Újságíró képzés a gyerekekkel szembeni online szexuális visszaélésekről

Újságíró képzést készít a Hintalovon Alapítvány a gyerekekkel szembeni online szexuális visszaélésekről angol és magyar nyelven.
Minden gyereknek joga van az online biztonsághoz.

Hintalovon

2024.10.09.

Gyermekvédelmi tudatosság növelése és újságírók képzése a gyermekek online biztonságáért.

Tovább folytatjuk 2023-ban megkezdett programunkat a gyerekekkel szembeni online szexuális visszaélésekkel kapcsolatos érzékenység növelésére.

A gyerekek online biztonsága egyre nagyobb kihívást jelent Magyarországon, különösen civil szervezetek számára, akik nehezen férnek hozzá a döntéshozókhoz és a véleményvezérekhez ezen a területen. Ennek következtében alternatív módszerek kidolgozása szükséges ahhoz, hogy hatást lehessen gyakorolni az érintettekre. A Hintalovon Alapítvány, mint ECPAT Hungary 2023-ban egy olyan projektet valósított meg, amelynek célja az volt, hogy hálózatot építsen ki a gyermekek online biztonságával foglalkozó szereplők között. Bár ez a hálózatépítés volt a projekt legnehezebb része, a közvetlenül a magyar társadalom tudatosítására irányuló online kampányunk és az újságírók képzése sokkal sikeresebbnek bizonyult. Ezért ezt akartuk 2024-ben is folytatni, immár nem csak személyes, hanem online is elérhető tananyag fejlesztésével.

Ezt a célt pedig már a 2023 szeptemberében elindított Hintalovon Akadémia keretében valósítjuk meg, ahol akkreditált, személyes és online képzéseket kínálunk pedagógusok, szociális munkások és jogászok számára. 2024-ben elindítottuk az első szülőknek szóló képzést is, ami a gyerekek szexuális bántalmazásának témájával foglalkozik. Az akadémia indulása óta több mint 10 000 fő vett részt a programban, többségük online formában. Emellé érkezik 2024 novemberében az újságíróknak, tartalomgyártóknak készített online tananyag.

Célunk a gyerekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos tudatosság növelése Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt. A program célja, hogy érzékenyebbé tegye az újságírókat, tartalomgyártókat a gyermekvédelem és az online visszaélések témájában. Mivel Magyarországon a civil szervezetek számára egyre nehezebb a párbeszéd a döntéshozókkal, az újságírók és a média szerepe különösen fontossá vált. Egy olyan közegben, ahol a társadalmi párbeszéd egyre megosztottabb, a gyermekjogi érdekképviselet és a civil szervezetek munkája nagy kihívásokkal néz szembe.

A projekt részeként ezért kutatást is végzünk a gyermekjogi érdekképviselet (advocacy) helyzetéről Magyarországon, különös tekintettel a civil szervezetek szerepére és nehézségeire. Bár a kutatás magyar fókuszú, nemzetközi szempontból is releváns lesz azok számára, akik hasonló kihívásokkal küzdenek más országokban.

A Hintalovon ezzel a programmal jelentős lépést tesz a gyermekek online biztonsága érdekében, nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is, hogy a jövő generációi nagyobb védelemben részesüljenek az online veszélyekkel szemben.

További tartalmak a témában

Egy kutatás során megkérdezték a diákokat, hogyan kellene a tanároknak jobban vagy másképpen tanítani, hogy gördülékenyebb legyen a digitális oktatás.
A Biztonságos Internet napján, február 9-én debütál a Facebook, a Skool és a Hintalovon közös webinarja a közösségi média biztonságos használatáról.
Gyermekeket szexuálisan bántalmaznak azokon a helyeken, ahol a támadások elől menedéket kapnak, továbbá arról is, hogy a gyerekek szemtanúivá válnak a gondviselőik és más civilek elleni szexuális vagy egyéb erőszakos cselekményeknek. Ennek következtében a gyerekek, akik már amúgy is szenvednek a háború hatásaitól további fizikai és pszichológiai sérüléseknek vannak kitéve. 
Kérhet olyat az iskola, amit a szülő vagy a gyerek nem akar? Digitális kisokos a tantermen kívüli oktatás számonkérési módjairól és a gyerekek online biztonságáról.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Párkapcsolat vagy szülőség?

Párkapcsolat vagy szülőség?

Szülőként annyi mindenre kell figyelni... Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek a párkapcsolatot megerősíteni.

Teljen és ne múljon a nyár!

Összegyűjtöttünk pár ötletet, hogy  a nyári  szünet ne csak logisztika, szervezés és drága mulatság legyen, hanem pihenés, közös élményekkel teli feltöltődés az egész család számára.

Szexedukáció szülőknek -10 napos e-mail kurzus

Felvilágosítás – szexedukáció szülőknek – 10 napos e-mail-kurzus

Ha kiváncsi vagy e-mail-kurzusunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és jelentkezz még ma!

Cikkajánló

×
×

Cart