Gyermekjogi követünk a Minisztériumban

A civilek és a kormány félévente esedékes találkozóján Gyermekjogi Követünk az első gyermek résztvevőként vett részt, miután 2019-ben a követek meghívást kaptak a részvételre.
gyermekjogi követek a minisztériumban

Hintalovon

2020.08.17.

2020 júniusában ült össze a kormány Gyermekek Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoportja, melynek kiemelt témája volt a Gyermekjogi egyezmény végrehajtásáról szóló ENSZ jelentéstétel kimenetele. A civilek és a kormány félévente esedékes találkozóján Gyermekjogi Követünk az első gyermek résztvevőként vett részt, miután 2019-ben a követek meghívást kaptak a részvételre. 

Az egyórás ülésen a Kopp Mária Intézet kollégái tájékoztatták a jelenlévő civil szervezeteket a kormány családi életre nevelésről szóló lépéseiről, az EMMI képviselői pedig bemutatták az ENSZ Magyarország számára tett ajánlásainak főbb pontjait:

  • Végezze el Magyarország a gyermekeket érintő jogszabályok és jogszabály-módosítások hatásvizsgálatát
  • Vonja be a gyerekeket az őket érintő kérdésekbe
  • Emelje fel 18 évre a házasságkötés korhatárát a jelenlegi 16 évről
  • Szüntesse meg a gyermekmentő inkubátorokat
  • Erősítse meg az Egyenlő Bánásmód Hatóságot
  • Tegyen lépéseket a gyerekekkel szembeni erőszak ellen, és dolgozza ki a Barnahus modell jogszabályi környezetét

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága 2020 februárjában adta ki a fenti pontokat tartalmazó Záró észrevételeket, mely egyelőre angol nyelven elérhető az ENSZ honlapján. A magyar fordítás közzétételét az EMMI a későbbiekre ígérte, a gyerekeknek pedig itt foglaltuk össze a jelentéstétel legfontosabb pontjait, a 2019-es Te hogy látod? kutatás záró dokumentumaként. 

“Biztató, hogy az ülés vezetői a gyerekek részvételét, döntésekbe való bevonását fő célként fogalmazták meg (amely a “Te hogy látod?” kampányuk egyik fontos üzenete volt). Emellett más javítandó területeket is kiemeltek, s a családi életre nevelés célját is megfogalmazták (külön előadás formájában). Van egy csomó gyerekjogi kérdés, amit nem tudtunk megvitatni, de remélhetőleg erre lesz lehetőség a jövőben” – mondta Izsó András Gyermekjogi Követünk, aki részt vett a júniusi munkacsoportülésen, és az ENSZ számára elkészített gyerekjelentésben. 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Számítanak a szavaid! -Megerősítő mondatok az iskolában

Összegyűjtöttünk pár ötletet, hogyan reagálhat pozitívan egy tanár a mindennapi helyzetekre. Próbáld ki ezeket a mondatokat!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Kamaszkor – útikalauz (a felvilágosításról) szülőknek 2. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Cikkajánló

×
×

Cart