Biztonságban, közösségben – 10 dolog, amit fontos tudni a NEMECSEK Programról

Mi az a gyerekvédelmi útmutató? Csak iskoláknak szól a NEMECSEK Program? A gyerekvédelmi útmutató ugyanaz, mint a gyerekvédelmi irányelv? Összeszedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a NEMECSEK Programmal kapcsolatosan.

Hintalovon

2024.06.03.

Mit jelent a NEMECSEK Program?

A Hintalovon Alapítvány NEMECSEK Programja az intézményi bántalmazás megelőzésével foglalkozik. Programunk abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek, civil szervezetek, színházak és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat a biztonságos működésre, és végül kidolgozzák saját gyerekvédelmi útmutatójukat.

Miért pont a NEMECSEK Program elnevezésre esett a választás?

A Pál utcai fiúk történetét és Nemecsek Ernő nevét szinte mindenki ismeri. Ez a regény az összefogásról, az egymásra figyelésről és az elfogadásról legalább annyira szól, mint a támogatás fontosságáról. Ezek olyan értékek, amelyek a mi programunkban is kiemelt fontosságúak. A gyerekekre való odafigyelés akkor tud igazán megvalósulni, ha az egész közösség elkötelezett eziránt. Amikor egy szervezettel együtt dolgozunk a gyerekvédelmi útmutatóján, akkor abban segítünk, hogy egy olyan közösség jöjjön létre – ha úgy tetszik, egy olyan Grund – ahol mindenki jól van, biztonságban érzi magát és a legjobbat hozhatja ki magából.

Mit jelent a gyerekvédelmi útmutató?

A gyerekvédelmi útmutató (vagy másnéven gyermekvédelmi irányelv) egy olyan dokumentum, ami összefoglalja, hogy mit tehet az adott szervezet azért, hogy megvédje a gyerekeket a közösségükben előforduló bántalmazástól. Ezenkívül leírja, keretbe foglalja azokat a szabályokat, amelyek segítik, hogy közösségen belül mindenki – a gyerekek és a felnőttek egyaránt – biztonságban érezze magát. Az útmutató választ ad az alábbi kérdésekre:

  • kinek hol húzódik a felelősségi köre a gyerekek védelme szempontjából,
  • hol és hogyan lehet jelezni, ha bántalmazást észlelnek a szervezeten belül,
  • mi fog történni az intézményen belüli jelzést követően,
  • hogyan kezeli a szervezet az interneten történt bántalmazásokat,
  • milyen lépéseket tesznek a megelőzés érdekében.

Ezekre a kérdésekre sok közösségnek már most is megvan a saját válasza és kialakult gyakorlata. Azonban nem biztos, hogy azok tisztán és közérthetően le vannak írva, a szervezeten belül mindenki számára egyértelműek és követhetőek, ezáltal betarthatóak. A program fő célkitűzése, hogy a gyerekek biztonsága minél kevésbé esetleges legyen, helyette inkább preventív szemléletű, tudatos és előre átgondolt.

Csak a gyerekek biztonságára vonatkozik a gyerekvédelmi útmutató?

Mivel a gyerekek kiszolgáltatott helyzetben vannak, ezért elsősorban a gyerekek biztonságára terjed ki az útmutató. De ezáltal a felnőtteket (tanárokat, edzőket, szakembereket, szülőket) is védi, mivel meghatározza, hogy mi számít bántalmazásnak és mit kell tenni bántalmazás esetén. Azt is biztosítja, hogy a közösségben a bántalmazás jeleit felismerjék, minden gyanúját kivizsgálják, a bántalmazásnak legyenek következményei. Ezáltal védi a gyerekekkel foglalkozó felnőtteket is. Következménnyel jár, ha valakit bántottak és lesz következménye annak is, ha valakit alaptalanul gyanúsítottak meg olyasmivel, amit nem követett el. Ha egy felnőtt lép át valamilyen határt, pl. egy szülő a tanárral szemben lép fel sértő módon, vagy egy edző a kollégájával viselkedik bántóan, akkor az útmutató ezeknek a helyzeteknek a jelzését és kezelését is segíti.

Ki vesz részt a gyerekvédelmi útmutató elkészítésében?

A saját gyerekvédelmi útmutató kidolgozásához azt javasoljuk, hogy alakuljon egy gyerekvédelmi munkacsoport a szervezeten belül. Ideális esetben a munkacsoport minimum 3 főből áll. Ők lesznek a felelősek az útmutató kidolgozásáért, valamint a gyakorlatban való alkalmazásáért. Hozzájuk érkeznek majd be a jelzések, ők alkotják a gyerekvédelmi csapatot.

Ha önállóan, vagy velünk tanácsadói együttműködésben dolgoztok, akkor az útmutató elkészítéséért a gyerekvédelmi munkacsoport felel. Amennyiben a partneri együttműködésre esik a választásotok, akkor az útmutató kidolgozását mi végezzük, szorosan együttműködve a gyerekvédelmi munkacsoporttal.

