Családjukon kívül nevelkedő gyerekek ellátása

A szakellátásban élő gyerekek érdekeinek lehető legjobb érvényesülése a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos; ismerd meg az Alapítvány Gyermekjogi Központjának EMMI részére tett ajánlásait.

Hintalovon

2020.03.25.

Újabb EMMI útmutatót észrevételeztünk; a koronavírus kapcsán kialakult veszélyhelyzet miatt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020. március 22-én útmutatót publikált a családjukon kívül nevelkedő gyerekek ellátásával kapcsolatosan. 

Gyermekjogi Központunk 03.25-én megküldte az EMMI-nek az útmutatóval kapcsolatos észrevételeinket, és felajánlottunk szakmai segítségünket a további útmutatók kidolgozásában, hogy a szakellátásban élő gyerekek érdeke a legjobban tudjon érvényesülni a jelenlegi helyzetben is.

Észrevételeink az Emberi Erőforrások Minisztériumának “Útmutató a koronavírus terjedésének megelőzésére és a kockázatok csökkentésére a szociális szakosított ellátást nyújtó, gyermekek átmeneti gondozását nyújtó, gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézmények és javítóintézetek részére​” c. dokumentumhoz mellékletben elérhetőek. 

2020. Júliusában iránymutatást készítettünk, és küldtük meg az EMMI számára. Az iránymutatás célja, hogy járványhelyzet idején támogassa a kormányzatot és a szakpolitikai döntéshozókat a gyermekek jóllétének és biztonságának garantálásában. Az iránymutatás első része a koronavírus-járvány okozta gyermekvédelmi aspektusokat veszi számba, valamint irányadó ajánlásokat fogalmaz meg a kormányzatnak és a szakpolitika képviselőinek a járvány gyermekvédelmi szempontú megelőzésében és kezelésében betöltő szerepére és feladataira vonatkozóan. Az iránymutatás második részében foglalt konkrét iránymutatások, intézkedések célja a gyermekekkel szembeni bántalmazás járványügy idején jellemző fokozódó kockázatának csökkentése, valamint a gyermekvédelmi szakemberek támogatása abban, hogy a járványhelyzet ideje alatt is mihamarabb felismerjék, ha egy gyermek veszélyeztetettsége áll fenn, és ezekre a helyzetekre hatékony válaszokat fogalmazzanak meg:

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Online biztonság az otthontanulásban

Hogyan lehet a diák, a tanár és a szülők online biztonságát az iskolai távoktatás idején is megtartani? Online biztonság, digitális oktatás lehetőségei, olvass bele!

Az integrált gyermekvédelmi rendszer 10 alapelve

Ismerd meg az EU által kidolgozott integrált gyermkvédelmi rendszer 10 alapelvét, melyek mentén a Hintalovon Alapítvány is működik!

Cikkajánló

×
×

Cart