Hogyan vonhatók be a gyerekek a döntéshozásba?

Legyen a gyerekrészvétel a mindennapok része - tudd meg, hogyan valósult ez meg a 13. Gyermekjogi Fórumon, és mit teszünk ennek érdekében az EU stratégia-alkotásában!
gyerekek bevonása, EU stratégia, gyermekjogi fórum

Hintalovon

2020.11.04.

Négy Gyermekjogi Követünk is részt vett a 13. Európai Gyermekjogi Fórumon szeptember 29. és október 1. között: ismerd meg a gyerekek döntéselőkészítésben való részvételének lehetséges módjait!

Az Európai Bizottság két nagyobb programon dolgozik a gyerekekért, amelyben sratégiát készít a 2021–2024-es időszakra arról, hogy az EU és a tagállamok hogyan védhetik legjobban a gyerekek jogait. Illetve kidolgoznak egy Gyermekgarancia nevű kezdeményezést, azért hogy az EU-ban élő gyerekek hozzáférjenek azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyekkel egyenlő esélyt kapnak a fejlődéshez és képességeik kibontakoztatásához. Az idei fórum ennek a konzultációs folyamatnak volt a része. 

A fórum főbb témái között volt a gyermekek elleni erőszak leküzdése, a gyerekbarát igazságszolgáltatás, az oktatás helyzete, a társadalmak felelőssége a gyerekek felé és a koronavírus okozta nehézségek is.

[woo_product_slider id=”4796″]

A gyerek résztvevők képviseletében a Eurochild Gyermektanácsának egy tagja mondott záróbeszédet, ahol kiemelte, hogy ahol gyerekekért tesznek, döntenek, ott nem lehet gyerekek nélkül döntést hozni. Ideje, hogy a gyerekrészvétel a folyamatok része legyen minden esetben.
Elmondta, hogy ha a gyerekrészvétel megvalósításába hibák is csúsznak, még az is sokkal jobb, mint hogy ne vonnák be a gyerekeket, hiszen fejlődni közösen lehet. Ez a fórum a gyerekek részvételének fontos lépcsőfoka volt, folytatni kell ezt az irányt, és minden évben több gyermeket kell bevonni. Itt olvasható angolul a teljes záróbeszéd.

A stratégia kidolgozásának részeként, öt nemzetközi szervezet (Eurochild, UNICEF, Save the Children, World Vision International, Child Fund) összefogásában készült el a gyerekeknek szóló kérdőív, hogy elmondhassák a véleményüket, és hatással lehessenek a fenti programokra. A kérdőív magyar nyelven is kitölthető volt 2020. október 30-ig. Bővebben a konzultációról gyerekeknek itt írtunk.
A gyerekek véleményét egy jelentésben foglalják össze, amit a szervezetek november végén osztanak meg az Európai Bizottsággal. A jelentés, a Stratégia és a Gyermekgarancia nyilvánosan elérhetők lesznek.

Kiemelt kép innen.

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Mit mondj ahelyett, hogy elveszem a telefonod!

Mit lehet tenni a kémkedés helyett, mi a jó megoldás ahhoz, hogy megtudjuk mit csinál a gyerek amikor online van? Tippek szülőknek.

Ismerd meg a jogaidat! – Gyerekjogokról gyerekeknek

18 éven aluli vagy és mindig csak a kötelességeiddel jönnek? Ismerd meg a jogaidat is, ez a kiadványunk neked szól! A gyerekjog világnézet:)

Gyerekek a bontóperkben

Gyerekek a bontóperekben: – Segédanyag a gyerekek tájékoztatásához, felkészítéséhez

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes szakemberként figyelned egy válás kapcsán, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

Cikkajánló

×
×

Cart