Tények a “gyermekvédelmi” népszavazásról

Hintalovon

2022.01.12.

Sorra vesszük a népszavazás állításait és a hozzá tartozó tényeket.

ÁLLÍTÁS: Európában először mondhatunk közvetlenül véleményt a gyermekek védelméről

VALÓSÁG

Európában gyermekek védelmét érintő kérdésben népszavazást tartottak 2004-ben Írországban arról hogy kapjanak-e állampolgárságot automatikusan azok a gyerekek, akik Írország területén születtek, de a szüleik nem voltak állampolgárok. Az írek 2012-ben is tartottak egy gyermekvédelmi népszavazást a gyermekek jogainak alkotmányos megerősítéséről.

2015-ben Szlovákiában tartottak egy családvédelmi népszavazást arról, hogy családnak csak férfi és nő együttélését lehessen nevezni, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket, és iskolákban csak úgy lehessen szexuális felvilágosításról és eutanáziáról előadásokat tartani, ha ahhoz előzetesen a gyerekek és a szülők hozzájárultak.

A 2016-os brit EU referendum során szintén komoly téma volt, hogy a BREXIT hogyan érinti a gyermekek jövőjét, hiszen pl. a kapcsolattartás, gyermekfelügyelet, de az oktatás területén is jelentős változtatásokat hozott. Több kampányszlogen is a gyermekek érdekeivel és jogaik védelmével érvelt a népszavazáskor az EU-ban maradás mellett.Romániában 2018-ban a család fogalmáról tartottak népszavazást, ami szűkítette volna azt olyan módon, hogy az egyszülős, a többgenerációs, a házasság nélkül együtt élők, meg az azonos nemű párok sem számítottak volna családnak.

Svájcban 2021-ben tartottak sikeres népszavazást arról, hogy azonos nemű párok is fogadhassanak örökbe gyermeket. A magyar népszavazás nem példa és előzmény nélküli. Az elmúlt 15 évből bemutatott népszavazásokon túl több olyan kezdeményezés is volt korábban (pl. Írországban a szavazati jog korhatárának 16 évre szállításáról), amiről végül nem tartottak voksolást. De világszerte is látunk még példákat gyermekek védelmét érintő népszavazásokra. Például a testi fenyítés tilalmának kérdésében.

ÁLLÍTÁS: Európában szülői hozzájárulás nélkül végezhetnek nemátalakító műtétet kiskorúakon

VALÓSÁG

Jelenleg nincs olyan jogszabály hatályban Európa egyetlen országában sem, ami nemváltó műtétek elvégzését tenné lehetővé 18 éven aluli gyermekek számára szülői hozzájárulás nélkül. A gyermekjogi szempontokkal ez a jelenlegi szabályozás teljesen összhangban van. A Gyermekjogi Egyezmény a gyermekek hátrányos megkülönböztetésének tilalmát írja elő – nem kezdeményezi, nem emeli ki és nem támogatja hogy 18 éven aluliak nemátalakító műtéteken vegyenek részt.

ÁLLÍTÁS: Megnőtt azoknak a kisgyerekeknek a száma, akik nemet akarnak változtatni

VALÓSÁG

Az elmúlt 10 évben megemelkedett azoknak a kamaszoknak (nem óvodáskorú kisgyerekeknek) a száma, akik nemi diszfória miatt kértek segítséget. Azok a gyerekek, akik nem érzik komfortosan magukat a bőrükben, nagyon fontos, hogy segítséget kapjanak – ennek révén érthetik meg, hogy érzéseik mögött milyen okok húzódhatnak. Gyermekjogi szempontból nem támogatható, és nem fogadható el, ha valaki egy gyereket rá akar beszélni arra, vagy meg akar győzni arról, hogy neki nemátalakító műtétre van szüksége. A segítő szakmai protokolloknak megfelelően a gyermek érzéseinek elfogadása fontos (ami nem jelent automatikusan egyetértést, és főleg nem jelent bármilyen rábeszélő magatartást).

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Vedd észre mások értékeit!- Plakát

Vedd észre mások értékeit – Plakát

Mi a közös a sarkantyús teknősben, a dongóban és az afrikai elefántban? Hogy nind rendelkeznek értékes tulajdonságokkal. Ha kíváncsi vagy állati jó, beszélgetésindító plakátjainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Vigyázz magadra!

Vigyázz magadra! – Miért és hogyan vonjuk be a gyerekeket az erőszak elleni védelembe?

Szeretnénk, hogy a gyerekek szólnának, ha bántják őket vagy másokat, lépjenek fel az erőszak ellen. De hogyan érjük ezt el? Ha kíváncsi vagy válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül, és töltsd le kiadványunkat!

Ajánlás iskolaőröknek, intézményvezetőknek

Hogyan tudnak partneri viszonyt kialakítani és együttműködni az iskolaőrök és intézményvezetők a gyerekek és a felnőttek biztonsága érdekében? Ha kiváncsi vagy ajánlásunkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le még ma kiadványunk!

Cikkajánló

×
×

Cart