Elkészült a Budapest Bábszínház irányelve

A Budapest Bábszínház a színházak között elsőként csatlakozott a Hintalovon Alapítvány által életre hívott NEMECSEK Programhoz. Ennek köszönhetően a tavalyi évben megszületett a gyermekvédelmi irányelvük. 
Budapest Bábszínház - Babaróka című előadása Fotó: Éltető Anna

Hintalovon

2023.06.01.

Kiemelten fontos számukra, hogy a bábszínházi előadásokon, valamint az általuk szervezett és befogadott különböző programokon a Bábszínházba látogató gyerekek biztonságban érezzék magukat. Hiszen a gyerekek számára minden esetben egy felejthetetlen színházi élmény átadása a cél – fogalmazták meg Gyermekvédelmi irányelvükben. Emellett hangsúlyozzák, hogy bár a gyerekek a szüleikkel, kísérőikkel érkeznek a színházba, alapvetésnek gondolják, hogy a Bábszínházban dolgozók mindegyike tisztelettel és a mindenkori erkölcsi normáknak megfelelően bánjon velük.

Ezen gondolatok mentén döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programjához. Ezáltal az Alapítvány munkatársainak segítségével közösen egy olyan irányelvet dolgoztak ki, amely teljesen rájuk van szabva.

A közös munka, beszélgetések és tréningek alkalmával olyan kérdésekre kerestünk közösen válaszokat, mint:

  • mit csináljunk, ha kísérő felnőtt nélkül érkezik egy gyerek a bábszínházba?
  • hogyan kezeljük azt a helyzetet, amikor gyerekek piszkálják egymást?
  • egy felnőtt nem viselkedik megfelelő módon egy gyerekkel szemben?

A Hintalovon Alapítvánnyal közösen folytatott munka eredményeképp megfogalmazódott, hogy a biztonságot adó légkör megteremtésének egyik eleme az ígéret, hogy kiemelten figyelnek a gyerekekre, s ha azt tapasztalják, hogy valamelyik gyermeket negatív élmény ér, segítenek a helyzet megoldásában. Emellett pedig nyitottan fogadnak és komolyan vesznek minden észrevételt, visszajelzést. A minőségi szórakoztatás és színházi élmény mellett kiemelten fontos a gyermekek biztonsága. A most megszületett irányelv a biztonságot tűzi ki legfontosabb céljául. 

A Budapest Bábszínház művészeti hitvallásában a következőket fogalmazta meg:

Megtiszteljük a gyermekközönséget azzal, hogy komolyan vesszük. Olyan társulattal rendelkező színházról beszélünk, ahol a tagok megalkuvás nélkül hisznek ennek a műfajnak az érvényességében és csodájában. Természetes számunkra, hogy élőszínházi eszközeinket a báb szolgálatába állítjuk, hogy több síkon gondolkodunk. A bábban nemcsak a formát látjuk, hanem a lehetőségét annak a kifejezésére, ahol a realitás már kevésnek bizonyul, mindamellett, hogy a jó bábszínház egyszerre szórakoztat, nevel, és teszi mindezt a legmagasabb színvonalon. 

A NEMCSEK Program

Az irányelv alapvető értékei a NEMECSEK Program alappilléreire támaszkodnak. A program minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek szól, függetlenül a konkrét tevékenységtől. Minden olyan intézmény számára – akik valamilyen formában kapcsolatba kerülnek gyerekekkel – fontos, hogy ne utólagos panaszkezelési programjuk legyen, hanem a megelőzést, a biztonságot, az átlátható keretek felállítását és a gyerekekkel kapcsolatba kerülő felnőttek felelősségi körét jelölje ki. Sokkal fontosabb, hogy a gyermekek számára kijelölt út lerakásához köveket és eszközöket adjunk a felnőttek kezébe, amikkel egyedi utakat tudnak formálni, minthogy elengedjük őket a bozótba, hogy maguknak törjenek utat, s később ápoljuk az útközben keletkezett sebeket. Ha a te szervezeted is szeretne csatalkozni a NEMECSEK Programhoz, itt elolvashatod, hogy ennek milyen módjai vannak!

Kiemelt fotót készítette: Éltető Anna

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Rendezvényt szervezel gyerekekkel?

Ha gyerekek is lesznek az eseményen, amit szervezel, akkor ez az anyag neked szól. Mutasd meg, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol egy gyerek nem eszköz és nem díszlet!

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Cikkajánló

×
×

Cart