Színház a gyerekkorról: HÖP x Jurányi

A Jurányi 2024. november 23-29 között zajló mindenGYEREK Fesztiváljának keretében bemutatott darabokhoz összegyűjtöttünk néhány hasznos anyagot.

Hintalovon

2024.10.09.

A Hintalovon Összművészeti Projekt (HÖP) 2023-ban indult ismert alkotókkal, képzőművészekkel, írókkal, előadóművészekkel, akik a gyerekkorról és gyerekjogokról való közös gondolkodásból születő új alkotásaikat egy kiállítás és a hozzá kapcsolódó programsorozat keretében mutatták be 2023-ban a The Space Galériában, 2024-ben pedig a Kastner Kommunityben. 2024-ben a projekthez csatlakozott a Jurányi Ház is, ahol színházcsinálók és színdarabok mutatják be a gyerekek perspektívájából a gyerekkort.

A Jurányi 2024. november 23-29 között zajló mindenGYEREK Fesztiváljának keretében bemutatott darabokhoz összegyűjtöttünk néhány hasznos anyagot. Előadás előtt vagy után itt tudtok tovább olvasni azokról a témákról, amikről a színházi előadás szól. 

Vörösmarty Színház: Kamaraterem
Dóka Péter – Perczel Enikő: A KÉK HAJÚ LÁNY
2024. november 25. 18.00
A halált a felnőtteknek sem könnyű elfogadni, egy gyereknek pedig még nehezebb. De ha az elhallgatás helyett beszélgetünk vele, a hárítás helyett igazán figyelünk rá, a veszteség feldolgozása is könnyebb lesz. Ehhez nyújt segítséget ez a cikk, amelyet a Hintalovon Alapítvány pszichológusa, Stáhly Katalin írt.  
Vörösmarty Színház: Színházterem
Raubinek LiliRESPECT FOR THE 23.000
2024.november 25. 20.00
Minden tizedik gyereknek szüksége van a védelemre. 2024-ban több mint 110.000 gyereket tartottak nyilván veszélyeztetettként, mintegy 27.000 gyereket vettek védelembe és 21.000 gyerek nevelkedett gyermekvédelmi intézményekben. Legyen szó gyermekjóléti szolgálatokról, gyámhivatalokról, nevelőszülőkről vagy lakásotthonokról, szakmai anyagaink segítséget nyújtanak szakembereknek és szülőknek egyaránt.
Budaörsi Latinovits Színház – Kamaraterem
MÉDEA GYERMEKEI
2024. november 27. 18.00
A válás nem egy pillanat. Kimondani, a bírósági végzést kézhez venni, vagy egy megállapodást aláírni gyorsan megy. De a válás egy hosszú menet. Elsősorban érzelmi, magánéleti, párkapcsolati, és csak utolsó sorban jogi folyamat. A szülők pedig gyerekkel válnak, és jó esetben nem a gyerektől. Hogyan lehet a legfájdalommentesebben válni? Miképpen lehet a gyerek szükségleteit, érdekeit és jogait szem előtt tartani? Szakmai anyagaink, esettanulmányaink ehhez nyújtanak segítséget.
Marosvásárhelyi Ariel Színház – Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – Színházterem
ÁRVÁCSKA
2024. november 27. 20.00
Az elmúlt hetekben elképesztő nyomás nehezedett mindazokra, akik gyerekekkel dolgoznak, hiszen minden attól hangos, hogy a gyerekeket igazából nem tudjuk megvédeni, a rendszerek rosszul működnek, és a bántalmazók mindenhol ott lehetnek. Úgy kellene szociális munkásoknak, segítőknek, tanároknak, pszichológusoknak, rendőröknek, nevelőknek ellátni a munkájukat, hogy közben szem előtt tartják: a gyerekek azon jogos igénye, hogy biztonságban érezhessék magukat, most durván felerősödött. Ráadásul az ártatlanság kora is elmúlt. Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írása.
Hatan Társulat – Kamaraterem
CSAK AZT AKARTUK, SZERESSETEK
2024. november 28. 16.00
Szeretnénk a gyerekeinket boldognak, kiegyensúlyozottnak látni, és a világ összes rosszától megvédeni. De mi van akkor, ha a rossz dolog nem látható elsőre. Ha olyanoktól érkezik, akikkel a legtöbb időt tölti, a kortársaitól. Iskolai közeg, személyes inzultusok, amelyek nem állnak meg az épület falain belül, online újra folytatódnak. De vajon mi mozgatja a zaklatókat? Hogyan lehet kikerülni az áldozat szerepből? Mi a hatásos módszer a bántalmazás megfékezésére? Ebben a Magenta podcast adásban a Hintalovon két Kiskorú Kollégája és pszichológusa osztják meg tapasztalataikat.  
Mesebolt Bábszínház – Szkéné terem
TAMÁS KÖNYVE
2024. november 29. 18.00
Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy mind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ezek a plakátok nem csak állati aranyosak, hanem remek beszélgetésindítóak is lehetnek. Elfogadás, megbecsülés, önbecsülés, önismeret. Ezek a témák mind-mind összefüggnek. És bár ezek fontos és komoly kérdések, mégis egy ilyen kedves plakát segítségével könnyen átbeszélhetőek.
A Szkéné Színház és a SzínMűHely Produkció vendégjátéka a Jurányiban – Színházterem
Somorjai Réka: BOJZ
Staféta – nyertes előadás
2024. november 29. 20.00
Az alulfinanszírozott, gyengén szabályozott, bántalmazókat soraiban eltűrő gyerekvédelmi rendszert a csendben, elhivatottan, sokszor éhbérért és méltatlan körülmények között dolgozó szakemberek viszik a hátukon. Ők azok, akik megteremtik azokat az alapszükségleteket, amelyek egy gyerek túléléséhez kell: biztonságot, szeretetet, bátorítást, bizalmat, empátiát, védelmet, értő figyelmet, türelmet, és azt, hogy higgyenek neki. Ez a cikk ezekről a csendes szakemberekről szól. Stáhly Katalin pszichológus, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársának írása.  

További tartalmak a témában

Mi a teendő szülőként akkor, ha a család egy másik tagja úgy oszt meg képeket a gyerekünkről, hogy mi azzal nem értünk egyet? Milyen jogszabályok vonatkoznak a posztolásra, és milyen lehetőségeink vannak ilyen esetekben?
Soha ne üsd meg a gyereket! Ha pedig mégis előfordulna, megtanulhatsz őszintén bocsánatot kérni, és legközelebb valami jobb eszközt találni… olyat, ami nem okoz fájdalmat, nem ütközik törvénybe, és nem árt a gyereknek.
A digitális eszközök az élet rengeteg területén segíthetnek a családoknak, ezért érdemes a családok legidősebb tagjait is támogatni a kütyük használatának az elsajátításában – így kezdhettek hozzá!
Róma, vadon, örökbéke – a Hintalovon Összművészeti Projekt (HÖP) alkotóit bemutató sorozatunk Merényi Dávid válaszaival folytatódik.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Médiaszereplés alapelvei gyerekeknek

Hogyan bánhat a gyerekkel egy riporter? Mire érdemes figyelni, ha gyereked médiaszereplésre készül? Töltsd le gyerekeknek szóló anyagunkat!

Teljen és ne múljon a nyár!

Összegyűjtöttünk pár ötletet, hogy  a nyári  szünet ne csak logisztika, szervezés és drága mulatság legyen, hanem pihenés, közös élményekkel teli feltöltődés az egész család számára.

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Cikkajánló

×
×

Cart