„Repülni jó lenne” – Simon Márton költő

Tengerpart, birkák, legó – Simon Márton gyerekkori emlékei a Hintalovon Összművészeti Projekt alkotóival készült interjúsorozatunkban.

Melyik napodat, emlékedet élnéd újra a gyerekkorodból?

Olyan kilenc éves lehettem, amikor elmentünk együtt, családilag, először és utoljára a tengerhez. Ez Hollandiában történt, Rotterdamtól nem messze (bár Hollandiában minden „Rotterdamtól nem messze” van, nem?), és bár ragyogóan sütött a nap, iszonyú hideg volt és nagyon fújt a szél. Sokat sétáltunk és sületlen sült krumplit ettünk. Szúrta a homok a lábam, az öcsém beleesett a vízbe. Ezt a napot a maga egyetlenségében – ezért is emlékszem rá – szívesen átélném megint.

Gyerekként mi szerettél volna lenni, ha nagy leszel? 

Juhász. A faluban, ahol hatéves koromig éltünk, egyébként a Duna mellett közvetlenül, volt több kisebb-nagyobb gazdaság rengeteg jószággal. Ezek közül a juhász volt a legizgalmasabb, ahogy rejtélyes logika szerint hol itt, hol ott bukkan fel, viszi azt a rengeteg birkát, még kutyája is van – kell ennél több? Aztán volt persze sokkal később dinoszauruszos korszakom meg egyiptológusos korszakom. És ekkor még  mindig csak 9 éves voltam.

Ha lehetne egy szuperképességed, mit választanál?

Repülni jó lenne. Elég kevés dolog motivál már, de utazni még nagyon szeretnék, valószínűleg ezért.

Milyen számodra egy tökéletes hétvége?

Erre egyetlen verzióm van most: csinálunk valami programot a feleségemmel a lányunkkal (4 hónapos), aztán hazafelé este elvisszük az erdőbe sétálni még, ahová mindig szoktuk. Nagyon várjuk, hogy picit nagyobb legyen, lehessen vele rendesen utazni. Akkor ugyanezt fogjuk csinálni, csak erdő helyett tengerparttal.

Ha egy napra gyerek lehetnél megint, mit élveznél benne a legjobban?

Volt egy idő, ameddig szerettem gyerek lenni. Gyerek nem szívesen lennék újra, de abba az időbe egy délutánra visszamennék bármikor. Mondjuk a régi legóimat megnézném mai szemmel. A régi szobánkat. Elég nagy fless lenne.

A Hintalovon Alapítvány Mindenki volt gyerek című kiállítása szeptember 25-től október 19-ig lesz látható a Kastner Kommunity közösségi térben.

Az esemény részleteit ITT találod.

A 2024-es projekt alkotói: Ember Sári, Fábián Erika, Góg Angéla, Herbert Anikó, Merényi Dávid, Metzing Eszter, Simon Márton, Tranker Kata, Varga Marietta, Vető Orsolya Lia

További tartalmak a témában

Mi is az a közösségi adománygyűjtés? És miért is olyan fontos ez nekünk? Tudj meg mindent a közösségi adománygyűjtésről!
Időtlenség, köves kávé és időutazás – a Hintalovon Összművészeti Projekt (HÖP) alkotóival készült interjúsorozatunkban Fábián Erika képzőművész válaszait olvashatjátok. 
Hívd 13620-as adományvonalunkat 2022. május 31-ig és segítsünk együtt az Ukrajnából menekült gyerekeknek!
Elkészült az első közösségi adománygyűjtésünkből finanszírozott Mik azok a gyerekjogok?- interaktív tanyagunk.

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

10 alapelv, ha felnőttekkel dolgozik a gyereked

Hogyan dolgozzon együtt egy gyerek felnőttekkel? Milyen jogai vannak, milyen feltételeket kell, hogy biztosítanak neki? Olvass utána!

Gyerekek és a szexualitás

Felvilágosítás – Mikor és mit mondjunk a gyerekeknek a szexualitásról?

Mikor kezdjünk el beszélni a gyerekeknek a szexualitásról? Mikor és milyen információkat, hogyan osszunk meg a gyerekekkel? A felvilágosítás egy folyamat.

Cikkajánló

×
×

Cart