Lépjünk túl a közhelyeken - Dr. Lápossy Attila

Lépjünk túl a közhelyeken - Dr. Lápossy Attila

Dr. Lápossy Attila jogászt , az  Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főosztályvezető-helyettesét kérdeztük, hogy mit tart fontosnak a Pannonhalmi Szimpózium kapcsán.

Dr. Lápossy Attila 

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala – Esélyegyenlőségi és Gyermekjogi Főosztály, Főosztályvezető-helyettes

Mi az Ön számára a legfontosabb kérdés, amire szeretne választ kapni a konferencia után?

Kíváncsi, nyitott vagyok arra, hogy a konferencia előadói, megszólalói milyen személyes, szakmai tapasztalatokról, bevált megoldásokról tudnak beszámolni a tág értelemben vett iskolai erőszak, bántalmazás megelőzésének kérdésében – túl az ilyenkor „megszokott” közhelyes válaszokon. 

Mi az Ön személyes motivációja a témában?

A gyermeki jogok védelmével foglalkozó jogászként, az ombudsman munkatársaként a munkám során konkrét ügyekben gyakran találkozunk az iskolai fizikai vagy lelki erőszak, bántalmazás, zaklatás, megalázás eseteivel, akár kortársak, akár a pedagógusok, nevelők vonatkozásában. Tapasztaljuk az intézményi válaszok elmaradását, elégtelenségét, a hibás reakciókat, a mindezt megtűrő környezetet, így számomra, számunkra rendkívül hasznos tapasztalat lesz a konferencia, a beszélgetések. Kisgyerekes szülőként pedig ugyancsak foglalkoztat természetesen ez a kérdés.

Van-e olyan nemzetközi példa, amit követendőnek tart az iskolai bántalmazás megoldásában?

Számomra meggyőző, több országban bevált (adoptálható), klasszikus és alaposan kimunkált ilyen nemzetközi szintű program az iskolai bántalmazás egyik rendszerszintű eleme, a zaklatás ellen hatékony fellépést és megelőzést biztosító The Olweus Bullying Prevention Program. Ez egy többszintű, többkomponensű, iskolai alapú program, célja a zaklatás megakadályozása, illetve csökkentése az általános és középiskolákban, célcsoportját tehát a 6-15 éves diákok jelentik. A program annak idején egyfajta paradigmaváltást célzott (ma már ez alapvetésnek is számít), hiszen koncentráltan megkísérli átalakítani azt a meglévő iskolai környezetet, amely a zaklatás táptalaját, aktív vagy passzív „támogatói” közegét jelenti. Cél az egymás közötti kapcsolatok javítása és az iskola biztonságos és pozitív hellyé tétele a diákok számára a tanuláshoz és a fejlődéshez.

Van-e olyan könyv, film, bármilyen más művészeti alkotás, amit ajánlana az iskolai bántalmazás könnyebb megértéséhez?

Izgalmas, valóban figyelemfelkeltő és gyermek-fiatal perspektívát és valós problémákat felvállaló, explicit, friss és nem papírízű tanulságokat szájbarágós svájci film, az Amateur Teens az, amit itt főleg ajánlhatok.

A könyvek közül pedig Wéber Anikótól „Az osztály vesztese” című gyerekeknek, fiataloknak szóló, őket közvetlenül megszólító, személyes tapasztalatokból táplálkozó alkotását ajánlom.

Van-e olyan előadás (TED talks, stb.) amit ajánlana nekünk a témában?

Speaking About School Violence | Trinidy Caler |TEDxPascoCountySchools

Ki az, akit nem hívtunk meg a konferenciára, de meg kellett volna?

A konferencia magyar és külföldi előadói és megszólalói köre a fókusz szempontjából szerintem teljes, ugyanakkor mindig kérdés egy-egy komplex gyermekeket, gyermeki jogokat érintő ügyben, hogy érdemes-e láttatni egy szakértő tolmácsolásában a pszichológiai vetületet és dilemmákat. Konkrét személyt vagy szakembert nem tudnék mondani, itt csak a perspektíva lehetne érdekes.

Kulcsszavak: 
Tartalom kategória: