„A lelassulás, ábrándozás jól esne most is“ – Vető Orsolya Lia képzőművész

Kincskeresés, hintaágy, lelassulás – Vető Orsolya Lia, a Hintalovon Összművészeti Projekt (HÖP) alkotója mesélt legkedvesebb gyerekkori élményeiről.

Hintalovon

2024.09.11.

Melyik napodat, emlékedet élnéd újra a gyerekkorodból?

Talán a kertben töltött hosszú, nyári délutánokat lenne a legjobb újraélni, amikor semmiféle időpont, sürgető feladat nem szabott határt a játéknak. Kincseket gyűjtögetni a testvéreimmel, megfigyelni és rendezgetni a virágszirmokat, leveleket, kavicsokat és terméseket, vagy sárlevest főzni, ami nagyon jó mókának tűnt akkoriban. Később pedig egy nap alatt elolvasni egy könyvet pokrócon vagy a hintaágyban fekve. Ez a lelassulás, ábrándozás, azt hiszem, most is jólesne.

Gyerekként mi szerettél volna lenni, ha nagy leszel? 

Nem emlékszem már pontosan, de olyasmik fordultak meg a fejemben, mint kerttervező, virágkötő, textiltervező, fodrász, festőművész. Valamilyen alkotói folyamat mindegyik esetében megjelenik, illetve szellemi és gyakorlatias tevékenységek egyszerre.

Ha lehetne egy szuperképességed, mit választanál?

Sok olyan dolog jut eszembe, ami praktikus szempontból könnyítene a hétköznapjaimon. Például hasznos lenne megállítani az idő múlását a műteremben, vagy szuper lenne, ha pár óra alvással is ugyanolyan hatékony lennék, mint amikor kialszom magamat. Ezek leginkább az aktuális élethelyzetemmel – kisgyerekes anyukaság – függnek össze, de egyébként mindig is szerettem volna a szép épületek falain átlátni. 

Milyen számodra egy tökéletes hétvége?

Nagyon sok tökéletes forgatókönyvet el tudok képzelni, hiszen a pörgést és a lustálkodást is szeretem. Fontos „összetevők” a természet és a kultúra, de egyébként szűk családi körben mindig jó kalandozni, vagy barátokkal időt tölteni, beszélgetni. Optimális esetben még olyan pozitív hozadéka is van a programoknak, hogy inspirált és/ vagy kipihent leszek.

Ha egy napra gyerek lehetnél megint, mit élveznél benne a legjobban? 

Egy viszonylag nagy, jókedvű, dinamikus családban nőttem fel, sok felhőtlen pillanatban volt részem, most is természetesnek és biztonságosnak érzem azt a közeget, sokat merítek belőle a mai napig.

A Hintalovon Alapítvány Mindenki volt gyerek című kiállítása szeptember 25-től október 19-ig lesz látható a Kastner Kommunity közösségi térben.

Az esemény részleteit ITT találod.

A 2024-es projekt alkotói: Ember Sári, Fábián Erika, Góg Angéla, Herbert Anikó, Merényi Dávid, Metzing Eszter, Simon Márton, Tranker Kata, Varga Marietta, Vető Orsolya Lia

További tartalmak a témában

Tengerpart, birkák, legó – Simon Márton gyerekkori emlékei a Hintalovon Összművészeti Projekt alkotóival készült interjúsorozatunkban.
Mindenki volt gyerek. Mindenkinek volt egyszer egy olyan világa, amiben nem létezett lehetetlen, a valóság csak egy alternatíva volt a sok közül, mert minden csoda és varázslat működött. Hintalovon Összművészeti Projekt (HÖP) keretében készült alkotások ezt az élményt hívják játékba, de kíváncsiak voltunk arra is, hogy projekt művészei számára mi mindent jelent még a gyerekkor.
Kortárs alkotókkal a gyerekjogokért. 2023-ban 23 alkotással elindult a Hintalovon Művészeti Projekt.
Balaton-part, játszóterezések, szabadságélmény – a Hintalovon Összművészeti Projekt (HÖP) művészeit kérdeztük arról, nekik mi mindent jelentett a gyerekkor. Ezúttal Varga Mariettát.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Online zaklatás- Kérdések és válaszok fiataloknak

20 segítő mondat szülőknek, hogy a gyereknek igazi öröm lehessen a sport – plakát

Válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le plakátunkat!

Válás gyerekszemmel - Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Válás gyerekszemmel – Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes felelős felnőttként figyelned egy váláskor, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart