Új gyerekekkel bővült a Kiskorú Kollégák csapata

14 új gyerek csatalkozott az alapítvány önkéntes csapatához, így ősztől már 18 Kiskorú Kollégával dolgozunk együtt! Köszönjük, hogy velünk vagytok!

Hintalovon

2024.09.17.

Nagyon izgalmasan telt a nyár a Gyerekrészvétel csapat számára, hiszen 14 új gyerek csatlakozott a Kiskorú Kollégák csapatához. Így idén összesen 18 gyerek önkéntes segíti saját véleményével, gondolataival a Hintalovon munkáját.

Nyolc  éve dolgozunk közvetlenül gyerekekkel, mivel ők a leghitelesebb forrás abban, hogy milyen ma Magyarországon gyereknek lenni, annak minden szépségével és nehézségével együtt. A Kiskorú Kollégák, röviden KiKo-k nem csak alkalmi kérdések kapcsán mondják el véleményüket, hanem részt vesznek az alapítvány minden programjának munkájában. A kéthetente tartott találkozók alkalmával részt vesznek a kommunikációs anyagaink kidolgozásában, gondolataikkal, saját élményeikkel és tapasztalataikkal segítik a szakmai írásainkat, de részt vesznek a szakembernek tartott személyes képzéseinken is.

Ezen kívül ősztől két új önkéntes mentor segíti a Gyerekrészvétel csapat és a Kiskorú Kollégák munkáját. Nagyon örülünk, hogy itt vannak velünk és ilyen lelkesedéssel vágtak bele az új feladatokba. 

Hogyan kerültek be a gyerekek a programba?

Az új KiKo-k egy online kérdőíven keresztül jelentkezhettek hozzánk. Ezt követően egy személyes beszélgetésen vettek részt, illetve egy alkalommal egymással is találkozhattak egy közös workshop során. A jelentkezésben adott válaszaik és a személyes találkozások alapján igyekeztünk kiválasztani azokat, akik jól illeszkednek a csapatba, miközben személyes motivációjuk leginkább összhangban van az alapítvány tevékenységével. Iszonyatosan nehéz volt a döntés, mivel minden jelentkezőben egy nagyon nyitott és különleges személyiséget ismerhettünk meg. Bízunk benne, hogy már maga a jelentkezési folyamat is bírt számukra hozzáadott értékkel, és gazdagodtak némi gyerekrészvételi tapasztalattal.

“Eleinte annyira féltem/izgultam, amikor bementem, nem nagyon tudtam, hogy mit csináljak, de mindenki nagyon befogadó és kedves volt (mind a régi KiKo-k, mind a többi “jelentkező”). Ezt lehet kicsit korai mondani, de a közepe fele már úgy éreztem, mintha ezer éve ide járnék.:)”

egy Kiskorú Kolléga visszajelzése a workshopról

 “A csoportmunka kifejezetten tetszett, sok rossz tapasztalat után végre először éreztem úgy hogy az ötleteimet meghallgatták, és fontos volt a csapatom számára. Köszönöm! :)”

egy Kiskorú Kolléga visszajelzése a workshopról

KiKo tábor

A közös munkát egy három napos csapatépítő táborral indítottuk augusztusban. Az Appy nonprofit szervezetnek köszönhetően Balatonbogláron fektethettük le a közös munka alapjait. A hangsúly ugyan még az ismerkedésen, játékosabb feladatokon volt, azonban belevágtunk a munkába is néhány jelenleg már futó projekthez kapcsolódóan. A KiKo-k véleményeztek egy ENSZ kutatás alapját képező, gyerekeknek szóló kérdőívet.

Hihetetlen inspiráló volt a közös munka. Szuper volt azt tapasztalni, hogy ilyen rövid idő alatt felvették a ritmust, és motiváltan, a feladatokat komolyan véve, mindeközben pedig egymásra odafigyelve voltak jelen.  

Ezzel ismét megmutatva, hogy milyen fontos a gyerekrészvétel, és hogy minden gyerek – előzetes képzettség nélkül – képes véleményt nyilvánítani az őt érintő kérdésekben.

“Nekem az “ENSZ kérdőív véleményezése” volt a kedvenc workshopom, mert nagyon tetszett, hogy formálhattuk azt a kérdőívet, amit azután több ezer gyerek ki fog tölteni. A workshopoktól eleinte nagyon féltem, de talán azért, mert nem tudtam pontosan, hogy hogy működik. Ehhez képest nagyon élveztem őket és nagyon szerettem csapatban dolgozni!”

egy KiKo visszajelzése a táborról

“Az ismerkedős játékok közül az tetszett a legjobban amikor állításokat mondtatok és annak a vállára kellett tenni a kezünket, akire szerintünk igaz volt. Hatalmas motivációt adott amikor a többiek a vállamra tették a kezüket egy kedves állítás után, úgy éreztem hogy számítok és fontos vagyok. :))”

egy KiKo visszajelzése a táborról

További tartalmak a témában

A Kiskorú Kollégáink (KiKo) az alapítvány 13-17 éves önkéntes csapata. Tanácsadóként, aktivistaként, kutatóként dolgoznak velük, szakmai rendezvényeken és a médiában is kiállnak a gyerekek jogaiért. Segítik a gyerekek szempontjainak megjelenését saját munkánkban, hazai és nemzetközi programokon, emellett önálló projekteken is dolgoznak. Céljuk, hogy a gyerekek megismerjék jogaikat, a felnőttek pedig jobban figyelembe vegyék a gyerekek véleményét.
Fiatalok jelentkezését várja az Eurochild Gyerektanácsa!
A gyerekeket érintő döntésekből nem kihagyhatók a gyerekek, a gyerek-részvételi kutatások pedig egy izgalmas és hasznos eszközt nyújtanak a gyerekek véleményének megismerésére.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mitől jó a digitális oktatás: tippek gyerekektől tanároknak

Tudd meg, hogy a gyerekek szerint mi teheti jobbá a digitális oktatást, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le tanároknak szóló tippjeinket!

A verés tilos

Miért tilos a verés? – Beszéljünk a fenyítés káros hatásairól

Miért ártalmas a pofon, a fenékre csapás vagy a tasli ? Milyen más nevelési technikákat tudunk alkalmazni helyette? Segítünk!

kamaszkor útikalauz

Kamaszkor – Útikalauz (felvilágosításhoz) szülőknek 1. rész

A kamaszkor nehéz. Segítünk eligazodni a kamaszkor kényes nevelési kérdéseiben, legyen szó felvilágosításról, szexuális nevelésről, más fontos kérdésekről.

Cikkajánló

×
×

Cart