Egy pofon még nem a világ? – Felmérés a bántalmazás társadalmi elfogadottságáról

Hintalovon

2021.03.10.

Mit nevezünk erőszaknak? Hol ér véget a fegyelmezés, és hol kezdődik a bántalmazás? Kihez fordulhatunk bántalmazás esetén? A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány „Egy pofon nem a világ?” című kutatásának célja, hogy feltérképezze, mit gondol ma a társadalmunk a bántalmazásról, és milyen lehetőségei vannak a közösségi gyermekvédelem megvalósításának.

A gyerekek joga sokféle módon sérülhet, és gyakran sérül is. Minden gyereket megillet az erőszakkal szembeni védelem, mégis a mai napig egymilliárd gyereket ér bántalmazás a világon. Magyarországon minden 10. gyerek bántalmazás, erőszak áldozatává válik: 2005 óta törvény szerint zéró tolerancia van a bántalmazás minden formájában szemben, mégis széles körében elfogadott a bántalmazás számos formája, a szóbeli bántástól kezdve az úgynevezett „nevelő célzatú” pofonig.Mit nevezünk erőszaknak? Hol ér véget a fegyelmezés, és hol kezdődik a bántalmazás? Kihez fordulhatunk bántalmazás esetén? A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány „Egy pofon nem a világ?” című kutatásának célja, hogy feltérképezze, mit gondol ma a társadalmunk a bántalmazásról, és milyen lehetőségei vannak a közösségi gyermekvédelem megvalósításának.

A bántalmazás sokféle formája a mai napig számos helyen jelen van a közösségek legkülönbözőbb szintjein: a családokban, a gyerekekkel foglalkozó intézményekben, de akár rendszerszintű bántalmazásról is beszélhetünk. Az erőszaknak sokféle arca van, amit gyakran még felismerni is nehéz, hiszen a körülöttünk lévők tolerálják, vagy akár maguk is alkalmazzák a gyerekekkel szembeni erőszakos viselkedést. Egyáltalán mit nevezünk erőszaknak? Hol ér véget a fegyelmezés, és hol kezdődik a bántalmazás? Kihez fordulhatunk bántalmazás esetén? Mikor és hová kell jelezni? Mi a különbség a jelzés és az árulkodás között? 

Ahhoz hogy széles körben tenni tudjunk a gyerekeket érintő bántalmazások ellen, fontos, hogy közös nevezőre jussunk a fenti kérdésekben, hiszen akkor van lehetőség a bántalmazás ellen fellépni, ha egyetértünk abban, mikor van szó erőszakról.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2021 tavaszán induló kutatásának célja, hogy feltérképezze, mit gondol ma a társadalmunk a bántalmazásról, és milyen lehetőségei vannak a közösségi gyermekvédelem megvalósításának. A kutatásban Magyarországon kívül további négy ország: Albánia, Moldova, Románia és Szlovákia nonprofit szervezetei vesznek részt. A régiós kutatás célja, hogy az eredmények alapján olyan javaslatokat fogalmazzanak meg a szakemberek a közösségek számára, amelyek növelhetik a gyermekek biztonságát és segíteni tudnak a helyi közösségeknek a gyermekekkel szembeni bántalmazás megelőzésében, felismerésében és kezelésében.

A kutatás első fázisa egy online kérdőív, amelyben felnőtteket kérdeznek meg a gyerekekkel szembeni bántalmazás formáiról. A kérdőív azt méri fel, hogy a társadalom mit tekint bántalmazásnak, kiket tartanak felelősnek annak kezelésében, vagy tudják-e, hová kell fordulni erőszak esetén. A kérdőív 2021. március 10. és április 30. között tölthető ki, 18 éven felüli felnőttek válaszait várják. A kérdőíves vizsgálat a tavasz folyamán egy gyermekek véleményét feltáró online felméréssel, illetve a részt vevő országok egy-egy helyi közösségében megvalósuló fókuszcsoportos megkérdezésével is kiegészül. A kutatás eredménye az Alapítvány weboldalán lesz elérhető.

A magyar nyelvű, online kérdőív itt érhető el.

link: smarturl.it/egypofonmegnemavilag

A kutatásban részt vevő szervezetek:

Az adatkezelési tájékoztató közvetlenül elérhető a kérdőívben, a kitöltés megkezdése előtt.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Szempontrendszer

Szempontrendszer – a véleményükért kiálló gyerekek támogatásához

Virrasztást, sztrájkot, petíciót vagy más akciót szerveznek a suliban? Miket fontos átgondolni előtte?  Ha kíváncsi válaszainkra, válassz az alábbi adományösszegek közül és töltsd le kiadványunkat!

Párkapcsolat vagy szülőség?

Párkapcsolat vagy szülőség?

Szülőként annyi mindenre kell figyelni... Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek a párkapcsolatot megerősíteni.

Gyerekek és a szexualitás

Felvilágosítás – Mikor és mit mondjunk a gyerekeknek a szexualitásról?

Mikor kezdjünk el beszélni a gyerekeknek a szexualitásról? Mikor és milyen információkat, hogyan osszunk meg a gyerekekkel? A felvilágosítás egy folyamat.

Cikkajánló

×
×

Cart