Az ENSZ a magyar gyerekek véleményére kíváncsi

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Az ő véleményükre kíváncsi az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága. Az online kérdőívet 2019. március végéig tölthetik ki a fiatalok, és csatlakozhatnak a kampányhoz is.
Az ENSZ a gyerek véleményére kíváncsi

Hintalovon

2018.11.19.

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Egy online felmérés segítségével minden gyerek, aki szeretné, most elmondhatja a véleményét. Itt az alkalom, hogy a döntéshozók meghallják, mit gondolnak a gyerekek az iskoláról, az egészségügyről, az erőszakról, a jövőjükről. A gyermekjogok világnapján 13 gyerekszervezet összefogásában indul az országos felmérés, amely a gyerekek helyzetét úgy vizsgálja, hogy ehhez nem a döntéshozók, civilek vagy más szakemberek, hanem a gyerekek véleményére kíváncsi. A kampány az ENSZ jelenlegi vizsgálatát segíti a gyerekjogok végrehajtásáról.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága ötévente ellenőrzi, mit tett a magyar állam a gyermekjogok végrehajtásáért. 2019-ben a kormánnyal és a civilekkel is egyeztetnek, de ugyanilyen  fontosnak tartják a gyerekek véleményét. A gyerekeknél jobban senki sem tudja, milyen ma felnőni Magyarországon, ezért csak az ő véleményük figyelembevételével lehet teljes képet kapni az eredményekről és kihívásokról. 

Hogyan tudnak részt venni a gyerekek a felmérésben?

A gyerekek többféleképpen vehetnek részt a jelentéstételben, például úgy, hogy saját jelentést készítenek. A gyermekjogok világnapján induló kampány célja, hogy egy online felületen minél több gyerek elmondja a véleményét az iskolai, otthoni, helyi és online tapasztalatairól.

„Fontos a véleményed! Következményei vannak jogaid megsértésének!” – hirdetik a gyerekekből és szakemberekből álló szervezők a „Te hogy látod?” nevű Facebook-kampányoldalon. A kérdőív kitöltése egy lehetőség a gyerekek számára, hogy kiálljanak magukért, és tegyenek azért, hogy megváltozzon az, amit problémának látnak.
 
Az online kérdőívet 2019. március végéig tölthetik ki a fiatalok, és csatlakozhatnak a kampányhoz is. Ezt követően a válaszokat írásban összesítik, és 2019. augusztusában elküldik a Bizottságnak, októberben pedig a gyerekek személyesen is képviselhetik véleményünket a szakértői csoport előtt Genfben. Az ENSZ célja, hogy segítse a döntéshozókat abban, hogy komolyan vegyék a gyerekek véleményét: megvitatják a kormánnyal a felvetett kérdéseket, és észrevételeikben, javaslataikban felhívhatják a döntéshozók figyelmét a gyerekek számára fontos témákra. 

A hazai kampányt a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány fogja össze. A felmérés előkészítésében részt vett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar LMBT Szövetség, a Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya – Korczak Munkabizottsága, a Pressley Ridge Magyarország Alapítvány, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Társaság a Szabadságjogokért. A kampányt a Gyermekjogi Civil Koalíció további szervezetei és szakemberei is támogatják: a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, a GYERE Gyerekesély Közhasznú Egyesület, az Igazgyöngy Alapítvány, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, Rosa Parks Alapítvány, Szülőnek lenni program, Biró Dalma és dr. Lux Ágnes.
 
Az ENSZ hivatalos tájékoztatója: link

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Internetes házirend – Segítség szülőknek és gyerekeknek

Nem tudod hogyan szabályozd a netezést? Támogasd, vedd el, korlátozd? Ha bizonytalan, mennyit lés hogyan lehessen otthon netezni, ez a kidvány neked szól!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Nyári munka 1×1

Mire figyelj szülőként, ha nyáron dolgozna a gyereked? Minden, amit a gyerekek nyári munkavállalásával tudnod érdemes. Ha kiváncsi vagy összefoglalónkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart