Az iskolaváltás kérdései: mikor és hogyan?

Vannak olyan helyzetek, melyekben az iskolaváltás szükséges, elkerülhetetlen vagy kívánatos - egy konkrét példán keresztül válaszolunk a téma kapcsán felmerülő esetleges kérdésekre.
Iskolaváltás, mikor, hogyan, kérdések

Hintalovon

2019.06.18.

A Gyermekjogi Központot egy édesapa kereste fel 9 éves és 16 éves lányai ügyében. A család másik városba költözik a nyáron, így a lányoknak iskolát kell váltaniuk. A kisebb lány új iskolája már visszajelzett a szülőknek, a 16 éves lányuk választott iskolája azonban nem akarja felvenni a lányt. Segítségünket kérték, hogy milyen lehetőségeik vannak ebben a helyzetben?

A hozzánk forduló szülőt a következőkről tájékoztattuk

Magyarország Alaptörvénye alapján mindenkinek joga van a művelődéshez, amely többek között magába foglalja az ingyenes és kötelező alapfokú, valamint az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú oktatást. Alaptörvényünk emellett kimondja, hogy minden szülőnek joga van megválasztani a gyermekének adandó nevelést. E két gyermeki jog volt érintett a fenti megkeresésben is.

 Az Alaptörvény szabályait az ENSZ Gyermek jogairól szóló, New Yorkban 1989. november 20-án kelt Egyezmény keretezi. A Gyermekjogi Egyezmény 28. cikke rögzíti a gyermek jogát az oktatáshoz, míg a 29. cikke meghatározza az oktatás során biztosítandó, elérendő célok körét.

Iskolaváltás okai

Az iskolaváltásnak számos oka lehet, ezek közül csupán egyikét jelenti a költözés. Ehhez hasonló szituációkkal szembesülnek azok a szülők is, akik elégedetlenek a nevelési-oktatási intézmény módszereivel, az oktatás minőségével vagy az osztályközösséggel.

Bármelyik esetről is legyen szó, az iskolaváltásra külön kérelem alapján kerülhet sor a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 50. §-a alapján. A kérelmet azon iskola számára kell benyújtani, ahol a gyermek a jövőben a tanulmányait kívánja folytatni.

Az iskola az esetek többségében az átvételről egy személyes elbeszélgetés alapján dönt, de természetesen lehetősége van egyeztetésre azzal az iskolával is, ahol a gyermek korábban a tanulmányait folytatta. Ezzel egyidejűleg értelemszerűen jogosult megismerni a gyermek iskolai teljesítményét, különleges igényeit, illetve iskolai magatartásával kapcsolatos, átvételhez szükséges információkat. Ezt követően az átvételről az iskola igazgatója jogosult döntést hozni.

A tanulók számára nem csupán év végén, de év közben is lehetőség nyílik az iskolaváltásra a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet (a továbbiakban: 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet) 23. § (6) bekezdése alapján.

Körzetes iskolák

A tanulót érintően egy oktatási intézmény rendelkezik felvételi kötelezettséggel, a körzetes intézmény. Az intézmények egy meghatározott földrajzi terület vonatkozásában kötelesek a felvételi kötelezettségüknek eleget tenni. Mindez azt jelenti, hogy nem utasíthatják el, azon gyermekek vonatkozásában a felvételt, akik a jogszabály által meghatározott területen belül állandó lakcímmel rendelkeznek vagy életvitelszerűen laknak/tartózkodási hellyel rendelkeznek.

Körzetes általános iskola kereső. 

A körzetes iskolák kivételével az oktatási intézmények többsége pedagógiai programjának keretében határozza meg az átvétel szabályait, a köznevelési törvény adta keretek között. Így igény szerint jogosult különbözeti vizsga, évfolyamismétlés előírására, türelmi idő meghatározására vagy egyéni segítségnyújtás kirendelésére az érkező gyermek számára.

A középfokú oktatási intézmények esetében az átjelentkezés jogszabályi kereti különböznek az alapfokú oktatási intézmények szabályaitól, mivel nincs kijelölve olyan intézmény, amelynek felvételi kötelezettsége áll fenn a gyermek irányába.

Magyarországon a gyermekek 16 éves korukig kötelesek tanulmányokat folytatni. A tankötelezett gyermekek számára, akiket nem nyertek felvételt az általuk választott középfokú oktatási intézményekbe, a Köznevelési és Szakképzési Hídprogram keretében tanulhatnak tovább, valamint fejlesztő nevelés-oktatásban részesülnek.

Egyebekben, ha a tanuló a középfokú tanulmányok megkezdését követően intézményt szeretne váltani csak egy pozitív tartalmú, felvételi döntést követően van erre lehetőség. Amennyiben nem sikerül önálló, igényeknek megfelelő iskolát találni, a nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján a pedagógiai szakszolgálat nyújt segítséget, amely feladata, hogy minden továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatos kérdésben a megkereső rendelkezésére álljon.

Zárásként fontosnak tartottuk azt is kiemelni, hogy nem csupán a szülők, hanem maguk a gyermekek is kezdeményezhetik az iskolaváltást a fent megnevezett okok bármelyikéből kifolyólag.

Dr. Sánta Nóra

Már nyolcadik éve képviseljük a gyermekjogokat, közvetítünk, kutatunk, megmutatunk, elmagyarázunk, segítséget nyújtunk, meghallgatunk, kiállunk, leírunk, közzéteszünk, támogatunk és megerősítünk.
Segíts minket adód 1%-ával, hogy továbbra is kiállhassunk a gyerekekért és jogaikért!

Adószámunk: 18752836-2-41

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szülői kommunikáció váláskor – 5 lehetőség a nézeteltérések békés lezárására

A válás nem a gyerek döntése, de érinti őt, ezért fontos, mit tudunk tenni szülőként azért, hogy a lehető legkevésbé sérüljön.

Iskolaváltás szabályai – Összefoglaló plakát

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Mitől jó a digitális oktatás: tippek gyerekektől tanároknak

Tudd meg, hogy a gyerekek szerint mi teheti jobbá a digitális oktatást, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le tanároknak szóló tippjeinket!

Cikkajánló

×
×

Cart