Vírus bullying – mit tehetünk ellene?

Biztosítsunk lehetőséget arra, hogy a gyerekek nyiltan beszélhessenek a járványhelyzet miatti érzéseikről, félelmeikről, aggodalmaikról - ha ezek a rossz érzések csökkennek a gyerekekben, a zaklatás kockázata is csökken.
vírus bullying

Hintalovon

2020.10.06.

Egyre több helyről kapunk jelzést, hogy a gyerekek között terjed az egymás csúfolása, bántása, kiközösítése, zaklatása, ha valakiről kiderül, hogy elkapta a koronavírust. A kortárs bántalmazásnak ez a formája (vírus bullying) éppúgy megengedhetetlen, mint bármilyen más fizikai, érzelmi vagy verbális erőszak.

Újfajta zaklatási jelenség terjed az iskolákban: egyre többször fordul elő, hogy kiközösítik a diákok azt, akiről kiderül, hogy koronavírus-fertőzött. Főleg az olyan gyerekeket hibáztatják társaik, akikről később derül ki, hogy tudtuk nélkül betegen jártak iskolába.

Mint minden, gyerekek közötti bántalmazás esetén, ebben a helyzetben is a felnőttek felelőssége, hogy megfelelően reagáljanak, és ezzel mielőbb leállítsák ezt a folyamatot.

Mit tehetünk a vírus bullying ellen?

Szülőként, tanárként, óvodapedagógusként és gyerekekért felelős felnőttként – amellett, hogy mi magunk következetesen jó példát mutatunk – az első és legfontosabb feladatunk, hogy tisztában legyünk vele, hogy ez a jelenség létezik, majd ennek megfelelően észrevegyük és felismerjük, ha a gyerekek körében megjelenik a vírus miatti zaklatás. Ha észrevesszük ennek a jeleit, a következőket tehetjük:

  • a lehető leghamarabban lépjünk közbe, és tegyük egyértelművé, hogy senkit nem szabad amiatt bántani, mert ő, vagy valamely hozzátartozója beteg lett,
  • a gyerekekkel beszélgessünkk arról, hogy miért nincs rendben, ha valakit megszégyenítenek egy állapot, helyzet (betegség) miatt (ez áldozathibáztatás),
  • a gyerekközösségeken belül fokozottan figyeljünk arra, hogy az egymás iránti szolidaritás, a megértés és az empátia ebben a mostani helyzetben is jelen legyen, ne tűnjön el,
  • adjunk helyet és időt arra, hogy a gyerekek nyíltan beszélhessenek a járványhelyzet miatti érzéseikről, félelmeikről, aggodalmaikról – ha ezek a rossz érzések csökkennek a gyerekekben, a zaklatás kockázata is csökken.

[woo_product_slider id=”4796″]

Mit tehetünk, ha nem változik a helyzet?

Mindenképpen kérjünk segítséget, hiszen a hallgatással, a félrenézéssel minden, bántalmazással összefüggő esetben azt üzenjük, a bántalmazás rendben van, és ezzel a bántalmazót támogatjuk. A gyerekeknek segítő országos szervezetek és szolgálatok listáját itt gyűjtöttük össze, az Alapítvány Gyermekjogi Központjának esettanulmányait is megnézhetjük, valamint az oldalon (a jobb alsó sarokban) található chatbot segítségét is kérhetjük – ha pedig hosszabb távú megoldást keresünk, a NEMECSEK Program segítségét is kérhetjük.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekek a bontóperkben

Gyerekek a bontóperekben: – Segédanyag a gyerekek tájékoztatásához, felkészítéséhez

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes szakemberként figyelned egy válás kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Olyan buta vagyok Anya!

Mit teszel, ha a gyereked saját magát szidja? Hogyan erősítheted gyereked önbizalmát? Olvasd el tippjeinket!

Iskolaváltás szabályai – Összefoglaló plakát

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart