Egyedülálló kutatásba kezdünk

A V4 országokban sürgető szükség van olyan átfogó, kutatási adatokon alapuló érdekképviseleti programokra, amelyek megelőzik az online gyermekek szexuális kizsákmányolását.

Hintalovon

2024.10.09.

A Visegrádi Négyek országai és a gyerekek online szexuális kizsákmányolásának problémája: egy átfogó megközelítés szükségessége

A Visegrádi Négyek (V4), azaz Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország politikai és kulturális szövetsége, fontos szerepet játszik Közép-Európa politikai és biztonsági kérdéseiben. Földrajzi helyzetük miatt ezek az országok Nyugat és Kelet-Európa találkozásánál helyezkednek el, ami különösen fontossá teszi őket az európai politikában és a biztonsági kérdések kezelésében. A V4 országai a legutóbbi időkig rendszeresen egyeztettek politikai kérdésekről, hogy összehangolják álláspontjaikat az EU és a globális döntéshozatal szintjén, valamint biztonsági és védelmi kérdésekben is konzultáltak.

Amikor 2023-ban, a Safe Online globális programja felhívást tett közzé, hogy a gyerekekkel szembeni online szexuális visszaélések jellemzőit, a megelőzés és a hatékony kezelés lehetőségeit jobban megismerhessük, nem volt kérdés a Hintalovon alapítvány számára, hogy regionális kutatási és fejlesztési programban kell gondolkodni.

Az online gyermekek szexuális kizsákmányolásával (CSEA) kapcsolatosan a V4 országok közös kutatásokat és fejlesztéseket igényelnek, mivel jogi környezetük, intézményi kereteik, politikai napirendjeik, az internet penetrációja és az áldozattá válás fő kockázati tényezői hasonlóak. Az Europol adatai szerint a V4 országokból érkezik a legtöbb olyan gyerek áldozat, akikkel szemben szexuális kizsákmányolást követnek el. Az emberkereskedelem és a kizsákmányolás helyi és regionális bűnözői hálózatokon keresztül történik, de sajnos a családtagok, a gyerekkel bizalmi kapcsolatban lévő felnőttek által elkövetett esetek sem ritkák. Az áldozatok toborzásában gyakran van jelen valamilyen online elem, például grooming, de a bűncselekmények nagy részének megszervezése is online folyik.

A gyermekkereskedelem és az online szexuális kizsákmányolás gyakran átfedő jelenségek, és a többszörös áldozattá válás is gyakori. Az Eurobarometer 2023-as felmérése szerint a V4 országok lakossága tudatában van annak, hogy a gyermekek egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve az online térben (90-94%), de sokkal kevesebben ismerik fel az online szexuális kizsákmányolás problémájának elterjedtségét (50-68%). Ez a probléma nemcsak a lakosság körében nem ismert, hanem a szakemberek és intézmények számára is gyakran rejtve marad.

A V4 országokban különösen komoly probléma, hogy hiányoznak a specializált bejelentési lehetőségek az online szexuális kizsákmányolással kapcsolatban, valamint megfelelő áldozatsegítő szolgáltatások sem elérhetőek. A legveszélyeztetettebb gyermekek számára ez súlyos kihívást jelent, és ennek gyökerei a társadalmi és szakmai tudatosság hiányában, valamint a magas latenciában (rejtve maradás) keresendők – azaz az esetek felismerése és jelentése gyakran is elmarad.

Az ECPAT jelentések szerint a gyermekek szexuális kizsákmányolásának legfőbb kockázati tényezői a következők: szegénység, fiatal kor (14 év alattiak), családjukon kívül, állami gondoskodásban nevelkedő gyerekek, nemi és szexuális kisebbségekhez tartozás, roma származás, kábítószer-használat és korábbi áldozattá válás. A V4 országok közbeszédében és a társadalmi vitákban gyakran megjelenő populizmus és a nemi, szexuális kisebbségekkel, valamint a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés tovább növeli az érintett gyermekek sebezhetőségét. Különösen a fiúk vannak kitéve nagyobb veszélynek ezekben a társadalmi csoportokban – ezzel kapcsolatban 2022-ben már végeztünk egy kutatást.

Az orosz-ukrán háború árnyékában, valamint a politikai és közéleti diskurzus egyre élesedő megosztottsága mellett a gyermekek áldozattá válásának kockázata mind az online, mind az offline térben növekszik. A WHO már 2002-ben kiemelte jelentésében, hogy az erőszak kockázata nő a társadalmi megosztottság és politikai feszültségek idején.

Mindezek miatt úgy gondoljuk, hogy a V4 országokban sürgető szükség van olyan átfogó, kutatási adatokon alapuló érdekképviseleti programokra, amelyek megelőzik az online gyermekek szexuális kizsákmányolását. Különös figyelmet kell fordítani a legsebezhetőbb gyermekekre, ideértve azokat is, akiket társadalmi kirekesztés sújt. Ha ezek az áldozatok láthatatlanok maradnak, a támogató rendszerek továbbra sem lesznek képesek megfelelő védelmet nyújtani, és a problémák továbbra is rejtve maradnak.

A gyerekekkel szembeni online szexuális visszaélések elleni küzdelem tehát nem csak jogi és intézményi kihívás, hanem egyben társadalmi felelősség is, amely megköveteli a közvélemény tudatosságának növelését, a politikai akaratot és a leginkább veszélyeztetett gyermekek támogatásának biztosítását. Csak így tudunk érdemi változást elérni a gyermekek védelmében a V4 országokban, és biztosítani, hogy a legfiatalabb generáció ne váljon áldozattá egy olyan világban, ahol a politikai és társadalmi kihívások egyre növekvő fenyegetést jelentenek.

Ezért is örülünk, hogy a Safe Online támogatja ezt a programunkat, így 2024-2026-ban még többet foglalkozhatunk a gyerekekkel szembeni online szexuális visszaélések problémájával, és megoldási lehetőségekkel.

További tartalmak a témában

Az újságcikkek és tudósítások szerepe hatalmas a gyerekekkel szembeni szexuális visszaélések megelőzésében, és abban, hogy az embereknek valódi tudásuk legyen a jelenségről.
A rengeteg digitális inger a gyerekeket is közvetlenül érinti, ezért kiemelten fontos, hogy legyenek olyan tevékenységek, amelyeknek digitáliseszköz-mentesek.
A Highlights podcast sorozatának aktuális részében a koronavírus családokra, gyerekekre gyakorolt hatásairól mesélt Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő.
Egy kutatás során megkérdezték a diákokat, hogyan kellene a tanároknak jobban vagy másképpen tanítani, hogy gördülékenyebb legyen a digitális oktatás.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Ajánlás -iskolaőr

Ajánlás iskolaőröknek, intézményvezetőknek

Hogyan tudnak partneri viszonyt kialakítani és együttműködni az iskolaőrök és intézményvezetők a gyerekek és a felnőttek biztonsága érdekében? Ha kiváncsi vagy ajánlásunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

10 alapelv, ha felnőttekkel dolgozik a gyereked

Hogyan dolgozzon együtt egy gyerek felnőttekkel? Milyen jogai vannak, milyen feltételeket kell, hogy biztosítanak neki? Olvass utána!

28 pozitív mondat – Plakát

Összegyűjtöttünk ehhez 28 mondatot, amivel bátoríthatod a gyerekedet és kifejezheted mennyire szereted őt.

Cikkajánló

×
×

Cart