Kolbász dűlő

Kolbász dűlő

Nincs fürdőszoba, a csapban meleg vízzel. Nincs csatornázás és fűtés. Van helyette más: apa, anya, négy gyerek és rengeteg szeretet. Most abban segíthetsz, hogy ez a család télen is együtt legyen.

Kép: Szász Norbert

Szöveg: Pásztor Máté

Kérdezhetném, hogy ha nincs tüzelőjük, miért nem aprítják fel a kertben kidőlt fát. Persze azt is kérdezhetném, milyen 24-48-ban dolgozni, 2-3 órát ingázni a munkahelyre és vissza, a csatornázás hiánya miatt gödröt ásni a kerti vécéhez, vagy vizet hozni a kútról és a gázon melegíteni, hogy meg tudjanak fürödni a gyerekek. Kérdezhetném azt is, hogy ezek után lenne-e még kedvem fát vágni.

Nem tudom, hogy Vári Lajos, a második házasságában élő hatvanas vagyonőr hogyan került ilyen helyzetbe. És azt sem, hogy Szilvia, a felesége, akit az anyja a szülés után a kórházban hagyott, kitől tanulta meg ennyire szeretni a négy gyerekét.

Jól érzed, ez a szigetszentmártoni pár sem tökéletes. És nem a körülmények áldozatai. Ők is hibáznak. Valószínűleg többet, mint te vagy én. De a hibák és az ítélkezők véleménye nem sokat számít, amikor egy szigetelés nélküli nyaralóban próbálják átvészelni a telet egy darab kályhával és négy gyerekkel. Akkor pláne nem, ha november 4-én már sem a kályha, sem az albérletként funkcionáló nyaraló nem lesz meg.

Váriék szeretnék rendezni a tartozásaikat és szeretnének fedelet a fejük fölé. Akármenyire furán hangzik, Ráckevén és környékén nincs albérlet. Ez így persze nem igaz, havi százötvenezerért lenne, de ennyi egy vagyonőri fizetésből... kitaláltad a folytatást. A férj dolgozik, a feleség pedig újra dolgozni akar, amint elmehet az egy hónapos kicsi mellől.

Most biztos azt kérdezed, miért vállaltak négy gyereket, ha nem bírják eltartani őket? Én csak egy órát töltöttem náluk, de már tudom, hogy a szegénységüknél csak egyvalami nagyobb, a szeretet köztük. Ha pedig kellő cinizmussal közelítem a kérdést: És ha bevállaltak négy gyereket? Most megbüntetjük őket érte és igazunk lesz?

Norbi gyönyörű képeket készített. Szerettük volna a gyerekek arcát fotózni, de a család segítői azt kérték, ne tegyük. Így sok nehézségtől kímélhetjük meg őket.

Amíg a lányok a szobájukat mutatták meg Norbinak, a szülők meséltek arról, hogyan telt el fél év a gyerekek nélkül. Mert elvették őket tőlük. Senkinek sem volt joga hozzá, a rendszer mégis ezt dobta, ők pedig nem tudtak védekezni. Egy mondat megragadt bennem: nyolcezer forintba került, hogy elutazhassanak a gyerekeikhez és vihessenek nekik valami kis ajándékot. Sok pénz, de ezen nem spórolhattak.

Egy gyereknek a szülei mellett a helye. Akkor is, ha nem tökéletesek a körülmények. Akkor is, ha nagyon nem azok. Ez a család november 3-ig biztosan együtt marad. Ez az a dátum, amikor ki kell költözniük az albérletükből. Persze szóba kerültek az álmok is. Azt mondják, két és fél millióért már olyan házat vehetnének, ami megszólal, de ők is tudják, hogy ettől az álomtól pont két és fél millió forint választja el őket.

Nyilvánvaló, hogy nem vállalhatsz felelősséget értük. Senki sem fogja megoldani helyettük a problémáikat. Ezt nekik kell megtenniük, amihez segítségre van szükségük. A jó hír, hogy nincsenek egyedül. A szociális ellátórendszer (illetve néhány áldozatkész ember a rendszer romjain)  azon dolgozik, hogy lakáshoz jussanak.

Aztán ott van nekik Jana. A teljes neve Gyurkó János adventista lelkész. Ő az, aki összeköt téged, engem és a családot. Jana pontosan látja, hogy a helyzetüket nem egy szabad szemmel látható összeg fogja megoldani, hanem a lehetőség, hogy felelősséget vállaljanak magukért, a döntéseikért, a gyerekeikért. Ezt a lehetőséget ő tudja megadni nekik és ő vállal felelősséget értük, amíg maguk is képessé nem válnak rá. Te és én abban tudunk segíteni, hogy első körben előteremtjük a pénzt az adósságaikra. Ez körülbelül 400 000 forint. Hogy egyértelmű legyen: a pénzt Janának juttatjuk el, ő gondoskodik arról, hogy minden fillér oda kerüljön, ahová szánod.

Ha kétségeid támadnak, hogy érdemes-e bármit tenned egy ilyen veszett ügyért, egyszerű a válasz: ülj be mellém az autóba és gyere el velem a Kolbász dűlőre, hogy találkozz Váriékkal és Janával.

Addig is itt segíthetsz:

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

Számlaszám:  16200010-10067868-00000000

A közleménybe írd be: Váriék

Ha közvetlenül a weboldalunkon lévő PayPal rendszeren keresztül adományozol, a közleménynél írd be: Váriéknak!

És hogy mi történik, ha a reméltnél sokkal több adomány gyűlik össze? Akkor megírom a következő történetet egy másik családról, akiknek szintén segítettél.

Tartalom kategória: