Hogyan kérjük meg a körülöttünk lévőket, hogy ne osszanak meg fotókat?

Február 7-én idén 20. alkalommal rendezik meg a Biztonságos Internet Napját (Safer Internet Day). Az esemény mottója: "Együtt egy jobb internetért."
Hogyan kérjük meg a körülüttünk lévőket, hogy ne osszanak meg fotókat a gyerekeinkről?

Hintalovon

2023.02.06.

A gyerekek védelme közös ügyünk!

Ahogy nőnek a gyerekeink, egyre jobban kinyílik számukra a világ, társas kapcsolatokat alakítanak ki, egyre több ember veszi őket körül, intézménybe kerülnek, sportolnak, szakkörökre járnak, és ettől kezdve már nem csak rajtunk, szülőkön múlik, hogy mi kerül ki róluk az internetre.

Tudatos, felelős szülőként szeretnénk ezt az ellenőrzésünk alatt tartani, de hogyan kérjük meg szűkebb-tágabb családunk tagjait, barátainkat vagy épp az intézményeket, melyeket gyermekünk látogat, hogy ne osszanak meg róluk fényképeket?

Minden szülőnek jogában áll mindent megtenni azért, hogy az online térben is biztonságban tudja a gyermekét, mindegy hogy mekkora, hány éves. Ebbe bizony beletartozik az is, hogy minél kevesebb fotó legyen róla megosztva a neten.

A következő pár pontban összeszedtünk néhány tippet, hogyan segíthetjük ezt a folyamatot:

  • Az újszülött gyermek esetében van a legegyszerűbb dolgunk, hiszen akár a születése előtt, vagy a születésének bejelentésekor megkérhetjük a családot és a barátokat, ismerősöket, hogy mivel mi magunk úgy döntöttünk, hogy a gyermekünk magánéletének védelme érdekében nem teszünk róla közzé semmilyen fotót, ők se tegyék azt. Az újdonsult szülők előnyben vannak, tiszta lappal indulhatnak, hiszen könnyebb az elejétől úgy alakítani, hogy a gyerekek ne legyenek jelen az online térben, mint a már közzétett képeket felkutatni és eltávolíttatni.
  • Akkor kezd bonyolultabbá válni a helyzet, amikor – kikerülve az állandó szülői felügyelet alól – egyre több emberrel kerül kapcsolatba a gyermek. Többen vigyáznak rá, játszótérre kezd járni vagy épp megkapja az első meghívót egy születésnapi zsúrra. Minden olyan összejövetel kezdetén, ahol fotók készülhetnek, kedvesen, de határozottan hívjuk fel a társaság figyelmét arra, hogy mivel mi a saját családunkban úgy döntöttünk, nem osztunk meg fotókat, videókat a gyermekünkről nyilvános oldalakon, ezért arra kérjük őket, hogy tartsák ezt tiszteletben. Amennyiben fényképeznek, videóznak, győződjenek meg róla, hogy a gyermekünk nem szerepel olyan felvételeken, melyeket a közösségi oldalakon közzé tesznek.
  • Ami az intézményi fotómegosztást illeti, az év elején szülőkkel aláíratott általános adatkezelési hozzájárulás megléte mellett az intézményeknek kötelezettsége, hogy az egyes tervezett adatkezelésekről az eseményt megelőzően külön, igazolható módon részletes tájékoztatást nyújtson a törvényes képviselő számára.
    Hajnerné dr. Horváth Barbara, a kideával együttműködő adatvédelmi szakjogász kiemeli, hogy a törvényes képviselő hozzájárulása akkor érvényes és megfelelő jogalap, ha az önkéntes, tehát, ha a szülő az ehhez fűződő bármely hátrány, vagy kár nélkül dönthet úgy, hogy nem kívánja, hogy gyermeke szerepeljen a kép- és/vagy videófelvételen.
    Vagyis szülőként jogunkban áll NEM hozzájárulni ahhoz, hogy a gyermekünk fotója feltöltésre kerüljön az intézmény által kezelt felületekre. A gyermekünket pedig nem érheti hátrány emiatt.
  • Amennyiben a gyermek már nagyobb, kiskamasz vagy tinédzser, előfordul, hogy nem szereti, ha fotó készül róla, illetve nem szeretné, hogy azok nyilvánosan is megosztásra kerüljenek. Ebben az esetben kommunikálhatjuk mindezt úgy, hogy arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a gyermekünk kívánságának teszünk eleget és kérjük meg az osztálytársait, barátait, hogy ezt ők is tartsák tiszteletben és természetesen az osztályfőnökkel is tudassuk ezt a kérést.

Készüljünk fel rá, hogy mindig akadnak olyanok, akik csak legyintenek, ártatlan fotónak titulálják az elkészült képet, és nem értik, hogy miért ne tehetné ki a közösségi média felületekre. Megpróbálhatjuk elmagyarázni, hogy még az adatvédelmi beállítások ellenére is könnyedén kikerülhetnek a fotók az ellenőrzésünk alól. Nagyon fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk azzal, hogy ahogy feltöltöttünk egy fényképet a közösségi média felületeire, onnantól kezdve a terjedése felett többé nincs kontrollunk. A fotók letölthetőek, manipulálhatóak lesznek.

Sandra Cortesi, a Harvard Egyetem Berkman Klein Center for Internet & Society ifjúság és média igazgatója nemrégiben úgy nyilatkozott:

“Ha a szülők úgy döntenek, hogy nem osztanak meg fotókat a gyermekeikről, és azt is elmagyarázzák nekik, hogy miért nem, az segíthet a gyerekeknek abban, hogy később is jobb döntéseket hozzanak e tekintetben”.

Cortesi azt javasolta, hogy ha lehetséges, a szülők vonják be a gyerekeket ezekbe a magánéletről szóló beszélgetésekbe.

Az idősebb, személyes internetprofillal rendelkező gyerekektől elvárják a szülők, hogy minimális személyes információt, adatot adjanak meg magukról a személyes internethasználatuk során, azonban paradox módon épp a szülők azok, akik képeket, információkat osztanak meg a gyerekeikről kisebb korukban, ráadásul a tudtukon kívül.


Felnőttként mi határozzuk meg, hogy mit hagyunk az online térben magunk után, de azáltal, hogy a szülők fotókat, adatokat osztanak meg a gyerekekről, ők alakítják ki a gyermekek online identitását, sokkal korábban, mint ahogy ezzel a világgal megismerkednének. A gyermekeink egy nap saját maguk is elkezdik használni a közösségi médiát, felnőttként lehetőségünk van digitális példaképként szolgálni számukra. Ragadjuk meg ezt a lehetőséget!

A cikket írta: Vörös Zsuzsa, a kidea alapítója

Forrás: How To Ask People Not To Share Photos Of Your Kids On Social Media

A véleménycikkeket gyermekvédelemben dolgozó szakértők írják, azonban nem feltétlenül tükrözik a Hintalovon Alapítvány hivatalos álláspontját. 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Internetes házirend – Segítség szülőknek és gyerekeknek

Nem tudod hogyan szabályozd a netezést? Támogasd, vedd el, korlátozd? Ha bizonytalan, mennyit lés hogyan lehessen otthon netezni, ez a kidvány neked szól!

Gyerekjogok az orvosnál – Plakát

Milyen jogai vannak a gyerekeknek, kamaszoknak az orvosnál? Milyen tájékoztatási kötelezettsége van az orvosnak a szülők felé?

Hézagok és a falak a gyermekvédelemben és az iskolákban

Hézagok és falak: – a gyermekvédelemben és az iskolában

Töltsd le  a Hézagok és falak című, szakmai lektorálásunkkal készült kiadványt, melynek szerzője 10 év nevelőszülői és napközis nevelői tapasztalait és történeit osztja meg!

Cikkajánló

×
×

Cart