Gyerekjogok járványhelyzetben:Összefoglaló a törvényi változásokról

Hintalovon

2021.04.06.

Az elmúlt napok járványügyi intézkedései számos gyermekjogi területet érintettek, az oktatás, felvételik, gyermekvédelem terén. Összeszedtük, milyen változások történtek a gyermekjogok terén illetve milyen speciális megoldásokat javaslunk a járvány-okozta élethelyzetekben.

A március eleji Kormányrendelet (104/2021. (III.5.) tovább szigorított a védelmi intézkedéseken, így 2021. március 8-tól új szabályok vannak érvényben. A 144/2021. (III.27.) Kormányrendelet értelmében 2.500.000 fő beoltása után új szabályok vannak érvényben, 2021. 04.06-tól.

A legfontosabb, gyerekeket érintő pontjai a következők: 

  • Este 22 és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben
  • kötelező a maszk viselése a települések utcáin és közterületein 6 éven felüli gyerekek esetében is a 104/2021. (III.5.) Kormányrendelet alapján ( kivétel itt továbbra is az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, ill. autizmus spektrumzavarral élő személy)
  • a digitális oktatás, tantermen kívüli oktatás április 19-ig marad az általános iskolák, gimnáziumok, szakközépiskolák – és a szakképző intézményekben,
  • az óvodákban rendkívüli szünet van érvényben, de április 19-én újra nyitnak.

Oktatással összefüggő kérdések:

  • az óvodákban 2021. március 8-ától rendkívüli szünetet rendeltek el, a rendkívüli szünet utáni első nap: április 7. 
  • az iskolákban –  ideértve a gyógypedagógiai és konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézményeket is –  2021. március 8. – márc. 31. között az oktatás digitális munkarendben zajlik. A tavaszi szünet utáni első tanítási nap: április 7. 
  • a tantermen kívüli, digitális munkarendet a már meglévő tapasztalatok szerint, az Oktatási Hivatal honlapján közzétett módszertani ajánlás figyelembe vételével kell megszervezni
  • ahol az eszközellátás a tanulók számára nem biztosított, ott az iskoláknak kell kiadniuk a szükséges eszközöket
  • a május-júniusi érettségi vizsgákra való felkészülés céljából az intézményvezető engedélyével egyéni és kiscsoportos konzultációk tarthatóak – szigorú egészségvédelmi intézkedések betartása mellett
  • a kollégiumokban március 8 – április 6.közötti lakhatást kizárólag az intézményvezető engedélyezhet a tavaszi érettségiző diákoknak, ill. azoknak a tanulóknak, akiknek különös méltánylást érdemlő személyi körülményei ezt indokolják 
  • a középiskolai felvételivel kapcsolatosan rögzíti a határozat, hogy a szóbeli vizsgák megtarthatóak és digitális formában is megszervezhetőek. Azoknak a diákoknak, akik COVID miatt nem tudnak megjelenni a szóbeli vizsgán, pótnapot kell kijelölni – ha a szülő március 12-ig kérelmezi ezt. 
  • a határozat 6. pontja szerint gyermekfelügyelet az intézményekben nem kerül megszervezésre, a Kormány 111/2021. (III.6.) Korm.rendeletének 1.§-a azonban felülírja a 17/2021. (III.5.) EMMI határozatot, hiszen a szülő kérelmére az intézményvezetőnek gondoskodnia kell a gyerekek napközbeni felügyeletének megszervezéséről. A Korm.rendelet ugyanakkor felhívja a szülők figyelmét arra, hogy a szülők ezzel a lehetőséggel csak a legszükségesebb esetben éljenek. Ennek megfelelően a 18/2021. (III.6) EMMI rendelet visszavonta a 17/2020. (III.5.) EMMI rendelet 6.§-t.

Az oktatással kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések részletszabályairól az emberi erőforrások minisztere hozott határozatot, a 17/2021. (III.5.) EMMI határozata alapján.

Járványhelyzetre készített segítő anyagaink pedagógusok, szülők, szakemberek részére:

Kapcsolattartások, szülői felügyelettel kapcsolatos jogi kérdések: 

A március 8-tól hatályban lévő 104/2021. (III.5.) Kormányrendelet a kapcsolattartások, mint szülői jogok és kötelezettségek tekintetében nem rendelkezik. Ennek megfelelően jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a kapcsolattartások tekintetében nincsenek korlátozó intézkedések. Gyermekjogi szempontok alapján összeszedtük mindazt, amit a szülőknek érdemes átgondolniuk a koronavírus alatti kapcsolattartásokról. Amennyiben felelős szülőként szeretnék végigcsinálni ezt az időszakot, úgy, hogy közben a gyerek legfőbb érdekét tartják szem előtt, érdemes végigolvasni ajánlásunkat.

A felügyelt kapcsolattartásról a 2021.március 13-án megjelent EMMI Eljárásrend vonatkozik, mely szerint:

  • a védőtávolságra vonatkozó előírás családtagra nem vonatkozik – nem kell betartani a 1,5 méteres kötelező távolságot
  • a kapcsolattartást úgy kell biztosítani, hogy a helyiségben egy időben csak egy család legyen
  • ha a szülők figyelmét előzetesen fel kell hívni a kijárási korlátozásról szóló rendeletre azért, hogyha a kapcsolattartás a korlátozás miatt csak részben vagy egyáltalán nem tud megvalósulni, a szakembereknek segíteniük kell a szülőket az egyéb kapcsolattartási formákban való megállapodásban

A családsegítésre, és s gyermekjóléti intézményekre vonatkozó legfontosabb szabályok:

  • személyes találkozásokat minimalizálni kell, kapcsolattartás elsősorban telefonon és elektronikus úton
  • gyerekek veszélyeztetettségével, valamint családok krízishelyzetével kapcsolatos jelzéseket fogadni kell
  • a jelzéssel érintett családdal elektronikus formában, vagy telefonon kell elsődlegesen felvenni a kapcsolatot – krízishelyzet esetén azonban fel kell keresni személyesen is a családot
  • esetmegbeszélések, esetkonferenciák online módon tarthatóak, melyekről feljegyzésnek kell készülnie

A kivonat az Eljárásrend a koronavírus terjedésének megelőzésére és a kockázatok csökkentésére a szociális alapszolgáltatásokban, valamint a család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó intézményekben c. dokumentum alapján készült.

Szakellátásban, gyermekvédelemben élő gyerekeket érintő változások:

A korábban bejelentett szigorításokat az Országos Tisztifőorvos 15717-5/2021/EÜIG számú határozatával fenntartotta, így intézmény elhagyási és látogatási tilalmat meghosszabbította a gyermekvédelmi intézményekben és a javítóintézetekben 2021. április 19-ig. között. Csak az intézmény által szervezett szabadidős program miatt, vagy indokolt esetben az intézményvezető külön engedélyével lehet elhagyni ezeket az intézményeket.

A gyermekvédelmi intézményekben, gyermekotthonokban :

  • elérhetővé kell tenni a gyerekeknek a kapcsolattartáshoz szükséges telefon és számítógép használatot – lehetőség szerint külön szobában, a zavartalan beszélgetés biztosítására
  • gyermekjogi képviselőnek elérhetőnek kell lennie online és telefonon is, melyhez minden eszközt a gyermekotthonnak kell biztosítania a gyerekek számára
  • a gyermekvédelmi gyám a gyerekekkel elektronikus formában vagy telefonon köteles továbbra is rendszeresen kapcsolatot tartani, és a gyerek érdekében szükséges lépéseket haladéktalanul elvégezni
  • csomagot fogadhatnak továbbra is családjuktól
  • a gyermekbántalmazási esetek kivizsgálására és kezelésére vonatkozó szabályokat továbbra is alkalmazni kell, a jelzéstől nem lehet eltekinteni

A részletszabályokat az Eljárásrend a koronavírus terjedésének megelőzésére és a kockázatok csökkentésére a szociális szakosított ellátást nyújtó, a gyermekek átmeneti gondozást nyújtó, a gyermekvédelmi szakellátást  biztosító intézmények és a javítóintézetek részére c. dokumentum tartlamazza.

Összefoglalónkat a jogszabályi változásoknak megfelelően, folyamatosan frissítjük. (utolsó frissítés dátuma: 2021.04.08.)

További tartalmak a témában

A Gyermekjogi Követek is véleményezték az új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetét. Izsó András Gyermekjogi Követ megpróbálta közérthetően megfogalmazni az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatos elképzeléseit, rávilágítva annak visszásságaira és problémáira.
Elkészült az első közösségi adománygyűjtésünkből finanszírozott Mik azok a gyerekjogok?- interaktív tanyagunk.
Száz gyerekkel szembeni szexuális erőszak esetből tíz derül ki, és egyetlenegy kapcsán indul csak eljárás. Minden más esetben hallgatás veszi körül az ügyet, és semmiféle következménye nincs.
Mindenhol kötelező a tűzvédelmi irányelv, a menekülőutak kijelölése. A célja, hogy mindannyian tudjuk, hogyan kerülhetünk baj esetén biztonságba. De mi a helyzet azokkal a veszélyekkel, amelyeket nem tűz vagy más külső esemény okoz, hanem személyes konfliktusokból vagy félreértésekből fakadnak?

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Lili és a bátorság: Te tudod- titoknyitogató füzet

Mia különbség jó és rossz titok között? Ilyen és ehhez hasonló nehéz témákat jár körbe Te tudod- titoknyitogató fűzet.

A gyerekek politikai kampányba való bevonása- Irányelv politikusoknak

Minden olyan párt vagy politikus, aki gyerekekkel kampányol, megsérti a gyerekek jogait. A gyerekekkel való kampányolás megelőzhető!

Jól válni gyerekkel – Felelős szülők 10 pontja

A válás nehéz, főleg ha gyerek is érintett benne, de hisszük, hogy lehet jól válni! Ebben igyekszünk segíteni a felelős szülők 10 pontjával!

Cikkajánló

×
×

Cart