Gyermek kórházi karanténban VS a szülők jogai

Szülőként van jogod a gyereked mellett lenni, ha karanténba kerülne? Tudd meg, pontosan milyen jogokat, és milyen mértékben érintenek a korlátozások.

Hintalovon

2020.11.15.

Mi történik, ha a gyerek karanténba kerül? Milyen jogai vannak a szülőnek? A veszélyhelyzet kapcsán fontos beszélnünk, arról, hogy ha egy gyerek karanténba kerül, akkor a szülő mehet-e vele, illetve végezhetnek-e úgy egészségügyi beavatkozást egy gyereken, hogy nincs vele felnőtt hozzátartozója.

Sokan kérdeztétek tőlünk a most bejelentett veszélyhelyzet kapcsán, hogy ha egy gyerek karanténba kerül, akkor a szülő mehet-e vele, illetve végezhetnek-e úgy egészségügyi beavatkozást egy gyereken, hogy nincs vele felnőtt hozzátartozója. A jelenleg hatályos (2020.11.25.) rendelkezések értelmében:

  • a szülői felügyeleti jogokat a kihirdetett vészhelyzet semmilyen módon nem korlátozza;
  • ennek megfelelően a gyerek egészségügyi ellátása idején a szülő jelen lehet, és az orvosi beavatkozásokhoz (életmentés, súlyos helyzetek kivételével) kell a szülő előzetes hozzájárulása;
  • ha a jövőben új szabályok lépnek életbe (karantén bevezetése, egyéb korlátozások), akkor mindig olvassátok el az eredeti rendeletet (ne csak sajtó híradásokból tájékozódjatok), és ha az nem tér ki a szülői/törvényes képviselői jogok korlátozására, akkor minden jog ugyanúgy megillet titeket mint korábban;
  • alkotmányba foglalt alapjogok esetén bármilyen korlátozás csak az “arányosság és szükségesség” figyelembevételével lehetséges. Így arra számítunk, hogy a gyerekek jogait, védelmét és biztonságát érintő esetleges változások is ezt veszik majd alapul – nem okoznak majd szükségtelen korlátozást;

A gyermekek biztonságáért elsősorban a szülők felelnek. Vigyázzatok egymásra, és hozzatok felelős döntéseket.
#agyerekjogvilágnézet

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Fesztiválszezon: Tanácsok szülőknek

Mire érdemes odafigyelnünk, ha bulizni indul a gyerekünk? Ha kíváncsi vagy leghasznosabb tippjeinkre, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

5+1 indok amiért jó a szülőknek ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a szülőknek, ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért jó a szülőknek, ha megkérdezik és figyelembe veszik gyerekeik véleményét is az őket érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart