Szép csendben: film a szexuális visszaélések sajátosságairól

Vannak tanárok, akik visszaélnek a hatalmukkal, az áldozataiknak pedig nagyon nehéz segítséget kérni. Ha pedig megteszik, gyakran nem hisznek nekik... sajnos ezek hasonló, ismétlődő történetek, amiket nagyon érthetően mutat be és ad át a Szép csendben címú új, magyar film.
szexuális visszaélés témáját dolgozza fel a film a szép csendben mozi

Hintalovon

2019.10.08.

Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje, a Máté Gábor, Schell Judit, Major Erik és Budnár Lulu főszereplésével készült Szép csendben november 14-től látható országszerte a mozikban. A filmet olyan szakmai szervezetek ajánlják, mint a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány.

Szakmai szervezetek ajánlása

Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje, a Máté Gábor, Schell Judit, Major Erik és Budnár Lulu főszereplésével készült Szép csendben november 14-től látható országszerte a mozikban. A filmet olyan szakmai szervezetek ajánlják, mint a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány.

A Szép csendben egy 14 éves lány és egy 60 éves karmester bizalmas kapcsolatáról szól, s a film témafeldolgozásának hitelességét szakmai szervezetek, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány is elismeri, és megtekintésre ajánlja az alkotást. Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértővel, az UNICEF korábbi gyermekjogi igazgatójával egy videó is készült a Szép csendben kapcsán.

A Szép csendben című film egy nagyon fontos kérdést feszeget: azt, hogy egy iskolában vagy egy intézményben mit tehetnek meg a felnőttek, és hogy mi a felelősségük azoknak, akik látják, hogy egy felnőtt átlép egy határt egy gyerekkel szemben. A szexuális erőszak vagy szexuális visszaélés nagyon sokszor érzelmi határátlépéssel kezdődik. Az érzelmi határátlépés azt jelenti, hogy a gyereknek a testi integritását nem tartja tiszteletben a felnőtt, vagy visszaél a gyerek igényeivel és szükségleteivel. Ez lehet igény a figyelemre, a törődésre, vagy arra, hogy valaki meghallgassa. Ha ezt egy felnőtt félreérti, átforgatja szerelemmé, vagy hozzátesz egy erotikus felhangot, abban a pillanatban megtörténik az érzelmi határátlépés, amiért mindig a felnőtt felelős, és soha nem a gyerek. (Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Hintalovon Alapítvány)

Visszaélés a hatalommal, határátlépés

Hasonlóan elismerően beszél a film hitelességéről a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője, Reményiné Csekeő Borbála pszichológus.

A Kék Vonalat leggyakrabban a tizenévesek keresik, és a velük való beszélgetésekben megjelenik mindaz, ami az életkorukban, élethelyzetükben fontos: szerelem, szexualitás, családi kapcsolatok és az iskola világa. Többezer beszélgetés szól az iskoláról, de ezeknek több mint háromnegyedében nem a tananyag, tanulás, a teljesítmény, hanem a kapcsolatok állnak a középpontban. Meghatározó kapcsolatok, meghatározó tapasztalatok kapcsolatokról. Az iskola hierarchikus világ. A tanárnak hatalma van. A jófej, közvetlen, népszerű tanárnak is. Talán nekik van a legnagyobb, ellenük szólni lehetetlenség. És vannak tanárok, akik ezzel a hatalommal visszaélnek. A visszaélés áldozatainak nagyon nehéz segítséget kérni. Ha megteszik, gyakran nem hisznek nekik. Ha hisznek is, elbagatellizálják, ami történik vagy – ami a legrosszabb reakció – az áldozatot teszik felelőssé. A Kék Vonal tapasztalatai, a velünk megosztott történetek fájdalmasan hasonlóak a Szép csendben című film cselekményének dinamikájához. (Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány)

Nagyon fontos tabusított témáról szól

A film országos mozibemutatóját megelőzően további rövid videókkal kívánják felhívni a Szép csendben által felvetett téma fontosságára a figyelmet, így a Hintalovon Alapítvány és a Kék Vonal mellett videó készül a színészekkel és a rendezővel is. A filmhez készült egy négyoldalas tájékoztató anyag, ami elektronikus formában is hozzáférhető, és a sajtóhírhez csatolva megtalálható, valamint letölthető a Vertigo Média FTP-oldaláról is.

A főszereplő Dávidot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Major Erik alakítja, a 14 éves Nórit az első filmszerepében debütáló Bognár Lulu, Dávid barátait pedig Lengyel Benjámin és Antóci Dorottya (mindketten az SZFE színészhallgatói). A fiatalok mellett olyan színészek szerepelnek a filmben, mint Máté GáborSchell Judit és Szamosi Zsófia.

A film rendezője Nagy Zoltán, aki Gothár Péter osztályában végzett filmrendező művész MA szakon a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Enyhén sós című diplomafilmjét a legjobb kisjátékfilm díjára jelölte a Magyar Filmakadémia. A Szép csendben a rendező első nagyjátékfilmje. A forgatókönyv a zágrábi filmfesztiválon elnyerte a „MyFirst Script” workshop fődíját.

A film operatőre a szintén elsőfilmes Gulyás Nándor, látványtervezője Nyitrai Anna, vágója Kornis Anna. A forgatókönyvet Nagy Zoltán és Horváth János Antal közösen jegyzik. A film producerei Osváth Gáborés Dreissiger László.

A Szép csendben a Filmalap támogatásával, a Filmalap Inkubátor programjában, a Filmfabriq gyártásában, a KMH Film és a Vertigo Média együttműködésével készült. A film november 14-től látható országszerte a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

forrás: színház.org

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Gyerekjogi ábécé

Gyerekjogi ábécé – Plakát

Mire van szüksége a gyerekeknek? Mitől kell megóvni őket? A gyerekjogok nem elvont, bonyolult jogi passzusok, hanem azok a feltételek, melyek a kiegyensúlyozott gyerekkorhoz szükségesek.  Ha kíváncsi vagyok Gyerekjogi ábécé-nkre, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le plakátunkat!

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Cikkajánló

×
×

Cart