Online oltalom otthon - így védheted meg gyermeked, ha már netezik

Online oltalom otthon - így védheted meg gyermeked, ha már netezik

Mit taníthat az offline szülő egy digitális bennszülöttnek? Eszközhasználatot valószínűleg nem, hisz a gyerekek gyakran modernebb készülékekkel vannak felszerelve, mint a felnőttek és olyan alkalmazásokat használhatnak, amiről a felnőttek talán nem is hallottak. Ez azonban egyáltalán nem baj, kiváló beszélgetésindító lehet, ha megkérdezzük, hogy mire jó a TikTok, SnapChat, Instagram stb. A gyerekek szívesen mesélnek ezekről az applikációkról, mert kompetensnek érzik magukat és örülnek az őszinte érdeklődésnek. Minden nap szánjunk pár percet arra, hogy érdeklődjünk a gyerekek online élete felől!

Például: Mi volt ma a legviccesebb, amit a neten láttál? Melyik most a legnépszerűbb videó youtube-on? Milyen képeket csináltál ma? Ha megismertük, hogy gyermekünk milyen online közösségek tagja, beszélgessünk velük az adatvédelmi beállításokról is. Győződjünk meg róla, hogy például saját Facebook profilunk sem nyilvános, és a gyerekekkel közösen állítsuk be ezeket. Ez az adathalászat elkerülése mellett azért is fontos, mert ha a profilunk nyilvános, számunkra ismeretlen emberek is korlátozás nélkül részesei lehetnek a mindennapjainknak. Látják, hogy hol, mikor, kivel, mit csinálunk. A gyerekek szempontjából ez azért is különösen veszélyes, mert könnyen a bizalmukba lehet férkőzni. Beszédbe lehet elegyedni velük a neten egy „közös” ismerős vagy hobbi kapcsán, ezért gyerekeknél még az ismerősök listája se legyen nyilvános.

Soha ne tegyünk fel a gyermekünkről olyan képet az internetre, ahol meztelen, hiányos öltözékben vagy fürdőruhában van, és kerüljük az olyan intézmények megjelölését a fotókon, ahol a gyermek rendszeresen, előre kiszámítható időbeosztás szerint jelenik meg (iskola, zeneiskola, uszoda stb.). Mutassunk hasznos applikációkat a gyerekeknek, töltsük le és teszteljük velük közösen!

Bántalmazás esetén nyújt segítséget az Unicef ingyenes alkalmazása, a HelpApp. https://unicef.hu/helpapp/
 

A szexuális kíváncsiság egészséges kielégítésére a Hintalovon Alapítvány applikációját használhatjuk, a Yelon-t:https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.hintalovon.yelon&hl=hu

A mindennapi beszélgetések segítenek kialakítani a gyerekek online térben is helyes viselkedését, így nagyobb eséllyel kerülhetik el, hogy zaklatás áldozatai legyenek. Az online bántalmazás gyakori jelenség, az Unicef felmérése szerint minden harmadik gyermek találkozott már a zaklatás valamilyen formájával. A látencia miatt ez az arány nagyobb is lehet. A gyerekekben fontos tudatosítani cselekedeteik jelentőségét. A zaklatás az áldozat számára maradandó lelki sérülést okozhat, elkövetője pedig magánindítványra büntethető. Ezek a kamaszkori kisíklások negatívan befolyásolhatják a gyermekek életútját akár a pszichés károk, akár a büntetőjogi következmények tekintetében. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a zaklató és a zaklatott fél is kellő figyelmet kapjon a probléma kezelése során. Ha ilyesmiről szerzünk tudomást, mindenképp foglalkozni kell vele, nem szabad az esetleges szégyenérzet miatt szőnyeg alá söpörni.

Ilyen esetben a Gyermekkrízis Alapítványhoz fordulhatunk segítségért: https://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/
 

Nagyon fontos, hogy ha helytelen viselkedést tapasztalunk a gyermek részéről, soha ne őt minősítsük, hanem a cselekedet. Nem az a baj, ha valaki hibázik, hanem az, ha nem vállal érte felelősséget és nem próbálja meg jóvátenni.

 

Száraz Tímea

forrás

Tartalom kategória: