Követünk mutatta be az ENSZ-nek a gyerekjogi jelentést

Az ENSZ 2019. augusztus végén megkapta az 5300 gyerek véleményét bemutató “Te hogy látod?” jelentést. A gyerekjogok hazai helyzetét ötévente vizsgáló Gyermekjogi Bizottság személyes találkozóra hívta a jelentés diák készítőit.

Hintalovon

2019.10.21.

Elsőként vett részt gyerek a magyarországi gyerekek helyzetéről szóló ENSZ ülésen Genfben. Az október elején rendezett zárt találkozón Gyermekjogi Követünk, Bodon Bianka képviselte azt a diákok közreműködésével készült jelentést, amely közel 5300 gyerek véleményét mutatta be az ENSZ-nek. Bianka a hazai gyerekek hétköznapi tapasztalatairól beszélgetett a Gyermekjogi Bizottsággal, hogy a civilek és a kormány mellett a gyerekek véleményét is figyelembe tudják venni az ajánlásaikhoz. 

Miről szólt a találkozó?

Az ENSZ 2019. augusztus végén megkapta az 5300 gyerek véleményét bemutató “Te hogy látod?” jelentést. A gyerekjogok hazai helyzetét ötévente vizsgáló Gyermekjogi Bizottság személyes találkozóra hívta a jelentés diák készítőit, melyre 2019. október elején került sor Genfben. A gyerekek számára legfontosabb kérdéseket és kihívásokat Bodon Bianka Gyermekjogi Követünk képviselte, ahol szó esett többek között arról, hogy: 

  • 3-ból 2 gyerek szerint sok minden haszontalan, amit az iskolában tanulnak.
  • Minden 5. gyerek azért nem sportol, zenél vagy vesz részt szabadidős programokban, mert nincs rá ideje. 
  • 4-ből 3 gyerek úgy érzi, hogy nem figyelembe veszik a véleményét a közéleti kérdésekben (pl. oktatás, bűnmegelőzés stb.) .
  • Minden 5. gyerek nem érzi magát biztonságban az iskolában.
  • Minden 3. gyerek elégedetlen volt az orvosi ellátással.

“A legfontosabb számomra az volt, hogy kiemeljem a magyar oktatás és egészségügy hátramaradott helyzetét, és ezzel együtt arról is beszéljek, hogy a kormány nem hallgatja meg a gyerekek véleményét az ilyen problémákról.”- mondta Bodon Bianka, Gyermekjogi Követ. 

A találkozó tapasztalatai

“A csapatunk már régóta várta a találkozót, hisz itt mutattuk be a kérdőív, a kampány, és a kemény munkánk eredményét az ENSZ-nek. Nagyjából egy éve készültem erre a találkozóra, igazából amióta elkezdődött a Te hogy látod? kampány. Sok eredményt már fejből tudtam, mert egyszerűen annyit foglalkoztunk a feldolgozással és felkészüléssel. Közvetlenül a találkozó előtt viszont átolvastam minden segédanyagot, a kérdőív eredményeit, és a bizottság tagjairól és munkájáról szóló leírásokat. Ezen kívül átgondoltam, mi az, amire koncentrálni szeretnék a találkozón, hisz nem beszélhetek mindenről ugyanannyit, valamit ki kellett emelni. Végül az oktatás mellett döntöttem, hisz a kérdőív eredményéből is kiderült, hogy ez a legfontosabb téma a gyerekeknek, és szerintem szépen tükrözi azt, hogy a véleményünk nincs eléggé meghallgatva.

A bizottsági tagok kedvesek és érdeklődőek voltak, komolyan vették a munkájukat, rengeteg kérdést tettek fel, de engedték, hogy azt emeljem ki, amit szeretnék”- osztotta meg Bianka a felkészülésről. 

A találkozón a Gyermekjogi Követek videóüzenetét is megtekintette a Bizottság. A 15-16 éves diákönkénteseink 2018 augusztusa óta dolgoztak azon, hogy minél több gyerek részt vehessen a jelentésben, most pedig céljuk, hogy a döntéshozók, szülők, felnőttek, gyerekek is megismerjék azok eredményeit. 

Civilek meghallgatása

A gyerekmeghallgatás után került sor a civilek képviselőinek meghallgatására, ahol többek között részt vett az alapítvány programvezetője, Németh Barbara is. 

Mi történik ezután?

A Gyermekjogi Bizottság 2020 januárjában hallgatja meg a kormányt is, melyet az ENSZ Emberi Jogi főbiztossága online, élőben közvetít. Ezt követően – tehát a kormány, a civilek és a gyerekek írásbeli és szóbeli jelentéstétele után – teszik közzé ajánlásokat, melyekben felhívják Magyarország figyelmét a gyerekek jogait sértő vagy veszélyeztető szabályozásokra és gyakorlatokra, és javaslatot tesznek azok módosítására. 

“Remélem, hogy a bizottság továbbra is olyan profin fogja végezni a munkáját mint eddig, és hogy a kormány meghallgatásán kemény kérdéseket fog kérdezni. Ezen kívül megígérték, hogy küldeni fognak nekünk olyan anyagokat, amiket használhatunk a kampányhoz”- fűzte hozzá Bianka.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Gyerekjogok a nőgyógyásznál - Plakát

Gyerekjogok a nőgyógyásznál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak a nőgyógyásznál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Top 10 ötlet a digitális oktatáshoz – Plakát

Mitől működne jobban a digitális oktatás? Mire van szüksége a gyerekeknek a hatékony online tanuláshoz? Megkérdeztük a gyerekeket!

Amit felelős felnőttként a groomingról tudni érdemes

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a grooming, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le az erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart