GYEREKES FELNŐTTEK – FELNŐTTES GYEREKEK

GYEREKES FELNŐTTEK – FELNŐTTES GYEREKEK

Vajon miért van az, hogy ha az anyósunk pakolászik merő jóindulattal a szekrényünkben, az rettentően érzékenyen érint bennünket, ám ha a saját lányunk von kérdőre minket, hogyan rakhattunk rendet puszta jószándékból a cuccai között, egyáltalán nem értjük, miért veszi így a szívére a dolgot? Ugye ismerős a helyzet? A Gyerekes felnőttek – felnőttes gyerekek című képzeletszínházi előadás alkotói csupa ilyen életszerű, mindenki által jól ismert hétköznapi szituációt mutatnak be a közönségnek Janikovszky Éva ’A lemez két oldala’ című könyve alapján.

Janikovszky Éva könyvei attól  jók, hogy miközben nagyon pontos tükröt tartanak az ember elé, sosem bántóan vagy ítélkezve teszik azt, hanem az íróra jellemző humorral, empátiával, mérhetetlen szeretettel. Vasárnap délután az Érdi Napok keretében egy felnőtteknek szóló könyvét, 'A lemez két oldalát' hallgathatták meg az érdeklődők Horváth Lili és Láng Annamária előadásában, dr. Gyurkó Szilvia moderálásában és Tollár Mónika rendezésében.

Janikovszky Évát a legtöbben a gyermekek számára írt könyvei kapcsán ismerik, pedig az írónő felnőtteknek szóló írásai is legalább olyan nagyszerűek és korszerűek. Ennek remek bizonyítéka, hogy a színházi előadás alapjául szolgáló ’A lemez két oldala’ a megírása után negyven évvel is abszolút aktuális! Az eredeti mű színpadi verzióját az írónő halálának 10. évfordulóján, 2013-ban mutatták be először a budapesti Katona József Színházban Horváth Lili és Fullajtár Andrea szereplésével és akkora volt a sikere, hogy az előadást öt éve folyamatosan játsszák. Tavaly a produkció férfi verzióját nézhette meg az érdi közönség Elek Ferenc és Scherer Péter jóvoltából, míg most a női verziót láthatták szeptember 2-án Láng Annamária és Horváth Lili szereplésével. A bemutatott élethelyzetek, tipikus családi szituációk értelmezéséhez, megértéséhez dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogász, a Hintalovon Alapítvány alapítója és elnöke volt az érdi közönség segítségére, mint háziasszony-moderátor, aki a nézőkben felmerülő kérdésekre is örömmel válaszolt.

UNALOMRA KOPTATOTT LEMEZEINKEN NEVETTÜNK

A darab sikerének egyik kulcsa tehát a mindenki számára jól ismert, sokszor roppant mulatságos élethelyzetek, a másik pedig Janikovszky Éva jellegzetes szarkasztikus, ironikus írói stílusa. Az egyes jeleneteket át-átszövi a mély emberszeretet és az empátia, valamint a humor és a szellemesség, ami remek tükröt tart mindannyiunk elé, amin keresztül először közvetlen családtagjainkra, majd rokonainkra, barátainkra ismerhetünk a szereplőkben, míg végül (s talán ez a legnehezebb) magunkra is.

Tiszta szívvel nevethetjük ki itt magunkat – mindkét értelemben -, miközben végre feltehetjük a kérdést: egyáltalán mire jók ezek a játszmák és mi lenne, ha egyszer csak abbahagynánk őket és elkezdenénk másképpen viselkedni egymással?

- Hiszen nagyon sokszor nem is a rosszindulat, nem a gonoszság vagy az egymás szándékos bántása motivál bennünket, hanem az, hogy valójában nincs más(fajta) mintánk arról, hogyan lehetne az életet szebben és konfliktusoktól mentesebben vagy akár nyitottabban és őszintébben élni – foglalja össze legfontosabb tapasztalatát Tollár Mónika, a színpadi feldolgozás megálmodója és rendezője a produkcióval kapcsolatban.

A lemez két oldalát az elmúlt 5 évben csaknem 50-szer adták elő, Érden a férfi verziót már láthatta-hallhatta a közönség, ezúttal pedig a női verzióval is megismerkedhetett. Azaz azokkal a lemezekkel, amiket nőként, anyaként, feleségként, szeretőként használunk előszeretettel. Merthogy azon fennakadunk, amikor anyósunkat rajtakapjuk, amint éppen rendet rak a fiókunkban, de azt már nem értjük, fiúnk miért nem örül akkor, ha mi dobáljuk ki feleslegesnek vélt dolgait a szobájából. Ismerős, ugye? A Parkvárosi Közösségi Házban több ilyen és ehhez hasonló szituáció került terítékre, amiken lehetett nagyokat nevetni, aztán a szereplőkben másokra, végül talán (és nyilván ez  a legnehezebb) saját magunkra ismerni.

 

 

 

Tartalom kategória: