Új gyerekekkel bővült a Kiskorú Kollégák csapata

14 új gyerek csatalkozott az alapítvány önkéntes csapatához, így ősztől már 18 Kiskorú Kollégával dolgozunk együtt! Köszönjük, hogy velünk vagytok!

Hintalovon

2024.09.17.

Nagyon izgalmasan telt a nyár a Gyerekrészvétel csapat számára, hiszen 14 új gyerek csatlakozott a Kiskorú Kollégák csapatához. Így idén összesen 18 gyerek önkéntes segíti saját véleményével, gondolataival a Hintalovon munkáját.

Nyolc  éve dolgozunk közvetlenül gyerekekkel, mivel ők a leghitelesebb forrás abban, hogy milyen ma Magyarországon gyereknek lenni, annak minden szépségével és nehézségével együtt. A Kiskorú Kollégák, röviden KiKo-k nem csak alkalmi kérdések kapcsán mondják el véleményüket, hanem részt vesznek az alapítvány minden programjának munkájában. A kéthetente tartott találkozók alkalmával részt vesznek a kommunikációs anyagaink kidolgozásában, gondolataikkal, saját élményeikkel és tapasztalataikkal segítik a szakmai írásainkat, de részt vesznek a szakembernek tartott személyes képzéseinken is.

Ezen kívül ősztől két új önkéntes mentor segíti a Gyerekrészvétel csapat és a Kiskorú Kollégák munkáját. Nagyon örülünk, hogy itt vannak velünk és ilyen lelkesedéssel vágtak bele az új feladatokba. 

Hogyan kerültek be a gyerekek a programba?

Az új KiKo-k egy online kérdőíven keresztül jelentkezhettek hozzánk. Ezt követően egy személyes beszélgetésen vettek részt, illetve egy alkalommal egymással is találkozhattak egy közös workshop során. A jelentkezésben adott válaszaik és a személyes találkozások alapján igyekeztünk kiválasztani azokat, akik jól illeszkednek a csapatba, miközben személyes motivációjuk leginkább összhangban van az alapítvány tevékenységével. Iszonyatosan nehéz volt a döntés, mivel minden jelentkezőben egy nagyon nyitott és különleges személyiséget ismerhettünk meg. Bízunk benne, hogy már maga a jelentkezési folyamat is bírt számukra hozzáadott értékkel, és gazdagodtak némi gyerekrészvételi tapasztalattal.

“Eleinte annyira féltem/izgultam, amikor bementem, nem nagyon tudtam, hogy mit csináljak, de mindenki nagyon befogadó és kedves volt (mind a régi KiKo-k, mind a többi “jelentkező”). Ezt lehet kicsit korai mondani, de a közepe fele már úgy éreztem, mintha ezer éve ide járnék.:)”

egy Kiskorú Kolléga visszajelzése a workshopról

 “A csoportmunka kifejezetten tetszett, sok rossz tapasztalat után végre először éreztem úgy hogy az ötleteimet meghallgatták, és fontos volt a csapatom számára. Köszönöm! :)”

egy Kiskorú Kolléga visszajelzése a workshopról

KiKo tábor

A közös munkát egy három napos csapatépítő táborral indítottuk augusztusban. Az Appy nonprofit szervezetnek köszönhetően Balatonbogláron fektethettük le a közös munka alapjait. A hangsúly ugyan még az ismerkedésen, játékosabb feladatokon volt, azonban belevágtunk a munkába is néhány jelenleg már futó projekthez kapcsolódóan. A KiKo-k véleményeztek egy ENSZ kutatás alapját képező, gyerekeknek szóló kérdőívet.

Hihetetlen inspiráló volt a közös munka. Szuper volt azt tapasztalni, hogy ilyen rövid idő alatt felvették a ritmust, és motiváltan, a feladatokat komolyan véve, mindeközben pedig egymásra odafigyelve voltak jelen.  

Ezzel ismét megmutatva, hogy milyen fontos a gyerekrészvétel, és hogy minden gyerek – előzetes képzettség nélkül – képes véleményt nyilvánítani az őt érintő kérdésekben.

“Nekem az “ENSZ kérdőív véleményezése” volt a kedvenc workshopom, mert nagyon tetszett, hogy formálhattuk azt a kérdőívet, amit azután több ezer gyerek ki fog tölteni. A workshopoktól eleinte nagyon féltem, de talán azért, mert nem tudtam pontosan, hogy hogy működik. Ehhez képest nagyon élveztem őket és nagyon szerettem csapatban dolgozni!”

egy KiKo visszajelzése a táborról

“Az ismerkedős játékok közül az tetszett a legjobban amikor állításokat mondtatok és annak a vállára kellett tenni a kezünket, akire szerintünk igaz volt. Hatalmas motivációt adott amikor a többiek a vállamra tették a kezüket egy kedves állítás után, úgy éreztem hogy számítok és fontos vagyok. :))”

egy KiKo visszajelzése a táborról

További tartalmak a témában

Kik a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Kiskorú Kollégái? Egyszerre tanácsadóink, aktivistáink, társkutatóink, szerzőink, előadóink és önkénteseink.
Minden szülő úgy gondolja, hogy az ő gyereke a legszebb, legügyesebb, legaranyosabb. Büszkének lenni és szuperlatívuszokban beszélni „a család szeme fényéről” egy teljesen természetes, viszont nagyban szubjektív szülői tulajdonság. Viszont mi történik akkor, amikor már nem elég a rokonok és a barátok elismerő szavai? Ha az anyuka vagy apuka be akarja bizonyítani, hogy az ő gyereke a legszebb az egész országban, kontinensen, világon?
Ha végzős vagy és szükséged van még pár óra munkára, hogy az érettségid előtt teljesítsd az 50 órás közösségi szolgálatot, a Hintalovon Alapítványnál online is megteheted.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

Gyerekjogok a nőgyógyásznál - Plakát

Gyerekjogok a nőgyógyásznál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak a nőgyógyásznál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart