is.

Észrevételeink az Emberi Erőforrások Minisztériumának “Útmutató a koronavírus terjedésének megelőzésére és a kockázatok csökkentésére a szociális szakosított ellátást nyújtó, gyermekek átmeneti gondozását nyújtó, gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézmények és javítóintézetek részére​” c. dokumentumhoz mellékletben elérhetőek. 

2020. Júliusában iránymutatást készítettünk, és küldtük meg az EMMI számára. Az iránymutatás célja, hogy járványhelyzet idején támogassa a kormányzatot és a szakpolitikai döntéshozókat a gyermekek jóllétének és biztonságának garantálásában. Az iránymutatás első része a koronavírus-járvány okozta gyermekvédelmi aspektusokat veszi számba, valamint irányadó ajánlásokat fogalmaz meg a kormányzatnak és a szakpolitika képviselőinek a járvány gyermekvédelmi szempontú megelőzésében és kezelésében betöltő szerepére és feladataira vonatkozóan. Az iránymutatás második részében foglalt konkrét iránymutatások, intézkedések célja a gyermekekkel szembeni bántalmazás járványügy idején jellemző fokozódó kockázatának csökkentése, valamint a gyermekvédelmi szakemberek támogatása abban, hogy a járványhelyzet ideje alatt is mihamarabb felismerjék, ha egy gyermek veszélyeztetettsége áll fenn, és ezekre a helyzetekre hatékony válaszokat fogalmazzanak meg:

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Nyári munka 1×1

Mire figyelj szülőként, ha nyáron dolgozna a gyereked? Minden, amit a gyerekek nyári munkavállalásával tudnod érdemes. Ha kiváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Gyerekjogok a nőgyógyásznál - Plakát

Gyerekjogok a nőgyógyásznál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak a nőgyógyásznál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Cikkajánló

×
×

Cart