Állásfoglalások

Állásfoglalások

Gyermekjogi Központunk az egyedi ügyekben nyújtott jogi tanácsadás mellett fontosnak tartja, hogy a jogszabály előterjesztéseket, módosításokat, úmtutatókat gyermekjogi szempontból véleményezze, és állásfoglalás formájában visszajelzéseket küldjön a minisztériumoknak.

Koronavírus, 2020:

A koronavírus-járvány kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma Útmutatókat publikál, melyek gyerekeket érintő kérdéseiben visszajelzésünket szintén megküldtük. 

Észrevételeinket az Emberi Erőforrások Minisztériumának “Útmutató a koronavírus terjedésének megelőzésére és a kockázatok csökkentésére a család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtók részére” c. dokumentumot itt ismerhetik meg. 

További észrevételeink az “Útmutató a koronavírus terjedésének megelőzésére és a kockázatok csökkentésére a szociális szakosított ellátást nyújtó, gyermekek átmeneti gondozását nyújtó, gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézmények és javítóintézetek részére​” c. dokumentumhoz  elérhető ezen az oldalon. 

Az Oktatási Hivatal weboldala a veszélyhelyzet kihirdetése óta folyamatosan segíti a tanárokat és a diákokat ajánlásokkal és iránymutatásokkal. A Gyermekjogi Központhoz azonban több esetben érkezett kérdés a számonkérés Oktatási Hivatal weboldalán ajánlott “offline beszámoltatási” formájával kapcsolatban. Az ajánlás szerint lehetőség van arra is, hogy a tanuló offline oldjon meg feladatot – így például készítsen kézzel egy poszter, táblázatot, kreatív, illetve művészi alkotást –, és annak digitális változatát (fényképét, hang- vagy videófelvételét) küldje be vagy töltse fel egy előre megadott tárhelyre vagy felületre. Állásfoglalást kértünk az Oktatási Hivatal Köznevelésért Felelős Osztályától, melyre választ is kaptunk tőlük. Az állásfoglalás kérés és a hivatalos válasz megismerhető ezen az oldalon

Családon belüli erőszak: 

A családon belüli erőszakot érintő 2020. januárjában közzétett jogszabályváltoztatási tervek, valamint 2019. decemberében, Győrben, két gyermek halálát okozó bántalmazás ügyében nyilvánosságra hozott Igazságügy Minisztériumi vélemény emiatt közvetlen gyermekvédelmi/gyermekjogi jelentőséggel is bír. Ezért alapítványunk munkatársai a nyilvánosságra hozott dokumentumokat áttekintették, és megfogalmazták észrevételeiket - felhívva a figyelmet a hiányzó gyermekjogi, gyermekvédelmi szempontokra.