A Gyermekjogi Követek és az EMMI találkozása

Amit a Gyerekjogi Követek elmondtak a találkozón, azt több ezer gyerek állítja - a tényekre az EMMI képviselői is összefoglalták a Követeknek eddigi, a gyerekjogok érvényesítése érdekében tett lépéseiket.

Hintalovon

2019.09.17.

Szeptember 10-én a találkoztak a Gyermekjogi Követek az EMMI képviselőivel, ahol bemutatták a Te hogy látod? felmérés legfontosabb, gyermekeket érintő eredményeit. A találkozóról Velev Dóra Gyermekjogi Követ készített egy rövid összefoglalót.

Először tavasszal találkoztunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) képviselőivel, akkor három társammal vázoltuk a ,,Te hogy látod?” projektünket. Bemutattuk a hét témát, amelyről közel 5300 gyerek mondta el a véleményét egy online kérdőívben, ehhez pedig egy prezentációt is vittünk magunkkal. A kérdőív kérdéseit, fajtáit is megmutattuk, ám akkor még eredményekkel nem szolgáltunk, hiszen még nem volt kész a jelentés. Szerettük volna bemutatni a céljainkat a jelentés elkészítésével. Nekünk is volt pár kérésünk az EMMI felé, többek közt az, hogy egy következő találkozó alkalmával mutassák be az ő jelentésüket, amit az állam nevében adtak át az ENSZ számára. 

“Te hogy látod” jelentés

A második találkozó szeptember 10-ére esett, ezen szintén három társam és én képviseltük a Gyerekjogi Követeket. Ezúttal is egy prezentáció segítette a munkánkat, azonban most kész eredményekkel készültünk az EMMI képviselőinek. Nem érintettük az összes kérdést, csak a számunkra legérdekesebbnek bizonyult adatokat. Amint nekikezdtünk az eredmények bemutatásának, szinte minden jelenlévő személy arcán más-más kifejezés látszott, ám mindannyiukén érződött meglepődés. Nem csoda, hisz amit mi elmondtunk a találkozón, azt igazából több ezer gyerek állítja, és a tények bizony valóban megdöbbentőek.

Kormányjelentés

Természetesen ők sem feledkeztek el a kérésünkről, hogy betekintést nyerhessünk abba az anyagba, amelyben a kormány foglalta össze az ENSZ-nek, mit tett a gyerekjogok érvényesítéséért. Több témát is érintettek (pl: hány 18 éven aluli gyermek terhes/ van börtönben),  konkrétumokért az angol nyelvű kormányjelentést ajánlották figyelmünkbe, amely elérhető az ENSZ oldalán

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a ,,Te hogy látod?” kampány keretében ennyi gyerek véleményének adhattunk hangot, és ezeket az eredményeket az EMMI előtt is képviselhettük. Magyarországon nekünk volt először lehetőségünk arra, hogy az ENSZ számára készülő gyerekjelentést a minisztériumban is képviseljük. 

Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívet, segített annak terjesztésében, illetve támogatta az adatok feldolgozását. A héten pedig jelentkezünk a teljes jelentéssel, illetve a legfontosabb eredményekkel és összefüggésekkel!

Velev Dóra, gyermekjogi követ

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Iskolaváltás szabályai – Összefoglaló plakát

Elköltöztök? Bántják a gyereked az iskolában? Ha kíváncsi vagy az iskolaváltással kapcsolatos legfontosabb információkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Számítanak a szavaid! -Megerősítő mondatok az iskolában

Összegyűjtöttünk pár ötletet, hogyan reagálhat pozitívan egy tanár a mindennapi helyzetekre. Próbáld ki ezeket a mondatokat!

Cikkajánló

×
×

Cart