Gyerekjogok járványhelyzetben:Összefoglaló a törvényi változásokról

Hintalovon

2021.04.06.

Az elmúlt napok járványügyi intézkedései számos gyermekjogi területet érintettek, az oktatás, felvételik, gyermekvédelem terén. Összeszedtük, milyen változások történtek a gyermekjogok terén illetve milyen speciális megoldásokat javaslunk a járvány-okozta élethelyzetekben.

A március eleji Kormányrendelet (104/2021. (III.5.) tovább szigorított a védelmi intézkedéseken, így 2021. március 8-tól új szabályok vannak érvényben. A 144/2021. (III.27.) Kormányrendelet értelmében 2.500.000 fő beoltása után új szabályok vannak érvényben, 2021. 04.06-tól.

A legfontosabb, gyerekeket érintő pontjai a következők: 

  • Este 22 és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben
  • kötelező a maszk viselése a települések utcáin és közterületein 6 éven felüli gyerekek esetében is a 104/2021. (III.5.) Kormányrendelet alapján ( kivétel itt továbbra is az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, ill. autizmus spektrumzavarral élő személy)
  • a digitális oktatás, tantermen kívüli oktatás április 19-ig marad az általános iskolák, gimnáziumok, szakközépiskolák – és a szakképző intézményekben,
  • az óvodákban rendkívüli szünet van érvényben, de április 19-én újra nyitnak.

Oktatással összefüggő kérdések:

  • az óvodákban 2021. március 8-ától rendkívüli szünetet rendeltek el, a rendkívüli szünet utáni első nap: április 7. 
  • az iskolákban –  ideértve a gyógypedagógiai és konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézményeket is –  2021. március 8. – márc. 31. között az oktatás digitális munkarendben zajlik. A tavaszi szünet utáni első tanítási nap: április 7. 
  • a tantermen kívüli, digitális munkarendet a már meglévő tapasztalatok szerint, az Oktatási Hivatal honlapján közzétett módszertani ajánlás figyelembe vételével kell megszervezni
  • ahol az eszközellátás a tanulók számára nem biztosított, ott az iskoláknak kell kiadniuk a szükséges eszközöket
  • a május-júniusi érettségi vizsgákra való felkészülés céljából az intézményvezető engedélyével egyéni és kiscsoportos konzultációk tarthatóak – szigorú egészségvédelmi intézkedések betartása mellett
  • a kollégiumokban március 8 – április 6.közötti lakhatást kizárólag az intézményvezető engedélyezhet a tavaszi érettségiző diákoknak, ill. azoknak a tanulóknak, akiknek különös méltánylást érdemlő személyi körülményei ezt indokolják 
  • a középiskolai felvételivel kapcsolatosan rögzíti a határozat, hogy a szóbeli vizsgák megtarthatóak és digitális formában is megszervezhetőek. Azoknak a diákoknak, akik COVID miatt nem tudnak megjelenni a szóbeli vizsgán, pótnapot kell kijelölni – ha a szülő március 12-ig kérelmezi ezt. 
  • a határozat 6. pontja szerint gyermekfelügyelet az intézményekben nem kerül megszervezésre, a Kormány 111/2021. (III.6.) Korm.rendeletének 1.§-a azonban felülírja a 17/2021. (III.5.) EMMI határozatot, hiszen a szülő kérelmére az intézményvezetőnek gondoskodnia kell a gyerekek napközbeni felügyeletének megszervezéséről. A Korm.rendelet ugyanakkor felhívja a szülők figyelmét arra, hogy a szülők ezzel a lehetőséggel csak a legszükségesebb esetben éljenek. Ennek megfelelően a 18/2021. (III.6) EMMI rendelet visszavonta a 17/2020. (III.5.) EMMI rendelet 6.§-t.

Az oktatással kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések részletszabályairól az emberi erőforrások minisztere hozott határozatot, a 17/2021. (III.5.) EMMI határozata alapján.

Járványhelyzetre készített segítő anyagaink pedagógusok, szülők, szakemberek részére:

Kapcsolattartások, szülői felügyelettel kapcsolatos jogi kérdések: 

A március 8-tól hatályban lévő 104/2021. (III.5.) Kormányrendelet a kapcsolattartások, mint szülői jogok és kötelezettségek tekintetében nem rendelkezik. Ennek megfelelően jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a kapcsolattartások tekintetében nincsenek korlátozó intézkedések. Gyermekjogi szempontok alapján összeszedtük mindazt, amit a szülőknek érdemes átgondolniuk a koronavírus alatti kapcsolattartásokról. Amennyiben felelős szülőként szeretnék végigcsinálni ezt az időszakot, úgy, hogy közben a gyerek legfőbb érdekét tartják szem előtt, érdemes végigolvasni ajánlásunkat.

A felügyelt kapcsolattartásról a 2021.március 13-án megjelent EMMI Eljárásrend vonatkozik, mely szerint:

  • a védőtávolságra vonatkozó előírás családtagra nem vonatkozik – nem kell betartani a 1,5 méteres kötelező távolságot
  • a kapcsolattartást úgy kell biztosítani, hogy a helyiségben egy időben csak egy család legyen
  • ha a szülők figyelmét előzetesen fel kell hívni a kijárási korlátozásról szóló rendeletre azért, hogyha a kapcsolattartás a korlátozás miatt csak részben vagy egyáltalán nem tud megvalósulni, a szakembereknek segíteniük kell a szülőket az egyéb kapcsolattartási formákban való megállapodásban

A családsegítésre, és s gyermekjóléti intézményekre vonatkozó legfontosabb szabályok:

  • személyes találkozásokat minimalizálni kell, kapcsolattartás elsősorban telefonon és elektronikus úton
  • gyerekek veszélyeztetettségével, valamint családok krízishelyzetével kapcsolatos jelzéseket fogadni kell
  • a jelzéssel érintett családdal elektronikus formában, vagy telefonon kell elsődlegesen felvenni a kapcsolatot – krízishelyzet esetén azonban fel kell keresni személyesen is a családot
  • esetmegbeszélések, esetkonferenciák online módon tarthatóak, melyekről feljegyzésnek kell készülnie

A kivonat az Eljárásrend a koronavírus terjedésének megelőzésére és a kockázatok csökkentésére a szociális alapszolgáltatásokban, valamint a család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó intézményekben c. dokumentum alapján készült.

Szakellátásban, gyermekvédelemben élő gyerekeket érintő változások:

A korábban bejelentett szigorításokat az Országos Tisztifőorvos 15717-5/2021/EÜIG számú határozatával fenntartotta, így intézmény elhagyási és látogatási tilalmat meghosszabbította a gyermekvédelmi intézményekben és a javítóintézetekben 2021. április 19-ig. között. Csak az intézmény által szervezett szabadidős program miatt, vagy indokolt esetben az intézményvezető külön engedélyével lehet elhagyni ezeket az intézményeket.

A gyermekvédelmi intézményekben, gyermekotthonokban :

  • elérhetővé kell tenni a gyerekeknek a kapcsolattartáshoz szükséges telefon és számítógép használatot – lehetőség szerint külön szobában, a zavartalan beszélgetés biztosítására
  • gyermekjogi képviselőnek elérhetőnek kell lennie online és telefonon is, melyhez minden eszközt a gyermekotthonnak kell biztosítania a gyerekek számára
  • a gyermekvédelmi gyám a gyerekekkel elektronikus formában vagy telefonon köteles továbbra is rendszeresen kapcsolatot tartani, és a gyerek érdekében szükséges lépéseket haladéktalanul elvégezni
  • csomagot fogadhatnak továbbra is családjuktól
  • a gyermekbántalmazási esetek kivizsgálására és kezelésére vonatkozó szabályokat továbbra is alkalmazni kell, a jelzéstől nem lehet eltekinteni

A részletszabályokat az Eljárásrend a koronavírus terjedésének megelőzésére és a kockázatok csökkentésére a szociális szakosított ellátást nyújtó, a gyermekek átmeneti gondozást nyújtó, a gyermekvédelmi szakellátást  biztosító intézmények és a javítóintézetek részére c. dokumentum tartlamazza.

Összefoglalónkat a jogszabályi változásoknak megfelelően, folyamatosan frissítjük. (utolsó frissítés dátuma: 2021.04.08.)

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Médiaszereplés alapelvei gyerekeknek

Hogyan bánhat a gyerekkel egy riporter? Mire érdemes figyelni, ha gyereked médiaszereplésre készül? Töltsd le gyerekeknek szóló anyagunkat!

gyerekek a jogi eljárásokban

Gyerekbarát anyagok jogi eljárásokhoz

A felnőttek felelőssége, hogy a gyerekeket tájékoztassák a jogaikról a jogi eljárásokban. A gyerekbarát anyagok érhetőbbé teszi a gyerekeknek mi fog velük történni egy jogi eljárás során.

Mitől jó a digitális oktatás: tippek gyerekektől tanároknak

Tudd meg, hogy a gyerekek szerint mi teheti jobbá a digitális oktatást, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le tanároknak szóló tippjeinket!

Cikkajánló

×
×

Cart