A gyerekvédelmi útmutató kidolgozásában sokat segíthet letölthető Kézikönyvünk.

Ki kezdeményezheti az adott intézményben, hogy elkészüljön a gyerekvédelmi útmutató?

Tulajdonképpen bárki, de fontos kiemelni, hogy ez csapatmunka. Elengedhetetlen, hogy az adott szervezet vezetősége is elkötelezett legyen a gyerekek védelme iránt, hiszen vezetőségi elköteleződés nélkül nem tud megvalósulni a rendszerszintű tudatosság a megelőzés és a kezelés terén. Fontos mindenkinek megérteni a szervezeten belül, hogy miért olyan lényeges és nélkülözhetetlen az útmutató egy gyerekekkel foglalkozó szervezet esetében.

Csak iskoláknak hasznos a NEMECSEK Program?

Programunk nemcsak iskoláknak, hanem minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek, intézménynek szól.
A NEMECSEK Program weboldalán jelenleg kiemelve találhatóak az iskolák, óvodák, bölcsődék, az önkormányzati együttműködések, valamint a sportegyesületek. De bármilyen egyéb szervezet is felveheti velünk a kapcsolatot, vagy letöltheti a segédanyagainkat.

Az elmúlt években több mint 40 szervezetnek segítettünk, hogy működésüket biztonságosabbá tegyük gyerekvédelmi útmutató által, többek között gyerekotthonoknak, bábszínháznak, alapítványoknak is.

Egy iskolának kötelező, hogy rendelkezzen gyerekvédelmi útmutatóval?

Ez egyelőre nem egy kötelező dokumentum. Azonban bizonyos országokban (pl. Anglia, Franciaország) már a működési engedély feltétele a gyerekvédelmi útmutató egy iskola, vagy óvoda alapításánál. Nyugat-Európában sok helyen ez a dokumentum már legalább olyan fontos, mint egy tűzvédelmi irányelv vagy az intézmény Pedagógiai programja.
A nemzetközi fejlemények egyértelműen azt mutatják, hogy a gyerekvédelmi útmutató egy kötelezően elkészítendő és alkalmazandó dokumentum lesz a jövőben. Azért érdemes a témával foglalkozni, mert a kortárs bántalmazás (bullying), az online bántalmazás, a különböző határátlépések megelőzésével és kezelésével kapcsolatban nagyon eszköztelenek a mai intézmények és közösségek.

Kizárólag a Hintalovon Alapítvánnyal együttműködésben lehet elkészíteni a gyerekvédelmi útmutatót?

A NEMECSEK Programhoz három módon lehet csatlakozni. Az online kurzusra és a különböző segédanyagokra támaszkodva bárki önállóan is kidolgozhatja a saját útmutatóját. A tanácsadói és partneri együttműködés során pedig különböző mértékű személyes közreműködés keretében támogatjuk a folyamatot. 

Az együttműködési csomagok mellett arra is van lehetőség, hogy egy-egy tréninget, vagy workshopot személyesen megtartsunk azokban a témákban, amelyekre nagy rálátásunk van, pl. gyerekjogok, bántalmazás fogalma és felismerése.

Az együttműködés lehetséges formáiról itt olvashatsz bővebben!

A gyerekvédelmi útmutató ugyanazt jelenti, mint a gyerekvédelmi irányelv?

Igen, a kettő ugyanazt jelenti. Angolul Child Safeguarding Policy, szó szerint tehát gyermekvédelmi irányelv. Azonban azt tapasztaltuk, hogy az irányelv szó sokszor távolságtartó, illetve inkább egy kötelezően betartandó szabályzatnak hangzik. Az útmutató kifejezéssel azt szeretnénk kiemelni, hogy ez a dokumentum abban segít, hogy az intézmény, egy sportegyesület, egy bábszínház vagy bármilyen közösség a saját válaszait találja meg arra, hogy hogyan kezeli a bántalmazás helyzeteit.

Itt tudhatsz meg többet programunkról vagy ha kérdésed van, írj nekünk!

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

A verés tilos

Miért tilos a verés? – Beszéljünk a fenyítés káros hatásairól

Miért ártalmas a pofon, a fenékre csapás vagy a tasli ? Milyen más nevelési technikákat tudunk alkalmazni helyette? Segítünk!

Mi az a grooming és hogyan ismerheted fel?

Plakátunkban összefoglaltuk neked a grooming jeleit és találhatsz pár hasznos tanácsot is, hogy hogyan lehetsz az online térben biztonságban. Válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

mi értelme az online kérdőíveknek

Van értelme kitöltenem? Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek

Mire jó egy online kérdőív? Tényleg számít, mit gondolnak a gyerekek? Honnan tudhatjuk, hogy nem élnek vissza vele?

Cikkajánló

×
×

Cart