Gyermekjogi tanácsadás 2023-ban

Mit tett a Hintalovon Alapítvány a gyerekekért 2023-ban? Hogyan segítjük a gyerekek körül lévő felelős felnőtteket? Olvasd el gyermekjogi tanácsadásról szóló összefoglalónkat!

Hintalovon

2024.08.22.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársai 2017 óta biztosítanak különböző formában jogsegély-szolgáltatást, tanácsadást az Alapítványhoz forduló szülőknek, gyerekeknek, szakembereknek. Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy legtöbbször válással, kapcsolattartással, gyermekbántalmazással kapcsolatos esetekben, valamint oktatási intézményben felmerülő konfliktusok, online biztonság sérelme miatt fordulnak hozzánk segítségért.  

2023-ban, az átszervezett tanácsadói munka alapvetően online (és személyes) fogadóórákon zajlott. A fogadóórák lehetőséget biztosítottak arra, hogy a hozzánk forduló szakember, szülő, más felnőtt, vagy gyerek, a felmerülő problémája kapcsán útmutatást kapjon, és a gyermekjogi szempontból releváns jogi (és jogon kívüli) lehetőségeket megismerje. 

2023-ban összesen 109 ügyben nyújtottunk szóban vagy írásban tanácsadást a hozzánk fordulóknak. 11 alkalommal szerveztünk alapítványi egész napos online fogadónapot, emellett egyéni konzultációkat is biztosítottunk, valamint önkormányzati együttműködéseink keretében további 20 tanácsadási alkalmat szerveztünk. A fogadónapok alkalmával 51 embernek tudtunk online vagy személyes konzultáció keretében segítséget nyújtani gyermekjogi ügyében, a fennmaradó esetekben írásban próbáltunk segítséget adni vagy megfelelő szakembert, szervezetet ajánlani. 

Az alapítványi fogadónapokon szorosan együttműködtünk a Jalsovszky Ügyvédi Irodával. A velük való kiváló közös munkának köszönhetően minden online alkalommal a Hintalovon Alapítvány jogásza, valamint a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje vagy jelöltje is részt vett a gyermekjogi tanácsadáson. Egyes fogadóórák alkalmával pedig az Alapítvány pszichológus kollégái is jelen voltak. 

A legtöbb megkeresést 2023-ban válás, kapcsolattartás témakörében kaptuk, az esetek zömében sajnos a kapcsolattartási nehézségeken túl bántalmazás gyanúja is felmerült. Emellett nagy számban érkezett gyerekbántalmazással kapcsolatos ügy, ebből viszonylag magas számban (20) köznevelési intézményben (óvoda, iskola) megvalósuló bántalmazás kapcsán kerestek meg bennünket. Az előbbieken kívül fordultak hozzánk sajátos nevelési igényű gyerekek integrációjával, online térben elkövetett bántalmazással, valamint egyéb, szülői felügyeleti joggal kapcsolatos kérdésekben is. 

A fogadónapra szülők, nagyszülők, szakemberek (pszichológus, mentálhigiénés szakember, pedagógus), családtagok jelentkeztek, de több alkalommal olyan személy keresett meg minket, akit az érintett gyerekhez semmilyen kapcsolat nem fűzött, mégis szeretett volna az érdekében konzultálni és tanácsot kérni. Emellett előfordult több olyan eset is, amikor egy gyerek önállóan vagy segítővel fordult szervezetünkhöz. Az ilyen eseteket kiemelt figyelemmel és gondossággal kezeljük. 

Chatbot-szolgáltatásunkat 2023-ban összesen 2519 felhasználó vette igénybe válás, erőszak, oktatás és egyéb gyermekjogi témában. 

A gyermekjogi tanácsadás program munkáját 2023-ban a Jalsovszky Ügyvédi Iroda munkatársain kívül a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfy-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda munkatársai segítették szakértelmükkel és az Alapítvány célja iránt elkötelezett munkájukkal. 

További tartalmak a témában

Mit tehet a szülő, ha a tantermen kívüli oktatásban a pedagógus rendszeresen arra kötelezi a diákokat, hogy webkamerájuk folyamatosan legyen bekapcsolva? A NAIH állásfoglalását kértük.
A Hintalovon Alapítvány politikai kampányokról szóló gyermekközpontú útmutatója azért jött létre, hogy segítsen felismerni a gyerekekkel való politikai visszaéléseket.
Gyermekeket szexuálisan bántalmaznak azokon a helyeken, ahol a támadások elől menedéket kapnak, továbbá arról is, hogy a gyerekek szemtanúivá válnak a gondviselőik és más civilek elleni szexuális vagy egyéb erőszakos cselekményeknek. Ennek következtében a gyerekek, akik már amúgy is szenvednek a háború hatásaitól további fizikai és pszichológiai sérüléseknek vannak kitéve. 

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Ne posztolj

Ne posztolj a gyerekről!

Tudod mi az a digitális lábnyom? Tudtad, hogy van összefüggés a posztolt képek és az iskolai bullying között? Legyetek online is biztonságban!

Szempontrendszer

Szempontrendszer – a véleményükért kiálló gyerekek támogatásához

Virrasztást, sztrájkot, petíciót vagy más akciót szerveznek a suliban? Miket fontos átgondolni előtte?  Ha kíváncsi válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart