Más a mérce, ha a diák hibázik? – A szekszárdi Hitler-videós ügy margójára

Más a mérce, ha a diák hibázik? – A szekszárdi Hitler-videós ügy margójára

Napok óta borzolja a kedélyeket egy sztori, amely szerint egy szekszárdi diák és családja ellen bosszúhadjáratot folytat egy YouTube-videó kapcsán a gimnázium, ahová járt, és a hatóságok is. Teljesen abszurd, kafkaian szövevényes ügy, amelynek kapcsán megszólal gyermekjogi szakértőnk, dr. Gyurkó Szilvia.    

Minden gyereket megillet a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás joga, de lehet-e egy tanárról mókás GIF-et, durva minősítést tartalmazó fotót, videót vagy más tartalmat készíteni és nyilvánosan megosztani?

A rövid válasz az, hogy nyilvánvalóan nem.

Semmi olyat nem lehet tenni, ami más emberi méltóságát sérti, vagy amit zaklatásként, bántalmazásként él meg valaki.

Egyetlen diáknak sincs joga ilyen tartalmat készíteni sem a tanárról, se diákról, se a menzásnéniről vagy más iskolapolgárról, ahogy egyébként erre a tanároknak sincsen joguk.

Ez utóbbit azért fontos kiemelni, mert múlt héten járta be a sajtót a hír, ami szerint egy tanárral szembeni szexuális zaklatás vádját azért nem találta megalapozottnak az ügyészség, mert az SMS- és cset üzenetek nem iskolaidőben lettek elküldve. Ezzel úgyszólván azt az álláspontot képviselte az ügyészség, hogy a tanár délután négy után nem tanár. 

A cikk teljesen itt olvasható!

Tartalom kategória: