A TEDxDanubia kiáll a gyermekjogok védelméért

A TEDxDanubia kiemelt fontosságúnak tartja a gyermekjogok védelmét, amit saját gyermekvédelmi irányelvbe is foglalt a NEMECSEK Program segítségével.

Hintalovon

2021.06.16.

A TEDxDanubia kiemelt fontosságúnak tartja a gyermekjogok védelmét, amit saját irányelvbe is foglalt a NEMECSEK Program segítségével.


A TEDxDanubia és a Hintalovon Alapítvány együttműködése már több évvel ezelőttre nyúlik vissza. A Hintalovon alapítója, Gyurkó Szilvia az alapítvány létrejötte előtt, 2013-ban előadóként vett részt a rendezvényen, majd a 2020-as TEDxDanubia Countdown eseményen már a Hintalovon vezetőjeként szerepelt a kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként. Így nem volt kérdéses, hogy amikor elindult a NEMECSEK program  a TEDxDanubia az elsők között jelentkezett, hogy szeretnének saját gyermekvédelmi irányelvet


Nekem egész egyszerűen rendbe rakott néhány dolgot a fejemben és azt remélem, hogy ez minél több felnőttel megtörténik. A gyermekvédelem szó hallatán korábban csupán a bántalmazások kiküszöbölésére gondoltam. A nekünk írt gyermekvédelmi irányelv segített megérteni, hogy a védelem – ami közös felelősségünk – az bizony ennél jóval sokrétűbb. Mert ugyan hosszú és jól ismert a lista, hogy egy kiskorú mi mindent nem tehet, de nem szabad elfelejtkeznünk, hogy mindeközben a gyermeket sokkal több jog is megilleti. Az pedig a mi felelősségünk, hogy a jogait megismerje és ha kell, képessé váljon érvényesíteni is őket. Elsősorban azért, hogy a gyermekkora a lehető legboldogabb és legteljesebb legyen. – Honti Pál, a TedxDanubia és a TEDxDanubia Countdown kurátora


A TED (Technology, Entertainment, Design) egy világszerte ismert nonprofit szervezet és különleges konferenciasorozat, amely elkötelezett az Ideas Worth Spreading („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”) eszméje mellett. A TED konferenciák 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő, szórakoztató előadások, melyek rendkívül intenzív és inspiráló élményt nyújtanak, az előadásokról pedig videók is készülnek, amik az események után elérhetőek a TED.com oldalon.

A TEDx program a licensz alapú, önálló helyi szervezésben megvalósuló TED-szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Erre utal az „x” a TED mellett. A TEDx programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy közösségek, szervezetek vagy egyének stimuláló, gondolatébresztő, és aktívan kommunikáló közeget hozzanak létre a helyi közönség személyes, tevékeny részvételével. A TEDxDanubia a mára fogalommá vált nemzetközi TED konferencia első, önálló szervezésben megvalósuló, hivatalos magyarországi változata. A TED által indított globális kezdeményezés szakértői platformok sokaságával kutatja a megoldásokat a klímaválságra világszerte. Ehhez csatlakozott Magyarország is a TEDxDanubia Countdown révén, amely 2020-2021-ben dedikáltan a klíma témájával és az egyéni felelősségvállalással foglalkozik. Ötletekben gazdag programok sorával ösztönzi környezettudatosságra és buzdítja cselekvésre a társadalom minden szegmensét. A TEDxDanubia Countdown őszi konferenciájára 2021. szeptember 20-án kerül sor, a Vígszínházban.

Honti Pál, a TEDxDanubia és a TEDxDanubia Countdown kurátora


 A NEMECSEK Program minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek szól, függetlenül a konkrét tevékenységtől. A program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyermekvédelmi irányelvüket. Így segíti a szervezeteket a bántalmazások megelőzésében, az esetkezelésben és az utánkövetésben. A programhoz háromféle módon lehet csatlakozni. Az online gyermekvédelmi irányelvről szóló kurzus bárki számára ingyenesen kínál segítséget az irányelv kidolgozásához. A tanácsadói és a partneri együttműködés során különböző mértékű személyes közreműködés keretében támogatjuk a folyamatot, díjazás ellenében. Ha kérdésed van, írj nekünk!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Válás gyerekszemmel - Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Válás gyerekszemmel – Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes felelős felnőttként figyelned egy váláskor, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Tanárként a digitális osztályteremben

Összeállítottunk egy segítő anyagot a tanároknak, melyben az aktuális helyzettől a digitális gyerekeken át a konkrét praktikákig, technikákig, valamint a magunkról való gondoskodásig számos, hasznos információt gyűjtöttek össze.  Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd összefoglalónkat!

Mit érdemes tudnod az iskolai közösségi szolgálatról?

Összeírtuk, hogy mit érdemes átgondolni az iskolai közösségi szolgálat előtt, mi a célja, mire érdemes figyelni. Hogy válaszd ki a megfelelő helyet, mire számíthatsz?

Cikkajánló

×
×

Cart