Apaszerep újratöltve- Délmagyarország

Apaszerep újratöltve- Délmagyarország

Pár évtizeddel ezelőttig a férfiak ki voltak tiltva a gyerekszobából. Az apák gyakran már csak a közel felnőtt gyerekkel foglalkoztak, a család anyagi biztonságának megteremtésén fáradoztak és maximum szigorukkal vették ki a szerepet a gyereknevelésből. Ez mára megváltozott.

Pár évtizeddel ezelőttig a férfiak ki voltak tiltva a gyerekszobából. Az apák gyakran már csak a közel felnőtt gyerekkel foglalkoztak, a család anyagi biztonságának megteremtésén fáradoztak és maximum szigorukkal vették ki a szerepet a gyereknevelésből. Ez mára megváltozott.

Manapság az apukák is mehetnek gyesre az újszülöttjükkel, ők is kompetensként vannak kezelve, ha a gyerekek körüli teendők kerülnek szóba. De mi is az ő szerepük? Tényleg fontos, hogy részt vegyenek a nevelésben? És ha igen, hogyan tudnak aktív szerepet vállalni ebben az izgalmas feladatban, amit gyereknevelésnek hívunk? Varga Aida Yelon-chatügyeletvezető azt mondja: csupán a fejlődés tudományos hátteret megvizsgálva is láthatjuk, hogy milyen jelentős szerepük van az apáknak. Gyakran ők azok, akik többet bohóckodnak, játszanak a gyerekekkel, ami által a kicsik egyre jobban megismerkedhetnek a környezetükkel és a világgal. A sokféle új inger hatására pedig jelentős mértékben fejlődik a gyerekek agya és idegrendszere. Lélektani szempontokból is sok szinten szüksége van egy gyereknek apára.

Az apák mintát adnak a gyerekeknek. Férfi szerepmodellek a fiúknak, a lányok számára pedig az apával való kapcsolat gyakran meghatározó a párválasztás során is.

Bár sok olyan videó és cikk terjed az interneten, ahol az apák lazábbnak, felelőtlenebbnek tűnnek a gyerekekkel közös időtöltés során, mégis az ő jelenlétük nagymértékben ad biztonságot az egész család számára. Ezzel együtt jelenik meg az a szerepük is, hogy kihívás elé állítják a gyerekeket, versenyeket kezdeményeznek, szórakoznak, alkalmanként kevésbé betartva az előírásokat, ezáltal sarkallva kreativitásra, találékonyságra a gyerekeket.

Nem elhanyagolható szempont, hogy az apák az anyával közösen alkotnak egy szülőpárt. Egyfelől egymás társai, támaszai, és kapcsolatukkal, szerepeikkel példaként állnak a gyerekek előtt: közös fellépésükkel tanítják és formálják a gyerekeket. Másfelől pedig együtt nyújtanak biztos háttérországot a felnövő gyerek számára. Ez egy olyan védett környezet megteremtését jelenti, ahol a gyerekek biztonságban . Szárnyadat és készülhetnek ahol probléma esetén segítségi a szülőkhöz. van a mostani apáknak, egészen más milyen apai voltak, mint amilyenek ők proli; vagy amilyenek a jelenlegi pillanatban lehetnek. Most először szabadságuk abban, hogy isszák, mértékben és ben szeretnének részesei nevelésnek. Érthető módon nehézséget az apai szerepvállalása, megélése. Ebben talán a kapaszkodó, hogy ha szeretet elfogadjuk a gyermekünket, gyermekeinket; ha próbálunk miül több minőségi időt eltölteni velük, akkor már egészen közel árunk ahhoz, hogy elég jó szülők legyünk. És fontos tudnunk, hogy nincsenek tökéletes szülők, mind hibázunk, magunknak is engedjük ezt . Tökéletes, ha elég jó törekszünk.

(A Yelon a Hintalovon Gyermeknek jogi Alapítvány programja, amely a www.yelon.hu/szuloknek oldalon szülőknek nyújt segítséget a gyereknevelésben. Az alapítvány a magyarországi gyerekekért dolgozik, a gyerekek legfőbb érdekét képviseli.)

forrás: Délmagyarország

 

Kulcsszavak: 
Tartalom kategória: