Mit tehet meg a gyerek az iskolában a jog szerint?

Ha a gyerekek nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jogaik vannak, sok esetben szenvedhetnek el amúgy elkerülhető hátrányokat, és sérülhetnek a legalapvetőbb igényeik; Te tudod, a jog szerint kimehet-e például a gyereked a mosdóba az óráról?
mihez_van_joga_egy_iskolásnak

Hintalovon

2019.09.12.

A nyári pihenés, játék, strandon töltött órák után a gyerekek számára kihívás újra a tananyagra figyelni. Éppen ezért a legtöbb kérdés az iskolai gyerekjogokkal kapcsolatban ősszel fogalmazódik meg. Ihat-e a tanórán, felállhat-e megmozgatni magát?

A gyermekjogokat gyakran misztérium övezi, holott nem szólnak másról, mint gyermeki szükségletekről. Azokról az alapvető normákról, amiket mindenkinek be kell tartania ahhoz, hogy a gyerekek az első 18 évükben egészségesen fejlődhessenek – mondja dr. Sánta Nóra, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja, a Gyermekjogi Központ vezetője. Az iskolai gyermekjogoknak sokféle szintje lehet: vannak diákjogok, vannak az iskola házirendjében rögzített szabályok és vannak olyan alapvető jogok, amelyeket jogszabályok írnak elő.

A gyermekjogok gyakorlása felelősséggel jár és nem okozhat másoknak hátrányt vagy sérelmet.

A jogok ismerete nem jelenti azt, hogy nem kellenek keretek, amelyek segítenék a diákokat a boldogulásban. A kötelezettségek: a gyerekeknek joguk van részt venni az oktatásban, ám ott figyelniük kell, elsajátítani a tananyagot és be kell számolniuk a tudásukról. Ha a gyerekek nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jogaik vannak, akkor gyakran alaptalanul és tévesen hivatkoznak egy-egy esetben arra, hogy jogsértésről van szó. Klasszikus példa erre, amikor a gyerekek azt gondolják, hogy az osztályterem összetakarítása vagy kivinni a szemetet gyerekmunkának számít. Ennek a helyzetnek a feloldására a legjobb eszköz a gyerekekben tudatosítani a saját jogaikat és az azokkal kapcsolatos felelősségüket.

Amihez feltétlenül joguk van 

Teljesen megérteni a tananyagot, mielőtt számonkérik rajta. Megtanulni, hogyan gondoskodhat a saját alapvető szükségleteiről. Vécére menni, ha szüksége van rá. Inni, ha szomjas. Ha szükségét érzi, átmozgatni a végtagjait. A saját tempójában tanulni. Próbálkozni, gyakorolni, tévedni, hibázni. Játékok és jó gyakorlatok segítségével megismerni, megfogalmazni és kimutatni az érzéseit. Véleményt nyilvánítani az őt érintő ügyekben oly módon, hogy azt a felnőttek figyelembe is vegyék. Ha téved vagy hibázik, ne szégyenítsék meg. Segítsenek neki megérteni a helyzetet. Ne ítélkezzenek felette azért, mert más, mint a többiek. Ne büntessék és ne alkalmazzanak vele szemben erőszakot. Fegyelmezéssel és pozitív megerősítésekkel tartsák be a szabályokat. Ne hasonlítsák össze és ne versenyeztessék az osztálytársaival. Úgy tekintsenek rá, mint egy önálló emberre, akinek saját véleménye, jellemzői, tehetsége van. 

forrás: Kisalföld

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Válás gyerekszemmel - Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Válás gyerekszemmel – Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes felelős felnőttként figyelned egy váláskor, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Kapcsolattartás 1×1

Konfliktusos válás esetén a kapcsolattartás visszaélésekre ad lehetőséget a szülőknek. Ez az anyag abban segít, hogy a gyerek kapcsolattartáshoz fűződő érdekét jobban értsék a felnőttek.

Cikkajánló

×
×

Cart